Čínska ostrokyslá polievka
Čas prípravy: 40 minút
Čas varenia: 30-40 minút
Počet porcií: 5-6
Ostrokyslá polievka je tradičnou polievkou aj samostatným hlavným chodom čínskej kuchyne. Ľudí si získala nielen svojou silnou pikantnou chuťou, ale aj bohatou zmesou ingrediencií. Základom je zakaždým mäsový vývar (najlepšie kurací), veľké množstvo zeleniny, typická huba Judášovo ucho a rôzne dochucovadlá tradičné pre ázijskú kuchyňu.
Podľa preferencie môžete pridať aj krevety. Ostrokyslá polievka padne vhod najmä v chladnejších dňoch, kedy nielen zahreje, ale aj poriadne vyštípe a posilní imunitu proti sezónnym ochoreniam.
Pre jednoduchšiu prípravu polievky vám odporúčame pozrieť sa na náš podobný recept na ostrokyslú polievku. Veľa šťastia! Nech ste s výsledkom spokojní!
Ostrokyslá polievka: Ingrediencie
Kurací vývar:
- 1 liter vody
- 2 ks kuracích pŕs
- 4 guličky nového korenia
- Kúsok čerstvého zázvoru
- 1 - 2 ks cibule
Zelenina:
- 1 ks veľkej mrkvy
- 2 ks sušeného judášovho ucha
- ½ póru
- Hrsť bambusových výhonkov
- 1 ks červenej papriky
Koreniny:
- 1 PL sézamového oleja
- 2 PL sójovej omáčky
- 1 PL ustricovej omáčky (voliteľné)
- 2 PL octu ryžového
- 1 PL sriracha omáčky (alebo 1 ČL sušeného chilli)
- 1 PL cukru
Ostatné ingrediencie:
- 250 ml vody
- 2 kopcovité PL škrobu (kukuričný alebo zemiakový)
- 1 vajce
- 1 balenie tofu (biele)
Ostrokyslá polievka: Postup receptu
1. Prípravu ostrokyslej polievky si viete výrazne urýchliť, ak už máte vopred uvarený (ideálne tmavý) kurací vývar. Ak nie, viete si narýchlo pripraviť jeden základný. Do litra vody dáme variť kuracie prsia a všetky ingrediencie z časti "kurací vývar". Varíme aspoň 20 minút. Vývar potom precedíme a kuracie prsia odložíme bokom.
2. Následne si nakrájame všetku zeleninu na tenké prúžky. Judášovo ucho musíme na 20 minút namočiť do vlažnej vody. Opäť si viete tento krok uľahčiť a urýchliť – rovno kúpte mrazenú wok zeleninu. Nemusíte samostatne kupovať, napríklad, bambusové výhonky či Judášovo ucho, ktoré v bežných supermarketoch ťažko zoženiete. Použite 300 g mrazenej wok zeleniny, ktorú nechajte pred prípravou rozmraziť.
3. Kuracie prsia, ktoré sme uvarili, teraz vidličkami natrháme na kúsky. Potom na sézamovom oleji orestujeme zmes zeleniny. Restujeme aspoň 5 minút.
4. Zeleninu podlejeme sójovou omáčkou, ustricovou omáčkou, srirachou alebo mletým chilli. Pridáme aj cukor a spolu premiešame. Restujeme ďalšie 3 minúty.
5. Následne prilejeme pripravený vývar. Necháme jemne prebublávať 15 - 20 minút.
6. Pridáme nakrájané kuracie prsia aj tofu (to si môžete nakrájať na kocky).
7. Potom v miske rozšľaháme 1 vajce. Pomalým prúdom ho prilievame do polievky, ktorú nemiešame. Prúd vajíčka rozlievame rovnomerne po celej ploche polievky. Počkáme 10 sekúnd a až potom zamiešame.
8. Nakoniec si v 250 ml vody rozmiešame škrob. Pomaly prilievame do variacej sa polievky. Škrob prilievame podľa toho, akú hustú si želáme mať polievku. Na záver dochutíme ostrokyslú polievku ryžovým octom. Zamiešame, necháme minútu povariť a odstavíme. Hotovo!
Tip na záver: Čínsku ostrokyslú polievku nemusíte podávať vyslovene ako polievku. Dokáže nahradiť aj plnohodnotný hlavný chod, keďže je bohatá na zeleninu, mäso, vajíčka aj tofu. Je skutočnou bielkovinovou bombou a navyše zdravo vyštípe vďaka rôznym pridaným chilli koreninám.
Želáme vám dobrú chuť!
Určite nahliadnite aj na receptový portál Chutné recepty, ktorý vám ponúka 15-minútový recept na chrumkavé tofu - jeden z najobľúbenejších spôsobov, ako si ho lahodne nachystať.