Bryndzová nátierka má u nás tento recept, ktorý jediný potrebujete, aby ste si doma pripravili fantastickú dobrotu. Vyskúšajte nátierku s bryndzou od žien v meste.
Bryndzová nátierka
S jarnými dňami sa akosi prirodzene v mnohých domácnostiach vyskytuje obľúbená bryndzová nátierka. Niektorí ju poznáme aj pod názvom „šmirkas“.
Snáď ani neexistuje jednoduchšia a rýchlejšia domáca nátierka než táto. V základe je tvorená len dvomi surovinami: bryndzou a maslom. Výrazná chuť bryndze ani viac nepotrebuje.
Tá naša je pripravená v trošku odľahčenejšej verzií a vôbec to na chuti ani krémovosti nie je poznať. Recept si určite niekam uložte a nezabudnite si ju dopriať hlavne počas májových dní, kedy sa vyrába tá najkvalitnejšia a najchutnejšia bryndza.
Ingrediencie
- 200 g bryndza,
- 60 g maslo,
- 40 g krémový syr (môžete vynechať a dať o toľko viac masla),
- ½ čl paprika mletá,
- štipka mletého čierneho korenia,
- pažítka alebo jarná cibuľka,
- 80 g slanina (voliteľné),
Čas prípravy
- 15 minút
Počet porcií
- 4 porcie
Postup receptu na pomazánku s bryndzou
- Maslo a bryndzu vyberieme z chladničky aspoň 30-45 minút pred prípravou. Keď maslo zmäkne, vo väčšej miske ho vidličkou poriadne rozmiešame (ak používame krémový syr, rozmiešame ho s maslom).
- Pridáme bryndzu a koreniny. Poriadne všetko vidličkou rozmiešavame. TIP: Ak sa vám zdá nátierka príliš tuhá, môžete ju trošku zriediť pridaním pár polievkových lyžíc mlieka alebo kefíru.
- Zatiaľ si na panvici pomaly opražíme na kocky nakrájanú slaninu.
- Pažítku alebo cibuľu nakrájame na malé kúsky a pridáme ich do nátierky. Zamiešame. Množstvo je na každého preferencií. Servírujeme na čerstvom pečive, posypané cibuľkou alebo pažítkou a obložené opečenou slaninkou.
Dobrú chuť.
Videorecept
Kreatívne variácie bryndzovej nátierky
Bryndzová nátierka je obľúbeným a jednoduchým jedlom, ktoré môžete ľahko prispôsobiť svojim chuťovým preferenciám. Prinášame vám niekoľko kreatívnych variácií, ktoré obohatia váš stôl a potešia vaše chuťové poháriky.
1. Bryndzová nátierka s orechmi a medom
Ingrediencie:
- 200 g bryndza
- 60 g maslo
- 40 g krémový syr
- 1 polievková lyžica medu
- 50 g vlašské orechy (nasekané)
- ½ čl paprika mletá
- štipka mletého čierneho korenia
- pažítka alebo jarná cibuľka
Postup:
- Maslo a bryndzu vyberieme z chladničky aspoň 30-45 minút pred prípravou.
- Vo väčšej miske rozmiešame maslo s krémovým syrom.
- Pridáme bryndzu, med, koreniny a nasekané orechy. Poriadne všetko vidličkou rozmiešame.
- Nakrájanú pažítku alebo cibuľku pridáme do nátierky. Zamiešame.
- Servírujeme na čerstvom pečive, posypané pažítkou alebo cibuľkou.
2. Pikantná bryndzová nátierka s chilli a cesnakom
Ingrediencie:
- 200 g bryndza
- 60 g maslo
- 40 g krémový syr
- 1-2 strúčiky cesnaku (pretlačené)
- 1 chilli paprička (nakrájaná na malé kúsky)
- ½ čl paprika mletá
- štipka mletého čierneho korenia
- pažítka alebo jarná cibuľka
Postup:
- Maslo a bryndzu vyberieme z chladničky aspoň 30-45 minút pred prípravou.
- Vo väčšej miske rozmiešame maslo s krémovým syrom.
- Pridáme bryndzu, pretlačený cesnak, chilli, a koreniny. Poriadne všetko vidličkou rozmiešame.
- Nakrájanú pažítku alebo cibuľku pridáme do nátierky. Zamiešame.
- Servírujeme na čerstvom pečive, posypané pažítkou alebo cibuľkou.
3. Bryndzová nátierka s pestom a parmezánom
Ingrediencie:
- 200 g bryndza
- 60 g maslo
- 40 g krémový syr
- 2 polievkové lyžice bazalkového pesta
- 30 g strúhaný parmezán
- ½ čl paprika mletá
- štipka mletého čierneho korenia
- pažítka alebo jarná cibuľka
Postup:
- Maslo a bryndzu vyberieme z chladničky aspoň 30-45 minút pred prípravou.
- Vo väčšej miske rozmiešame maslo s krémovým syrom.
- Pridáme bryndzu, pesto, strúhaný parmezán a koreniny. Poriadne všetko vidličkou rozmiešame.
- Nakrájanú pažítku alebo cibuľku pridáme do nátierky. Zamiešame.
- Servírujeme na čerstvom pečive, posypané pažítkou alebo cibuľkou.
4. Bryndzová nátierka s kôprom a citrónom
Ingrediencie:
- 200 g bryndza
- 60 g maslo
- 40 g krémový syr
- 1 polievková lyžica nasekaného čerstvého kôpru
- 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
- ½ čl paprika mletá
- štipka mletého čierneho korenia
- pažítka alebo jarná cibuľka
Postup:
- Maslo a bryndzu vyberieme z chladničky aspoň 30-45 minút pred prípravou.
- Vo väčšej miske rozmiešame maslo s krémovým syrom.
- Pridáme bryndzu, kôpor, citrónovú šťavu a koreniny. Poriadne všetko vidličkou rozmiešame.
- Nakrájanú pažítku alebo cibuľku pridáme do nátierky. Zamiešame.
- Servírujeme na čerstvom pečive, posypané pažítkou alebo cibuľkou.
5. Bryndzová nátierka s pečenou paprikou a feta syrom
Ingrediencie:
- 200 g bryndza
- 60 g maslo
- 40 g krémový syr
- 1 pečená červená paprika (nakrájaná na malé kúsky)
- 50 g feta syr (nasekaný)
- ½ čl paprika mletá
- štipka mletého čierneho korenia
- pažítka alebo jarná cibuľka
Postup:
- Maslo a bryndzu vyberieme z chladničky aspoň 30-45 minút pred prípravou.
- Vo väčšej miske rozmiešame maslo s krémovým syrom.
- Pridáme bryndzu, pečenú papriku, feta syr a koreniny. Poriadne všetko vidličkou rozmiešame.
- Nakrájanú pažítku alebo cibuľku pridáme do nátierky. Zamiešame.
- Servírujeme na čerstvom pečive, posypané pažítkou alebo cibuľkou.
6. Bryndzová nátierka s avokádom a limetkou
Ingrediencie:
- 200 g bryndza
- 60 g maslo
- 40 g krémový syr
- 1 zrelé avokádo (nakrájané na malé kúsky)
- šťava z 1 limetky
- ½ čl paprika mletá
- štipka mletého čierneho korenia
- pažítka alebo jarná cibuľka
Postup:
- Maslo a bryndzu vyberieme z chladničky aspoň 30-45 minút pred prípravou.
- Vo väčšej miske rozmiešame maslo s krémovým syrom.
- Pridáme bryndzu, avokádo, limetkovú šťavu a koreniny. Poriadne všetko vidličkou rozmiešame.
- Nakrájanú pažítku alebo cibuľku pridáme do nátierky. Zamiešame.
- Servírujeme na čerstvom pečive, posypané pažítkou alebo cibuľkou.
7. Bryndzová nátierka s mrkvou a jablkom
Ingrediencie:
- 200 g bryndza
- 60 g maslo
- 40 g krémový syr
- 1 strúhaná mrkva
- 1 strúhané jablko
- ½ čl paprika mletá
- štipka mletého čierneho korenia
- pažítka alebo jarná cibuľka
Postup:
- Maslo a bryndzu vyberieme z chladničky aspoň 30-45 minút pred prípravou.
- Vo väčšej miske rozmiešame maslo s krémovým syrom.
- Pridáme bryndzu, strúhanú mrkvu, strúhané jablko a koreniny. Poriadne všetko vidličkou rozmiešame.
- Nakrájanú pažítku alebo cibuľku pridáme do nátierky. Zamiešame.
- Servírujeme na čerstvom pečive, posypané pažítkou alebo cibuľkou.
8. Bryndzová nátierka s cuketou a tymiánom
Ingrediencie:
- 200 g bryndza
- 60 g maslo
- 40 g krémový syr
- 1 malá cuketa (nastrúhaná a odkvapkaná)
- 1 čajová lyžička čerstvého tymiánu (nasekaného)
- ½ čl paprika mletá
- štipka mletého čierneho korenia
- pažítka alebo jarná cibuľka
Postup:
- Maslo a bryndzu vyberieme z chladničky aspoň 30-45 minút pred prípravou.
- Vo väčšej miske rozmiešame maslo s krémovým syrom.
- Pridáme bryndzu, nastrúhanú cuketu, tymián a koreniny. Poriadne všetko vidličkou rozmiešame.
- Nakrájanú pažítku alebo cibuľku pridáme do nátierky. Zamiešame.
- Servírujeme na čerstvom pečive, posypané pažítkou alebo cibuľkou.
Vyskúšajte tieto kreatívne variácie a objavte nové chute vašej obľúbenej bryndzovej nátierky. Prajeme vám dobrú chuť!