Bryndzová nátierka  má u nás tento recept, ktorý jediný potrebujete, aby ste si doma pripravili fantastickú dobrotu. Vyskúšajte nátierku s bryndzou od žien v meste.

Bryndzová nátierka

S jarnými dňami sa akosi prirodzene v mnohých domácnostiach vyskytuje obľúbená bryndzová nátierka. Niektorí ju poznáme aj pod názvom „šmirkas“.

Snáď ani neexistuje jednoduchšia a rýchlejšia domáca nátierka než táto. V základe je tvorená len dvomi surovinami: bryndzou a maslom. Výrazná chuť bryndze ani viac nepotrebuje.

Tá naša je pripravená v trošku odľahčenejšej verzií a vôbec to na chuti ani krémovosti nie je poznať. Recept si určite niekam uložte a nezabudnite si ju dopriať hlavne počas májových dní, kedy sa vyrába tá najkvalitnejšia a najchutnejšia bryndza.

Ingrediencie

  • 200 g bryndza,
  • 60 g maslo,
  • 40 g krémový syr (môžete vynechať a dať o toľko viac masla),
  • ½ čl paprika mletá,
  • štipka mletého čierneho korenia,
  • pažítka alebo jarná cibuľka,
  • 80 g slanina (voliteľné),

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Čas prípravy

  • 15 minút

Počet porcií

  • 4 porcie

Postup receptu na pomazánku s bryndzou

  1. Maslo a bryndzu vyberieme z chladničky aspoň 30-45 minút pred prípravou. Keď maslo zmäkne, vo väčšej miske ho vidličkou poriadne rozmiešame (ak používame krémový syr, rozmiešame ho s maslom).


     
  2. Pridáme bryndzu a koreniny. Poriadne všetko vidličkou rozmiešavame. TIP: Ak sa vám zdá nátierka príliš tuhá, môžete ju trošku zriediť pridaním pár polievkových lyžíc mlieka alebo kefíru.


     
  3. Zatiaľ si na panvici pomaly opražíme na kocky nakrájanú slaninu.


     
  4. Pažítku alebo cibuľu nakrájame na malé kúsky a pridáme ich do nátierky. Zamiešame. Množstvo je na každého preferencií. Servírujeme na čerstvom pečive, posypané cibuľkou alebo pažítkou a obložené opečenou slaninkou.

Dobrú chuť.

Videorecept

 

Kreatívne variácie bryndzovej nátierky

Bryndzová nátierka je obľúbeným a jednoduchým jedlom, ktoré môžete ľahko prispôsobiť svojim chuťovým preferenciám. Prinášame vám niekoľko kreatívnych variácií, ktoré obohatia váš stôl a potešia vaše chuťové poháriky.

1. Bryndzová nátierka s orechmi a medom

Ingrediencie:

  • 200 g bryndza
  • 60 g maslo
  • 40 g krémový syr
  • 1 polievková lyžica medu
  • 50 g vlašské orechy (nasekané)
  • ½ čl paprika mletá
  • štipka mletého čierneho korenia
  • pažítka alebo jarná cibuľka

Postup:

  1. Maslo a bryndzu vyberieme z chladničky aspoň 30-45 minút pred prípravou.
  2. Vo väčšej miske rozmiešame maslo s krémovým syrom.
  3. Pridáme bryndzu, med, koreniny a nasekané orechy. Poriadne všetko vidličkou rozmiešame.
  4. Nakrájanú pažítku alebo cibuľku pridáme do nátierky. Zamiešame.
  5. Servírujeme na čerstvom pečive, posypané pažítkou alebo cibuľkou.

2. Pikantná bryndzová nátierka s chilli a cesnakom

Ingrediencie:

  • 200 g bryndza
  • 60 g maslo
  • 40 g krémový syr
  • 1-2 strúčiky cesnaku (pretlačené)
  • 1 chilli paprička (nakrájaná na malé kúsky)
  • ½ čl paprika mletá
  • štipka mletého čierneho korenia
  • pažítka alebo jarná cibuľka

Postup:

  1. Maslo a bryndzu vyberieme z chladničky aspoň 30-45 minút pred prípravou.
  2. Vo väčšej miske rozmiešame maslo s krémovým syrom.
  3. Pridáme bryndzu, pretlačený cesnak, chilli, a koreniny. Poriadne všetko vidličkou rozmiešame.
  4. Nakrájanú pažítku alebo cibuľku pridáme do nátierky. Zamiešame.
  5. Servírujeme na čerstvom pečive, posypané pažítkou alebo cibuľkou.

3. Bryndzová nátierka s pestom a parmezánom

Ingrediencie:

  • 200 g bryndza
  • 60 g maslo
  • 40 g krémový syr
  • 2 polievkové lyžice bazalkového pesta
  • 30 g strúhaný parmezán
  • ½ čl paprika mletá
  • štipka mletého čierneho korenia
  • pažítka alebo jarná cibuľka

Postup:

  1. Maslo a bryndzu vyberieme z chladničky aspoň 30-45 minút pred prípravou.
  2. Vo väčšej miske rozmiešame maslo s krémovým syrom.
  3. Pridáme bryndzu, pesto, strúhaný parmezán a koreniny. Poriadne všetko vidličkou rozmiešame.
  4. Nakrájanú pažítku alebo cibuľku pridáme do nátierky. Zamiešame.
  5. Servírujeme na čerstvom pečive, posypané pažítkou alebo cibuľkou.

4. Bryndzová nátierka s kôprom a citrónom

Ingrediencie:

  • 200 g bryndza
  • 60 g maslo
  • 40 g krémový syr
  • 1 polievková lyžica nasekaného čerstvého kôpru
  • 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
  • ½ čl paprika mletá
  • štipka mletého čierneho korenia
  • pažítka alebo jarná cibuľka

Postup:

  1. Maslo a bryndzu vyberieme z chladničky aspoň 30-45 minút pred prípravou.
  2. Vo väčšej miske rozmiešame maslo s krémovým syrom.
  3. Pridáme bryndzu, kôpor, citrónovú šťavu a koreniny. Poriadne všetko vidličkou rozmiešame.
  4. Nakrájanú pažítku alebo cibuľku pridáme do nátierky. Zamiešame.
  5. Servírujeme na čerstvom pečive, posypané pažítkou alebo cibuľkou.

5. Bryndzová nátierka s pečenou paprikou a feta syrom

Ingrediencie:

  • 200 g bryndza
  • 60 g maslo
  • 40 g krémový syr
  • 1 pečená červená paprika (nakrájaná na malé kúsky)
  • 50 g feta syr (nasekaný)
  • ½ čl paprika mletá
  • štipka mletého čierneho korenia
  • pažítka alebo jarná cibuľka

Postup:

  1. Maslo a bryndzu vyberieme z chladničky aspoň 30-45 minút pred prípravou.
  2. Vo väčšej miske rozmiešame maslo s krémovým syrom.
  3. Pridáme bryndzu, pečenú papriku, feta syr a koreniny. Poriadne všetko vidličkou rozmiešame.
  4. Nakrájanú pažítku alebo cibuľku pridáme do nátierky. Zamiešame.
  5. Servírujeme na čerstvom pečive, posypané pažítkou alebo cibuľkou.

6. Bryndzová nátierka s avokádom a limetkou

Ingrediencie:

  • 200 g bryndza
  • 60 g maslo
  • 40 g krémový syr
  • 1 zrelé avokádo (nakrájané na malé kúsky)
  • šťava z 1 limetky
  • ½ čl paprika mletá
  • štipka mletého čierneho korenia
  • pažítka alebo jarná cibuľka

Postup:

  1. Maslo a bryndzu vyberieme z chladničky aspoň 30-45 minút pred prípravou.
  2. Vo väčšej miske rozmiešame maslo s krémovým syrom.
  3. Pridáme bryndzu, avokádo, limetkovú šťavu a koreniny. Poriadne všetko vidličkou rozmiešame.
  4. Nakrájanú pažítku alebo cibuľku pridáme do nátierky. Zamiešame.
  5. Servírujeme na čerstvom pečive, posypané pažítkou alebo cibuľkou.

7. Bryndzová nátierka s mrkvou a jablkom

Ingrediencie:

  • 200 g bryndza
  • 60 g maslo
  • 40 g krémový syr
  • 1 strúhaná mrkva
  • 1 strúhané jablko
  • ½ čl paprika mletá
  • štipka mletého čierneho korenia
  • pažítka alebo jarná cibuľka

Postup:

  1. Maslo a bryndzu vyberieme z chladničky aspoň 30-45 minút pred prípravou.
  2. Vo väčšej miske rozmiešame maslo s krémovým syrom.
  3. Pridáme bryndzu, strúhanú mrkvu, strúhané jablko a koreniny. Poriadne všetko vidličkou rozmiešame.
  4. Nakrájanú pažítku alebo cibuľku pridáme do nátierky. Zamiešame.
  5. Servírujeme na čerstvom pečive, posypané pažítkou alebo cibuľkou.

8. Bryndzová nátierka s cuketou a tymiánom

Ingrediencie:

  • 200 g bryndza
  • 60 g maslo
  • 40 g krémový syr
  • 1 malá cuketa (nastrúhaná a odkvapkaná)
  • 1 čajová lyžička čerstvého tymiánu (nasekaného)
  • ½ čl paprika mletá
  • štipka mletého čierneho korenia
  • pažítka alebo jarná cibuľka

Postup:

  1. Maslo a bryndzu vyberieme z chladničky aspoň 30-45 minút pred prípravou.
  2. Vo väčšej miske rozmiešame maslo s krémovým syrom.
  3. Pridáme bryndzu, nastrúhanú cuketu, tymián a koreniny. Poriadne všetko vidličkou rozmiešame.
  4. Nakrájanú pažítku alebo cibuľku pridáme do nátierky. Zamiešame.
  5. Servírujeme na čerstvom pečive, posypané pažítkou alebo cibuľkou.

Vyskúšajte tieto kreatívne variácie a objavte nové chute vašej obľúbenej bryndzovej nátierky. Prajeme vám dobrú chuť!