Tento recept na jednoduchý višňový sirup je plný vitamínov a antioxidantov. Ideálny na osvieženie počas horúcich letných dní alebo ako prísada do rôznych nápojov.

Višňový sirup

Komu rastie v záhrade višňa alebo si nejaké priniesol z trhu, určite sa mu bude hodiť recept na výborný domáci višňový sirup. Jeho prípravu si naplánujte na víkend, keďže je potrebné plody višne nechať macerovať jeden deň. Studenou maceráciou sa do tekutiny vyplavia prospešné vitamíny, ktorých má toto ovocie neúrekom.

Višne sú bohaté hlavne na antioxidanty, ktorých prítomnosť prezrádza aj sýta červená farba. Obsahujú tiež melatonín, a tak vás voda s višňovým sirupom pred spaním dokáže navodiť na príjemný spánok.

Mnohým prekáža kyslá chuť višní, no v sirupe sa stratí po pridaní cukru a zachutí aj zarytým odporcom višní. Z uvedeného množstva vám vyjde asi 1 liter hotového sirupu. Takto pripravený višňový sirup spotrebujte do jedného mesiaca a uchovávajte ho v chladničke.

Ingrediencie

  • 1 kg višní
  • 350 g cukru
  • 15-20 g kyseliny citrónovej
  • 200 ml prevarenej vody

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

  • Čas prípravy - 24 hod.
  • Čas varenia - 10-15 min.
  • Počet porcií - 1 liter

Postup višňového receptu

  1. Višne umyjeme a odstopkujeme. Kôstky nemusíme odstraňovať. Višne zalejeme 200 ml prevarenej studenej vody.


     
  2. Višne čistou rukou vo vode rozmliaždime na kašu. Zakryjeme a premiestnime do chladničky, kde necháme lúhovať 24 hodín.


     
  3. Na druhý deň celú zmes prepasírujeme, môžeme si pomôcť aj gázou a višňovú zmes poriadne vyžmýkame do poslednej kvapky.


     
  4. Precedenú šťavu premiestnime na sporák a pomaly na nízkom ohreve zahrievame, už aj spolu s cukrom. Na miernom ohni za stáleho miešania zahrievame kým sa cukor nerozpustí. Na záver prisypeme kyselinu citrónovú a odstavíme.


     
  5. Ešte teplý sirup plníme do čistých vysterilizovaných zaváraninových (alebo iných) fliaš. Prikryjeme utierkou a necháme odstáť na kuchynskej linke do druhého dňa. Potom presunieme do chladničky a môžeme vychutnávať. Spotrebujeme do jedného mesiaca. Ak sirup stratí po pár dňoch farebnú sýtosť, tak zoxidoval a ide o prirodzený proces.

Dobrú chuť. Skúste aj náš recept na višňový džem.

Videorecept