Táto veľkonočná plnka bez mäsa je skvelá ponuka. Tradičná chuť pri ktorej zároveň nemusíte jesť mäso, ak nechcete. Vyskúšajte recept od žien v meste.
Veľkonočná plnka bez mäsa
Tento recept kombinuje tradičné prvky veľkonočnej plnky s bohatými chuťami údeného tofu alebo tempehu a čerstvých jarných bylín a zeleniny. Výsledkom je lahodná a sýta plnka, ktorá bude skvelým doplnkom vašej veľkonočnej hostiny, či už ako hlavný chod pre vegetariánov alebo ako originálna príloha.
Ingrediencie
- 7-8 ks starších rožkov alebo žemlí, aspoň 1 deň starých - 4 vajcia - 50 g zmäknutého masla - 1-2 strúčiky cesnaku - 200-250 ml mlieka - 100 ml smotany 33 % - 100-150 g baby špenátu - zväzok bazalky - 2-3 hrste lístkov mladej žihľavy alebo medvedieho cesnaku - údené tofu alebo údené tempehové kocky (400g) ako náhrada údeného mäsa - maslo a strúhanka na vymazanie formy - soľ a obľúbené korenie,
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.
Postup receptu
- Predhrejte rúru na 180 °C. Chlebíkovú formu vymastite maslom a vysypte strúhankou.
- Pečivo nakrájajte na kocky a vložte do väčšej misy. Zalejte ich mliekom a smotanou a nechajte vsiaknuť tekutinu.
- Špenát a mladé lístky žihľavy (alebo medvedí cesnak) sparíme vriacou vodou (medvedí cesnak sparíme len ak preferujete miernejšiu chuť, inak ho použite čerstvý), scedíme, necháme odkvapkať a nahrubo nasekáme. Medvedí cesnak, ak používate čerstvý, nechajte tak ako je.
- Údené tofu alebo tempeh nakrájajte na malé kúsky a pridajte k namočenému pečivu spolu s nasekaným špenátom, žihľavou, bazalkou a medvedím cesnakom.
- Mäkké maslo prešľahajte so žĺtkami a štipkou soli do peny a pridajte do misky s pečivom. Ochutíte prelisovaným cesnakom, osolíte, okoreníte a všetko dobre premiešate.
- Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh s štipkou soli a opatrne ho zapracujte do zmesi.
- Plnku rovnomerne rozotrite do pripravenej formy. Ak nemáte chlebíkovú formu, môžete použiť hlbší pekáčik (v tom prípade môžete skrátiť dobu pečenia o cca 10 minút). Pečte na strednej mriežke rúry do zlatista, približne 35-45 minút. Po upečení nechajte chvíľu vychladnúť vo forme a potom veľkonočné plnku bez mäsa vyklopte a nakrájajte. Skúste aj náš recept na klasickú veľkonočnú babu.
Veľkonočná plnka bez mäsa. Foto - Michal Trško