Slaný nálev na kvašáky
Kvašáky, alebo kvasené uhorky, sú obľúbenou pochúťkou v mnohých domácnostiach. Pripraviť ich nie je vôbec zložité, a výsledok stojí za to. Kľúčom k dokonale chrumkavým a chutným kvašákom je správne pripravený slaný nálev
Tento jednoduchý recept vám ukáže, ako si pripraviť slaný nálev, ktorý dodá vašim uhorkám tú pravú slano-kyslú chuť.
Recept na slaný nálev
Ingrediencie na slaný nálev:
- 1 liter vody
- 1 polievková lyžica soli
Postup:
- V malom hrnci si zohrejte 1 liter vody.
- Pridajte 1 polievkovú lyžicu soli.
- Mierne ohrejte, ale nenechajte vodu variť.
- Nechajte chvíľku odstáť a potom nalejte do fľaše s uhorkami.
- Na vrch fľaše položte konček chleba, mierne uzavrite a uložte na slnečné miesto, kde necháte kvasiť aj týždeň.
Kompletný recept na kvasené uhorky
Suroviny:
- 1 kg uhorky nakladačky veľké
- 1 polievková lyžica soli
- 1 hlavička cesnaku
- 1 zväzok kôpru čerstvý aj kvet
Postup:
- Uhorky poumývame, odrežeme konce a na každom konci nakrojíme do kríža.
- Na spodok väčšej fľaše na zaváranie nakladieme kvet kôpru a pár konárikov, 3 strúčiky cesnaku.
- Ukladáme uhorky tak, aby boli dosť natesno. Na každé poschodie dáme kôpor (už nie kvet) a cesnak.
- Ak máme pohár naplnený, v malom hrnci si zohrejeme 1 liter vody a pridáme soľ. Mierne ohrejeme, ale nenecháme vodu variť. Necháme chvíľku odstáť a nalejeme do fľaše.
- Na vrch dáme konček chleba, mierne uzavrieme a uložíme na slnečné miesto. Necháme kvasiť aj týždeň, ale každému vyhovuje iné štádium nakvasenia.
Dobrú chuť!
Podrobné inštrukcie na prípravu tradičných kvasených uhoriek nájdete na stránke Fermenters Kitchen.