Slaný nálev na kvašáky

Kvašáky, alebo kvasené uhorky, sú obľúbenou pochúťkou v mnohých domácnostiach. Pripraviť ich nie je vôbec zložité, a výsledok stojí za to. Kľúčom k dokonale chrumkavým a chutným kvašákom je správne pripravený slaný nálev 

 Tento jednoduchý recept vám ukáže, ako si pripraviť slaný nálev, ktorý dodá vašim uhorkám tú pravú slano-kyslú chuť.  

Recept na slaný nálev

Ingrediencie na slaný nálev:

  • 1 liter vody
  • 1 polievková lyžica soli

Postup:

  1. V malom hrnci si zohrejte 1 liter vody.
  2. Pridajte 1 polievkovú lyžicu soli.
  3. Mierne ohrejte, ale nenechajte vodu variť.
  4. Nechajte chvíľku odstáť a potom nalejte do fľaše s uhorkami.
  5. Na vrch fľaše položte konček chleba, mierne uzavrite a uložte na slnečné miesto, kde necháte kvasiť aj týždeň.

Kompletný recept na kvasené uhorky

Suroviny:

  • 1 kg uhorky nakladačky veľké
  • 1 polievková lyžica soli
  • 1 hlavička cesnaku
  • 1 zväzok kôpru čerstvý aj kvet

Postup:

  1. Uhorky poumývame, odrežeme konce a na každom konci nakrojíme do kríža.
  2. Na spodok väčšej fľaše na zaváranie nakladieme kvet kôpru a pár konárikov, 3 strúčiky cesnaku.
  3. Ukladáme uhorky tak, aby boli dosť natesno. Na každé poschodie dáme kôpor (už nie kvet) a cesnak.
  4. Ak máme pohár naplnený, v malom hrnci si zohrejeme 1 liter vody a pridáme soľ. Mierne ohrejeme, ale nenecháme vodu variť. Necháme chvíľku odstáť a nalejeme do fľaše.
  5. Na vrch dáme konček chleba, mierne uzavrieme a uložíme na slnečné miesto. Necháme kvasiť aj týždeň, ale každému vyhovuje iné štádium nakvasenia.

Dobrú chuť!

Podrobné inštrukcie na prípravu tradičných kvasených uhoriek nájdete na stránke Fermenters Kitchen.