Kaki, známe aj ako hurmikaki, tomel alebo pod oficiálnym vedeckým názvom Diospyros kaki, čo sa prekladá ako "božské ovocie", je druh ovocia oranžovej alebo červenej farby. Svojim tvarom pripomína rajčinu. Pochádza z Ázie, kde sa najviac preslávilo v Číne, neskôr ale aj v krajinách ako Japonsko či Kórea. V 19. storočí sa kaki prvýkrát objavilo v Európe a naďalej sa pestuje hlavne v Španielsku, Taliansku a v Izraeli.
Kaki - rozhoduje zrelosť
Na čo si treba špeciálne dávať pozor pri ovocí ako je kaki je práve jeho zrelosť. Sezóna tohto ovocia je v plnom prúde od októbra do decembra, avšak kaki má svoj vrchol zrelosti v novembri. Vtedy býva najsladšie, najmäkšie a jeho farba dosahuje sýto oranžovú až červenú farbu. Chuťou pripomína zmes broskyne, medu a marhúľ. Naopak nezrelé kaki môže mať nepríjemnú trpkú chuť kvôli svojmu vysokému obsahu trieslovín.
Zrelé sýto oranžové kaki chutí jemne a sladko. Fotka - Freepik
Aké zdravotné výhody má kaki
Kaki ako iné druhy ovocia je bohaté na vitamíny a minerály, predovšetkým A a C. Vďaka nim podporuje zdravé oči a pokožku človeka, posilňuje ľudský imunitný systém a zlepšuje vstrebávanie železa. V kaki ovocí sa nájde aj obsah draslíka, ktorý reguluje krvný tlak a taktiež bohatstvo vlákniny, ktorá pomáha k zdravému tráveniu a regulácií hladiny cukru v krvi. Kaki prináša so sebou aj rôzne antioxidanty, ktoré bojujú proti chronickým ochoreniam.
Kaki a Slovensko
Kaki nie je najtypickejším ovocím na Slovensku, avšak stáva sa čoraz obľúbenejším v dnešnej dobe. Určite na to má vysoký vplyv ľahšia dostupnosť tohto ovocia v rôznych slovenských supermarketoch, s ktorou rastie aj chuť konzumovať exotickejšie ovocie. Slováci si čoraz viac uvedomujú výživové hodnoty, ktoré kaki má a nevedia odolať ani jeho sladkej zrelej chuti. Konzumujú ho väčšinou čerstvé ako jablko či hrušku, avšak prichádza aj viac nápadov, ako kaki uplatniť v rôznych dezertoch, šalátoch či nápojoch ako ovocné smoothie.
V ktorých našich receptoch viete použiť kaki?
Dezerty, šaláty či smoothie. Do všetkých troch sa kaki ideálne hodí, keď je skombinované so správnymi ingredienciami. Nebojte sa experimentovať s novým exotickým ovocím. Portál Chutné recepty vám prináša 3 tipy na jednoduché recepty, kde kaki vynikne svojou zrelou sladkou chuťou. V spomenutých receptoch nie je priamo uplatnené, avšak keď nahliadnete na kombináciu ostatných ingrediencií, uvidíte, že kaki ovocie zapadne perfektne:
3. Hrnčekové jogurtové muffiny
Želáme vám veľa šťastia s prípravou a dobrú chuť, nech už sa rozhodnete pre hociktorý z uvedených recepov!
Kaki sa ako sladké ovocie hodí do rôznych dezertov, vrátane hrnčekových muffinov. Fotka - Freepik