Čokoládovo mandľový koláč
Čas prípravy: 40 minút
Čas pečenia: 20-25 minút
Počet porcií: cca 16 kúskov
Tradičný recept na čokoládové brownies je známy po celom svete a keďže sme si na ich typickú chuť mnohí zvykli, málokedy tento recept obmieňame. Ženy v meste vám však dnes ponúkajú jedinečnú verziu čokoládovej pochúťky, ktorá je doplnená o mleté mandle a pomarančovú kôru. Aby sa chuť pomarančov v dezerte zvýraznila ešte viac, korunou celého koláča je poleva z pomarančového džemu a lahodnej bielej čokolády.
V prípade, že neviete zohnať pomarančový džem, hodí sa aj marhuľový. Nech sa vám zákusok podarí! Ponúkame vám aj tento fotorecept na podobný čokoládový koláč, pri ktorom si môžete vašu prípravu jednotlivými krokmi uľahčiť.
Ingrediencie na koláč
Cesto:
- 200 g masla
- 200 g horkej čokolády (aspoň 60%)
- 160 g práškového cukru
- 5 vajec
- 100 g mletých mandlí
- 150 g polohrubej múky
- 2 ČL kypriaceho prášku
- 10 g pomarančovej kôry (čerstvej alebo sušenej kupovanej)
- 4 PL šťavy z pomaranča
Poleva:
- 150 g bielej čokolády
- 40 g masla
- 2 PL mlieka
- 250 g pomarančového alebo marhuľového džemu
Čokoládovo mandľový koláč: Postup receptu
1. Horkú čokoládu roztopíme s maslom vo vodnom kúpeli a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
2. Zatiaľ si pripravíme ostatné suroviny. Zmiešame polohrubú múku s kypriacim práškom a pomarančovou kôrou. Žĺtka oddelíme od bielok. Z bielok následne vyšľaháme tuhý sneh. Potom dáme žĺtka do misy s práškovým cukrom. Pomarančovú kôru môžeme pridať aj sem alebo len do múky, voľba je na vás! Následne odšťavíme pomaranč alebo ho nahradíme pomarančovým džúsom.
3. Vajíčka s cukrom vyšľaháme do peny. K vzniknutej pene prisypeme aj mleté mandle, poprípade mandľovú múku. Dôkladne zamiešame.
4. Postupne pridávame vychladnutú roztopenú čokoládu s maslom. Metličkou zakaždým zapracujeme a striedavo pridávame aj pomarančovú šťavu. Potom prisypeme múčnu zmes a všetko spolu zamiešame.
5. Stierkou zapracujeme do cesta aj biely sneh.
6. Plech vystelieme papierom na pečenie a dáme naň cesto. My sme použili stredne veľký plech, cca 20x25 cm. Pečieme v rúre vyhriatej na 165 stupňov 20-25 minút. Dávame pozor, aby sme cesto veľmi neprepiekli, lebo bude na záver až moc suché a bude sa z neho mrviť. Po upečení by cesto malo byť stále trochu "trasľavé", avšak po vychladnutí stuhne.
7. Následne si pripravíme polevu a to tak, že vo vodnom kúpeli roztopíme bielu čokoládu s maslom. Pridáme 1-2 lyžice mlieka a džem a všetko poriadne premiešame.
8. Na záver vylejeme polevu na koláč a necháme úplne vychladnúť. Po vychladnutí môžeme dozdobiť rozdrvenými kúskami mandlí alebo strúhanou čokoládou. Hotovo!
Veríme, že sa vám náš čokoládovo mandľový koláč s polevou vydaril, presne ako na obrázku nižšie:
Dobrú chuť!