Krémom plnené orechy
Čas prípravy: 60 minút
Čas pečenia: 60 minút
Počet porcií: 40–50 ks spojených orieškov
Krehké, maslovo-orechové, drobné pečivo, spojené pudingovým krémom. Na plnených orechoch si pochutí počas vianočných sviatkov celá vaša rodina. Pripravte si ich podľa nášho fotoreceptu, ktorý zvládnete v 5 jednoduchých krokoch! Ingrediencie si môžete pokojne prispôsobiť vlastným chutiam. My sme konkrétne použili mandle, avšak ak vám vyhovujú iné pomleté orechy, kľudne využite vaše obľúbené, napríklad vlašské alebo lieskové oriešky. Taktiež vám odporúčame pred pomletím nasucho opražiť vybrané oriešky na panvici. Dosiahnete tak nielen výraznú chuť orechov, ale aj prenikavú arómu do celej domácnosti.
Prajeme vám veľa šťastia s prípravou!
V prípade, že by ste si chceli nachystať ďalšie drobné sladkosti k vianočnému stolu, máme pre vás aj fotorecepty na tohtoročné populárne kávové zrná a košíčky Izidor. Inšpirujte sa tipmi od nás!
Tip pre vás
Ingrediencie na plnené orechy
Cesto:
- 200 g hladkej múky
- 60 g práškového cukru
- 90 g mletých orechov (napr. mandle, vlašské či lieskové orechy)
- 150 g masla
- 1 žĺtok
- Škorica podľa chuti, resp. vanilka alebo citrusová kôra
Krém:
- ½ vanilkového pudingu
- 200 ml mlieka
- 1-2 PL kryštálového cukru
- 100 g masla
Plnené orechy: Postup vo forme fotoreceptu
1. Žĺtok a maslo vyberieme z chladničky 20 minút pred prípravou a necháme pri izbovej teplote ohriať a zmäknúť.
2. Potom pridáme ostatné suroviny a ručne vypracujeme cesto. Miesime len dovtedy, kým sa hmota nespojí. Na ochutenie môžeme použiť mletú škoricu, vanilku, citrónovú alebo aj pomarančovú kôru. Ak by sme chceli oriešky dohneda s príchuťou čokolády, pridáme 1 kopcovitú PL kakaa. Je to na vás! Cesto zabalíme do fólie a dáme do chladničky na 1 hodinu stuhnúť. V chladničke vydrží pokojne aj niekoľko dní.
3. Následne začneme do formičiek pridávať kúsky cesta a prstom rozťahovať. Cesto by nemalo siahať po okraje formičky, pretože sa ešte nafúkne. V strede každého oriešku spravíme prstom malú jamku. Môžeme použiť silikónové alebo kovové formičky. Nie je nutné ich ničím vymazávať, pokiaľ nie sú kovové formičky úplne nové. Tie treba pri prvom použití vymazať. Orechy pečieme pri 160 stupňoch 7-10 minút (závisí od rúry a hrúbky cesta). Koláčiky vyberáme vtedy, keď okraje začnú chytať farbu.
4. Krém do orechov si pripravíme tak, že uvaríme polovicu sáčku pudingu. Návod je na obale, no na polovicu pudingu odporúčame použiť 200 ml mlieka. Necháme ho vychladnúť. Potom zmäknuté maslo krátko prešľaháme šľahačom. Postupne do masla pridávame po lyžiciach uvarený vychladnutý puding. Krém is môžeme aj ochutiť, či už mletými orechami, vanilkou alebo lyžicou rumu. Voľba je na vás! Ak je náhodou krém málo sladký, môžeme ho ešte dosladiť práškovým cukrom, ktorý metličkou dôkladne zamiešame do krému.
5. Cukrárske vrecko naplníme krémom a plníme ním oriešky. Na záver spojené plnené orechy poprášime práškovým cukrom. A máme hotovo!
Želáme vám dobrú chuť a tie pravé orechové Vianoce!