Pečené bravčové mäso na kapuste

Čas prípravy: 25 minút

Čas pečenia: 60-75 minút

Počet porcií: 6-8

Bravčové mäso sa dá pripraviť viacerými spôsobmi. Obľubujeme ho ako grilované v marináde, jednoducho opečené na panvici, veľakrát aj s pridanými bylinkami a zeleninou alebo mleté vo forme fašírok, karbonátkov a plniek do rôznych iných jedál.

Najtradičnejšie pokrmy z bravčového sú taktiež pripravované vo vyprážanej forme ako klasické bravčové rezne, ale aj v dusenej forme pri bravčových perkeltoch či gulášoch. Portál Ženy v meste má dnes pre vás fotorecept, konkrétne na bravčové plece pripravené v pečenej forme.

Bravčové mäso znamená príjem bielkovín či minerálov pre zdravé fungovanie tela. Kyslá kapusta zase dodáva do hlavného jedla vlákninu pre lepšie trávenie, rovnako ako aj vitamín C na podporu imunitného systému človeka.

Želáme vám veľa šťastia s prípravou bravčového obedu!

Receptový portál Dobrá kuchyňa vám taktiež ponúka podobný recept na pečené bravčové na kapuste, avšak miesto bravčového pleca využíva bravčové rebrá. V recepte nájdete aj chrumkavú slaninku.

Ingrediencie

  • 1 bravčové plece (700-1000 g)
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie
  • Údená mletá paprika
  • Sušený majorán
  • 750-1000 g kyslej kapusty 
  • 2 cibule 
  • 4 ks bobkového listu
  • Nové korenie (podľa chuti)
  • 20-30 g bravčovej masti 
  • 150-200 ml vody alebo mäsového vývaru

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Pečené bravčové mäso na kapuste: Postup receptu

1. Začneme s prípravou mäsa. Bravčové plece umyjeme, osušíme, očistíme od blán a šliach. Mäso dobre osolíme a okoreníme (my sme použili čierne mleté korenie, údenú mletú papriku aj sušený majorán). Koreniny a ich množstvo uvážte podľa vlastnej chuti.

Pečené bravčové mäso na kapuste: Krok 1

2. Potom na hlbokej panvici zohrejeme bravčovú masť a mäso z každej strany opečieme asi 3 minúty, aby sa zatiahlo. Poopekáme naozaj z každej strany a dáme bokom.

Pečené bravčové mäso na kapuste: Krok 2

3. Vo výpeku opražíme celé guličky nového korenia, bobkové listy a nakrájanú cibuľu. Opekáme radšej na nižšej teplote a dlhšie.

Pečené bravčové mäso na kapuste: Krok 3

4. Následne pridáme kyslú kapustu. Či bude premytá alebo nepremytá závisí od vašej preferencie. Premiešame a necháme všetko spolu prikryté dusiť 10 minút. Medzičasom si rozohrejeme trúbu na 180 stupňov.

Pečené bravčové mäso na kapuste: Krok 4

5. Podusenú kapustu premiestnime na dno pekáča a podlejeme vodou alebo mäsovým vývarom. Navrch uložíme mäso, prikryjeme alobalom a pečieme prikryté v rúre aspoň 60 minút (závisí aj od veľkosti mäsa). Na posledných 10-15 minút alobal zložíme a pečieme odkryté.

Pečené bravčové mäso na kapuste: Krok 5

Hotovo! Zvládli ste to a váš obed na niekoľko dní je hotový!

Tip na záver: K obedu ako je pečené bravčové mäso na kapuste nesmie chýbať príloha. Náš portál Ženy v meste vám odporúča vybrať si medzi opekanými zemiakmi alebo knedlíkom (najlepšie keby bol domáci a vláčny, pretože tradičná parená knedľa je pre takéto hlavné jedlo príliš suchá). Výber je na vás, obidve prílohy sa ideálne hodia. Dobrú chuť k obedu!

Máte chuť si k pečenému bravčovému doladiť aj polievku pre kompletné obedové menu? A čo tak využiť zvyšky kyslej kapusty z tohto fotoreceptu? Receptový portál, tentokrát Chutné recepty, vám odporúča pripraviť si k mäsu tradičnú kapustnicu. Tu je niekoľko overených receptov, ktoré vám zaručia chutný výsledok:

 

Ďalšie súvisiace recepty z bravčového mäsa