Pečené bravčové mäso na kapuste
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 60-75 minút
Počet porcií: 6-8
Bravčové mäso sa dá pripraviť viacerými spôsobmi. Obľubujeme ho ako grilované v marináde, jednoducho opečené na panvici, veľakrát aj s pridanými bylinkami a zeleninou alebo mleté vo forme fašírok, karbonátkov a plniek do rôznych iných jedál.
Najtradičnejšie pokrmy z bravčového sú taktiež pripravované vo vyprážanej forme ako klasické bravčové rezne, ale aj v dusenej forme pri bravčových perkeltoch či gulášoch. Portál Ženy v meste má dnes pre vás fotorecept, konkrétne na bravčové plece pripravené v pečenej forme.
Bravčové mäso znamená príjem bielkovín či minerálov pre zdravé fungovanie tela. Kyslá kapusta zase dodáva do hlavného jedla vlákninu pre lepšie trávenie, rovnako ako aj vitamín C na podporu imunitného systému človeka.
Želáme vám veľa šťastia s prípravou bravčového obedu!
Receptový portál Dobrá kuchyňa vám taktiež ponúka podobný recept na pečené bravčové na kapuste, avšak miesto bravčového pleca využíva bravčové rebrá. V recepte nájdete aj chrumkavú slaninku.
Ingrediencie
- 1 bravčové plece (700-1000 g)
- Soľ
- Mleté čierne korenie
- Údená mletá paprika
- Sušený majorán
- 750-1000 g kyslej kapusty
- 2 cibule
- 4 ks bobkového listu
- Nové korenie (podľa chuti)
- 20-30 g bravčovej masti
- 150-200 ml vody alebo mäsového vývaru
Pečené bravčové mäso na kapuste: Postup receptu
1. Začneme s prípravou mäsa. Bravčové plece umyjeme, osušíme, očistíme od blán a šliach. Mäso dobre osolíme a okoreníme (my sme použili čierne mleté korenie, údenú mletú papriku aj sušený majorán). Koreniny a ich množstvo uvážte podľa vlastnej chuti.
2. Potom na hlbokej panvici zohrejeme bravčovú masť a mäso z každej strany opečieme asi 3 minúty, aby sa zatiahlo. Poopekáme naozaj z každej strany a dáme bokom.
3. Vo výpeku opražíme celé guličky nového korenia, bobkové listy a nakrájanú cibuľu. Opekáme radšej na nižšej teplote a dlhšie.
4. Následne pridáme kyslú kapustu. Či bude premytá alebo nepremytá závisí od vašej preferencie. Premiešame a necháme všetko spolu prikryté dusiť 10 minút. Medzičasom si rozohrejeme trúbu na 180 stupňov.
5. Podusenú kapustu premiestnime na dno pekáča a podlejeme vodou alebo mäsovým vývarom. Navrch uložíme mäso, prikryjeme alobalom a pečieme prikryté v rúre aspoň 60 minút (závisí aj od veľkosti mäsa). Na posledných 10-15 minút alobal zložíme a pečieme odkryté.
Hotovo! Zvládli ste to a váš obed na niekoľko dní je hotový!
Tip na záver: K obedu ako je pečené bravčové mäso na kapuste nesmie chýbať príloha. Náš portál Ženy v meste vám odporúča vybrať si medzi opekanými zemiakmi alebo knedlíkom (najlepšie keby bol domáci a vláčny, pretože tradičná parená knedľa je pre takéto hlavné jedlo príliš suchá). Výber je na vás, obidve prílohy sa ideálne hodia. Dobrú chuť k obedu!
Máte chuť si k pečenému bravčovému doladiť aj polievku pre kompletné obedové menu? A čo tak využiť zvyšky kyslej kapusty z tohto fotoreceptu? Receptový portál, tentokrát Chutné recepty, vám odporúča pripraviť si k mäsu tradičnú kapustnicu. Tu je niekoľko overených receptov, ktoré vám zaručia chutný výsledok:
- Domáca kapustnica s hubami
- Kapustnica s klobásou (typická pre štedrovečerný stôl)
- Slávnostná kapustnica s pretlakom
- Overený recept na 100% vegetariánsku kapustnicu