Ryža je jedna zo základných univerzálnych potravín, ktorú nájdeme v jedlách po celom svete. Je známa pre svoju ľahkú štruktúru a jemnú chuť, pre ktoré sa hodí k viacerým pokrmom ako príloha alebo priamo ako ingrediencia.
Jej popularita sa rozrastá a preto sa vyvinuli rôzne druhy ryže, ktoré sa dnes používajú čoraz častejšie: aromatická basmati ryža z Indie a Pakistanu, voňavá jazmínová ryža z Thajska, krátkozrnná sushi ryža alebo talianska Arborio ryža, ktorá tiež patrí medzi krátkozrnné. Obľúbenou sa stala aj tzv. nelúpaná verzia tradičnej bielej ryže - hnedá ryža.
Ryža sa hodí ako ingrediencia do pokrmov, aj ako ich príloha. Fotka - Freepik
5 receptov z ryže
Tu je zoznam receptov, kde ryža prispieva svojim bohatým zdrojom energie a je ich zdravou, nevyhnutnou súčasťou:
1. Zeleninové rizoto: Jedno z prvých jedál, na ktoré si človek spomenie pri ingrediencií ako ryža. Talianska klasika sa dnes čoraz častejšie pripravuje vo vegetariánskej forme a využíva najmä čerstvú zeleninu ako mrkvu, hrášok, kukuricu, dokonca cuketu. Avšak ak preferujete pripraviť si rizoto z kuracieho mäsa, je to taktiež overená a veľmi obľúbená ryžová kombinácia. Tak ako každý recept, aj v tomto prípade si list prísad viete jednoducho prispôsobiť vašim potrebám.
2. Kuracie soté: Ďalšie z tradičných receptov, kde si inú prílohu ako ryžu neviete predstaviť. Síce originálny pojem "sauté" pochádza z Francúzska, slovenská kuchyňa si ho osvedčila po svojom a dnes sa kuracie soté najčastejšie servíruje so zeleninou (cibuľa, hrášok, cuketa) a so spomínanou ryžou. Jedlo má výhodu v tom, že ingrediencie sú rýchlo hotové na panvici a vyžaduje si len minimálne množstvo tuku.
3. Bravčová pečienka: Dusená bravčová pečeň je ďalším hlavný jedlom, ktoré si pýta ryžu ako najvhodnejšiu prílohu. Toto kulinárske duo sa oplatí pripraviť nielen pre ideálne sa doplňujúce chute, ale aj pre získanie plnohodnotných bielkovín, železa, zinku či vitamínu B12 pre správnu tvorbu krvi. Navyše máte recept hotový do pol hodiny a spokojne sa z neho nasýti 5 alebo 6 ľudí.
4. Ryžový nákyp: Ľahká štruktúra a neutrálna, jemná chuť ryže sa hodí nielen do slaných, ale aj do sladkých receptov a ryžový nákyp je skvelým príkladom. Tradičný recept radí variť ryžu v mlieku, zmiešať ju s vajíčkami, cukrom a zapiecť ju s ovocím, najčastejšie s vykôstkovanými višňami. Na vrch nákypu si viete pridať aj vyšľahanú snehovú penu, podľa nášho receptu z ríbezľového sirupu. Ryžový nákyp podávajte buď ako sladký dezert alebo pokojne ako hlavné jedlo.
5. Mäsové guľky: Mäsové guľky v paradajkovej omáčke sú pochutinou, kde sa ryža pridáva do zmesi s mletým mäsom. Z tejto zmesi sa potom tvarujú guľky, ktoré sa varia v nenahraditeľnej paradajkovej omáčke. Ryža sa tu predovšetkým využíva ako jedna z hlavných ingrediencií, avšak guľky môžu byť podávané aj zo zvyškom varenej ryže, takže vie poslúžiť aj ako príloha. Nahliadnite aj na recept z Dobrej kuchyne na plnenú papriku, podobný pokrm v paradajkovej omáčke.
Kuracie soté so zeleninou a ryžou. Fotka - Michal Trško
Taktiež vám odporúčame jeden z našich novších portálov Hana's Recipes, ktorý vám ponúka medzinárodné recepty po anglicky. Nájdete tam aj originálny recept na španielsku paellu, pokrm, ktorý tiež využíva ryžu, konkrétne Arborio ryžu pochádzajúcu z Talianska.
Želáme vám dobrú chuť k akejkoľvek ryžovej delikatese, ktorú si z našich odporúčaní vyberiete!
Tip na záver: Aj napriek tomu, že je ryža v dnešnej dobe populárna a je základom mnohých receptov, stále sa vám môže prihodiť, že ju rozvaríte, nedovaríte alebo sa vám na konci zlepí. Predovšetkým posledný prípad sa častokrát prihodí a preto vám dávame do pozornosti tipy ako uvariť ryžu tak, aby sa vám nezlepila. Veríme, že vám to pri príprave pomôže.