Kyslá kapusta, kvasená kráľovná zdravia a krásy. Recepty, príloha, vitamíny, živiny, účinky. A ako bonus chutné recepty. Kuchyňa portálu Ženy v meste pre vás pravidelne pripravuje nielen chutné recepty, ale myslíme aj na vaše zdravie.

Kyslá (kvasená) kapusta - vitamíny, živiny, účinky, krása

Ponúkame vám zaujímavé blogy o superpotravinách, ktoré by ste mali zaradiť do svojho jedálnička. Práve v zimnom období postráda náš organizmus najviac vitamínov a živín. Väčšinou konzumujeme exotické citrusové ovocie a mnohé výživové doplnky.

Zabúdame však na náš domáci poklad - kyslú (kvasenú) kapustu, ktorú nájdeme takmer v každej domácnosti. Kyslá kapusta má u nás bohatú históriu. Od nepamäti je považovaná za všeliek.

Vďaka svojim blahodárnych účinkom patrí medzi najzdravšie potraviny. Prečisťuje, lieči, skrášľuje, zvyšuje odolnosť proti vírusom a infekciám. Preto tá pozornosť.

Vianoce bez pravej domácej kapustnice? To by neboli tradičné slovenské Vianoce. Kyslá kapusta a šťava z kyslej kapusty sú základom mnohých jedál našich starých mám. Kuchyňa portálu Ženy v meste pre vás pripravila mnoho osvedčených receptov a aj naďalej budeme pridávať ďalšie novinky.

Bude to nielen zdravá nátierka z kyslej kapusty, ale aj tradičné kapustníky, výborné bravčové karé plnené údenou šunkou a mnoho iných. Máte sa na čo tešiť.

 

 

Kyslá (kvasená) kapusta - účinky

  • detoxikuje a prečisťuje organizmus
  • má málo kalórii (je skvelá pre diabetikov)
  • podporuje trávenie, zabraňuje zápche
  • znižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • chráni pečeň a pľúca
  • zmierňuje zápaly
  • pomáha pri liečbe proti hlístam a mrliam (už naše staré mamy vedeli)
  • podporuje dobrú náladu
  • je zdrojom energie
  • blahodárne pôsobí na nervovú sústavu a mozog
  • vláknina z kyslej kapusty podporuje zdravé srdce
  • posilňuje imunitu
  • podporuje činnosť svalov
  • prevencia proti prechladnutiu a chrípke

 

Kyslá (kvasená) kapusta je zdrojom

  • vitamínu C, E, A, K a vitamínov skupiny B
  • síry
  • kremíka
  • železa
  • fosforu
  • vápnika
  • zinku
  • flóru
  • horčíka
  • draslíka
  • prírodných probiotík (obsahuje laktobacily)
  • antioxidantov

 

Kyslá kapusta a krása. Prečo si ju dopriať?

  • spomaľuje starnutie (vďaka vysokému obsahu vitamínu C)
  • pomáha pri liečbe kožných problémov ako sú  ekzém, akné, psoriáza
  • odstraňuje akné (vďaka síre, ktorá je považovaná za minerál krásy)
  • podporuje krásnu, žiarivú a zdravú pokožku (vďaka vitamínu E, A, D)
  • postará sa o krásne zdravé a lesklé vlasy, nechty (vďaka dôležitým minerálom a vitamínom)
  • napomáha chudnutiu (namiesto rôznych umelých prípravkov si dajte misku kyslej  kapusty, je požieračom tuku) https://ssl.gstatic.com/chat/emoji/8plxssjuw1/emoji_u1f60d.png

 

Prečo je domáca kvasená kapusta najlepšia?

Kupovaná kyslá kapusta obsahuje zväčša omnoho menej vitamínu C, ako poctivá domáca. Ak máte možnosť, zakúpte si ju radšej na trhu, pri kúpe z obchodu je potrebné skontrolovať zloženie.

 

 

Hlávková kapusta biela, červená alebo kapusta kyslá?

Najzdravšia je kyslá kapusta. Obsahuje niekoľkonásobne viac antioxidačných látok, obzvlášť vitamínu C. Najcennejšou zložkou kyslej kapusty je kyselina mliečna. 

Čo získava kapusta kvasením?

Kapusta musí niekoľko mesiacov kvasiť, aby bola dostatočnej kyslá. Pri procese kysnutia získava probiotickú silu, pretože tak začne produkovať živé baktérie. Práve tieto baktérie podporujú správne trávenie a zdravé črevá. Tepelnou úpravou však stráca tieto účinky.

Aká kyslá kapusta, surová či tepelne upravená?

Jednoznačne surová. Obsahuje omnoho viac vitamínov a živín. Sterelizovaním, varením, dusením, pečením, stráca mnoho vzácnych a prospešných látok. V surovom stave obsahuje dvakrát viac vitamínu C ako citrón. Netreba zabúdať, že aj tepelne upravená kyslá kapusta má svoje liečivé účinky.

 

 

Šťava z kyslej kapusty - kapustová voda - juška?

Áno. Obsahuje probiotické baktérie z mliečneho kvasenia. Šťava z kyslej kapusty lieči žalúdočné vredy, podporuje látkovú výmenu, odvodňuje a zbavuje tak telo toxínov.

Koľko kyslej kapusty denne?

Denne by sme mali skonzumovať približne 200 g kyslej kapusty. Doplníme si tak mnoho dôležitých látok potrebných pre náš organizmus.

 

 

Môžu kyslú kapustu a šťavu z kyslej kapusty konzumovať všetci?

Pozor by si mali dávať ľudia s vysokým krvným tlakom, histamínovou intoleranciou, ochoreniami žlčníka a pankreasu.

A na záver, prečo by sme mali konzumovať kyslú kapustu pravidelne?

Lebo je to vitamínová bomba pre náš organizmus, kráľovná zdravia a krásy. Nezabúdajme predovšetkým na konzumáciu surovej kyslej kapusty, kvôli výživnosti. Nezanedbateľné účinky pre má však aj tepelne upravená.

Či si pripravíte šalát, obľúbenú kapustnicu, tradičnú mačanku, halušky s kvasenou kapustou, koložvársku kapustu, segedínsky guláš, vaše zdravie sa vám poďakuje.

Dobrú zdravú chuť prajeme.

Ďakujeme vám, že nás čítate a podporujete. S vďakou vaša kuchyňa portálu Ženy v meste.