Tikka Masala: Hit britskej kuchyne
Čas prípravy: 10 minút (bez marinovania kuracieho mäsa)
Čas varenia: 25 minút
Počet porcií: 2-3
Kuraciu Tikku Masalu, teda pochúťku z kuracieho mäsa, ktorá sa marinuje v krémovej paradajkovej omáčke, často spájame s indickou kuchyňou kvôli jej charakteristickej chuti a použitým koreninám. Pravdou však je, že kuracia Tikka Masala je nesmierne obľúbená v Spojenom kráľovstve, kde ju dokonca v roku 2001 vyhlásil britský minister Robin Cook za národné jedlo, keďže spája britskú a indickú kuchyňu a tým podporuje multikultúru v tejto krajine.
Ženy v meste vám dnes prinášajú originálny fotorecept na Tikku Masalu, ktorý je nielen jednoduchý na prípravu, ale ušetrí vám aj čas oproti ostatným receptom, ktoré zvyknete chystať na obed alebo večeru. Chutné kuracie marinované mäso môžete na záver podávať s typickým naan chlebom, obyčajnými či batátovými hranolkami alebo s ryžou, presne ako v našom prípade.
Veľa šťastia s naším fotoreceptom!
Ak vám náhodou zostali zvyšky kuracieho mäsa, tu sú tie najlepšie fotorecepty na kuracie pochúťky pre vaše budúce varenie. Inšpirujte sa a rozšírte si svoj tradičný jedálníček!
Tip z nášho eshopu
Ingrediencie na Tikku Masalu
- 400 g kuracích pŕs
- 2 ČL zmesi Garam Masala
- 150 ml kokosového mlieka
- 4 PL bieleho jogurtu
- 300 ml paradajkového pyré
- 1 PL citrónovej šťavy
- 2 PL olivového oleja
- 1/2 ČL mletej papriky (sladká alebo pikantná)
- 1/2 ČL kurkumy
- 1 ČL strúhaného čerstvého zázvoru
- 1 strúčik cesnaku
- Soľ
- Mleté čierne korenie (podľa potreby a chuti)
Kuracia Tikka Masala: Postup originál receptu
1. Kuracie prsia najskôr dôkladne premyjeme, očistíme a následne nakrájame na drobné kocky. Osolíme aj okoreníme. Potom si v miske pripravíme marinádu na mäso. Prelisujeme cesnak, nastrúhame čerstvý zázvor a pridáme biely jogurt aj s koreninami zo zoznamu ingrediencií: Garam Masala, kurkuma a mletá paprika. V závislosti od vašej preferencie môže byť buď sladká alebo pikantná mletá paprika. Všetko spolu premiešame s citrónovou šťavou a s olivovým olejom.
2. Kuracie mäso zmiešame v nachystanej marináde a necháme v chladničke 2-12 hodín.
3. Na panvici začneme s restovaním mäsa v marináde. Opekáme ho na stredne veľkom ohni približne 10 minút.
4. Keď sú kúsky kuracieho mäsa zatiahnuté z každej strany, pridáme k nim paradajkové pyré. Dôkladne zamiešame a necháme cca 2 minúty prebublať.
5. Prilejeme k nim aj kokosové mlieko z plechovky (pred jeho použitím a samotným otvorením odporúčame poriadne pretrepať). Krémovú kuraciu zmes zamiešame a podľa potreby už len dosolíme a dokoreníme.
Hotovo! Dobrú chuť ku klasickej, britsko-indickej pochúťke!