Vyskúšajte (ne)obyčajné pečené kura na masle so zemiakmi. Recept na klasické pečené kura z knihy Tak ma mama naučila, ktorý vám prinášame v spolupráci s webom Ženy v meste.
(Ne)obyčajné pečené kura na masle so zemiakmi, tradičný recept
Pripraviť si doma pečené kura nemusí byť vždy jedno a to isté jedlo. Vyskúšajte tento tradičný recept autorky Lucie Chrenko, ktorá nám tento recept poskytla zo svojej knihy Tak ma mama naučila - kúpite ju tu, kliknite.
Ido o prepojenie tradičných receptov s modernými časmi. Rovnako aj tento recept na pečené kura má v názve (ne)obyčajné. Z celého kuraťa tak vďaka nemu pripravíte výborný obed pre viacerých ľudí.
Skúste tento originálny recept a dajte nám pod receptom v diskusii vedieť, ako sa vám podaril. Dobrú chuť.
Vybrali sme pre vás aj recept na pečené kuracie stehná v rúre
Klasické pečené kura
- Príprava - 1,5 hodiny
- Pečenie na 180 – 220 °C
Pečené kura so zemiakmi - ingrediencie
- 1 celé kura (asi 1,5 kg )
- 80 g masla 4-5 zemiakov (podľa veľkosti)
- 1 cesnak
- 2 citróny
- 3-4 vetvičky čerstvého rozmarínu
- mletá červená paprika
- soľ a čerstvo namleté čierne korenie
(Ne)obyčajné pečené kura na masle so zemiakmi, tradičný recept. Foto - Tak ma mama naučila
Najlepšie (ne)obyčajné pečené kura na masle so zemiakmi - postup receptu
- Kura si z chladničky vyložíme aspoň 2 hodiny pred pečením, ideálne by malo mať izbovú teplotu. Rúru si rozohrejeme na 220 °C.
- Kura umyjeme a osušíme. Rozporcujeme ho na menšie časti, aby sa nám všetko spolu zmestilo do pekáča a tiež aby sme skrátili dobu pečenia.
- Každý kus kuraťa posolíme a pokoreníme z oboch strán. Pekáč si vytrieme maslom a vložíme doň jednotlivé kusy mäsa. Na vrch každého kúsku dáme oriešok masla a posypeme červenou paprikou.
- Zemiaky umyjeme, keď treba šúpať, ošúpeme, ale ak majú peknú šupku, necháme ju. Nakrájame na menšie kúsky a dáme do väčšej misy.
- Očistíme si cesnak a celé strúčiky pridáme do misy k zemiakom.
- Citrón poriadne umyjeme. Nakrájame ho na štvrte a tiež dáme do misy. Všetko spolu rukami premiešame, posolíme, pokoreníme a rozložíme rovnomerne do pekáča okolo kurčaťa. Na vrch dáme rozmarín a vložíme do rúry.
- Po 15 minútach teplotou znížime na 180 °C. Maslo sa roztopí a kura začne púšťať svoju šťavu, zemiaky trocha premiešame, aby sa chute spojili. Pečieme ešte asi 45 minút.
- Zapichnutím špajdle zistíme, či je kura mäkké. Na záver zvýšime teplotu ešte raz na 230 °C, aby bolo kura krásne chrumkavé.
Dobrú chuť.
Vybrali sme pre vás aj recept na najlepší báleš, recept na kysnutý slaný koláč s kôprom