Fantastické sladkokyslé kurča, zaujímavý recept. Patrí k vášmu nedeľnému obedu pečené kura? Vyskúšajte si ho pripraviť netradične so sladko-kyslou omáčkou podľa nášho receptu.

Fantastické sladkokyslé kurča - fotorecept kliknite

Tento recept robím s bravčovými rebrami. Je to naše obľúbené jedlo, pri ktorom sa olizujeme všetci až za ušami. Tentoraz som však rebrá nemala, tak som našu sladko-kyslú „omáčku“ skúsila aj na kurčati.

Pochvaľovali si všetci. Dokonca aj návšteva. V pomere k jednoduchosti receptu, je výsledná chuť až nepomerom.

Vybrali sme pre vás aj recept na výborné bravčové karé. Minútka, ktorú si zamilujete

 

 

Fantastické sladkokyslé kurča - ingrediencie

  • celé kurča
  • 3 PL kečupu
  • 1 PL medu
  • 1 PL sušených hrozienok
  • 1 PL sušených brusníc
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 KL sójovej omáčky Tamari
  • 1 KL kokosového oleja
  • šťava z ½ citróna
  • soľ

 

 

Fantastické sladkokyslé kurča. Foto - Lucia Tomečková

 

Fantastické sladkokyslé kurča - postup

  1. Umyté kurča položím do Jenského skla. Osolím a potriem kokosovým olejom. Pečiem v rúre na 200 stupňov Celzia.
  2. Kým sa kurča pečie, v miske si pripravím zmes na kurča. Všetky zvyšné suroviny zmiešam spolu. Hrozienka a brusnice s kečupom, medom, sójovou omáčkou, pretlačeným cesnakom, kokosovým olejom a citrónovou šťavou.
  3. Keď je už kurča skoro upečené, celého ho zvonka aj zvnútra potriem zmesou. Dopekám ho ešte asi 10 minút, ale tak, aby sa zmes na kurčati nespálila, ale zapiekla. Hotovo.
  4. Tentoraz som zvolila ako prílohu ryžu s hráškom a zaváranými marhuľami.

Fantastické sladkokyslé kurča - Rada

Zmes už robievam odoka, takže ak máte niečo konkrétne z nej radi, môžete pridať viac a upraviť si ju podľa vlastnej chuti. Nabudúce skúsim kurča naplniť ananásom. Na rebierka robím zmes bez hrozienok a brusníc.

Ryžu už nerobievam klasicky, ako ma ešte učila moja mama, že najprv ju opražím na oleji, až potom ju zalejem 1,5 násobkom množstva ryže. Dnes ju rovno hodím do hrnca, zalejem potrebným množstvom vody, pridám kus masla a zväčša varím 20 minút neprikrytú tak, aby sa nepripiekla. Teda ju občas premiešam. Nám takto pripravená chutí ďaleko viac. Mrazený hrášok do ryži pridám naozaj až tesne pred koncom, aby ostal sladký.

Dobrú chuť. 👌

 

 

Prečítajte si aj recept na najrýchlejšie zeleninové rizoto z tarhone, ktoré nepokazíte 😍