Recept na autentický maďarský kurací perkelt zo stehien ponúka výbornú chuť ako ten správny odkaz na našu spoločnú uhorskú minulosť. Pripravte si dnes výborné jedlo so ženami v meste.
Kurací perkelt zo stehien
Podľa tradičných maďarských zásad sa kurací perkelt zo stehien prípravuje pomocou techniky praženia. Takáto príprava cibule, mletej papriky a aj mäsa mu dáva charakteristickú chuť. Tento recept na kurací perkelt zo stehien využíva práve tento postup.
Ingrediencie
- 1 kg kuracích stehien (najlepšie aj s kosťami pre lepšiu chuť), 1 veľká cibuľa, 2 PL oleja (tradične sa môže použiť bravčová masť), 1 KL sladkej mletej papriky (použite kvalitnú maďarskú papriku pre autentickú chuť), soľ podľa chuti, mleté čierne korenie podľa chuti, Voda alebo lepšie kurací vývar,
Postup receptu
- Príprava mäsa: Kuracie stehná umyte, osušte a prípadne odstráňte kožu. Mäso osolte a okoreňte.
- Praženie cibule: Cibuľu ošúpte a nakrájajte na jemno. V hrnci zohrejte olej alebo masť a pridajte cibuľu. Pražte na stredne silnom ohni, kým cibuľa nezmäkne a nezačne meniť farbu na zlatistú.
- Pridanie papriky a mäsa: Znížte teplotu a pridajte mletú papriku. Rýchlo zamiešajte a ihneď potom pridajte kuracie mäso. Mäso dôkladne opražte na všetkých stranách, aby sa uzavreli póry a zachovali sa šťavy.
- Podliatie: Po opražení mäsa môžete pridať trochu vody alebo kuracieho vývaru, ale v pravom perkeltu by mäso malo dusiť len vo vlastnej šťave. Ak pridáte aj vodu, tak naozaj len trošku, toľko aby bolo mäso zakryté.
- Dusenie: Prikryte hrniec a na miernom ohni nechajte mäso dusiť. V prípade potreby pridajte ešte trochu vody alebo vývaru. Varte asi 40-50 minút alebo kým nie je mäso mäkké.
- Finálna príprava: Skontrolujte chuť a podľa potreby dochuťte soľou a korením. Podávajte s typickými maďarskými prílohami ako sú tarhoňa, knedľa alebo s haluškami či jednoducho len s chlebom.
Tento recept vám prináša pravú chuť Maďarska priamo na váš stôl. Perkelt je vynikajúci príklad toho, ako jednoduché prísady môžu vytvoriť bohaté a lahodné jedlo. Skúste aj náš recept na maslové halušky k perkeltu.
Videorecept
Ako ho vylepšiť?
Tento tradičný recept na maďarský kurací perkelt zo stehien je vynikajúci, ale existuje niekoľko spôsobov, ako ho môžete ďalej vylepšiť a prispôsobiť podľa vlastných chutí:
- Použitie čerstvých byliniek: Pridajte do jedla čerstvé bylinky ako majoránku alebo tymián, ktoré dobre dopĺňajú chuť kuracieho mäsa a papriky.
- Pridanie zeleniny: Na rozšírenie chutí a textúr môžete pridať do perkeltu zeleninu, ako je čerstvá paprika, alebo paradajky či hrášok, čo pridá jedlu sviežosť a rozmanitosť.
- Využitie červenej papriky: Okrem mletej papriky môžete pridať aj kúsky čerstvej červenej papriky, čo dodá jedlu ďalší rozmer chuti a krásnu farbu.
- Podávanie s kyslou smotanou: Na zjemnenie chuti a pridanie krémovosti môžete perkelt podávať s lyžicou kyslej smotany.
- Pikantná verzia: Ak máte radi pikantnejšie jedlá, môžete pridať do perkeltu čili alebo trochu mletej pikantnej papriky.
- Využitie bieleho vína: Pre ešte bohatšiu chuť môžete pridať trochu bieleho vína do perkeltu pri dusení mäsa.
- Podávanie s rôznymi prílohami: Experimentujte s rôznymi prílohami ako ryža, zemiaková kaša alebo dokonca cestoviny, aby ste zistili, ktorá kombinácia vám chutí najviac.
Každé z týchto vylepšení môže perkeltu pridať novú dimenziu a oživiť tradičný recept podľa vašich osobných preferencií a chutí.