Halušky bez zemiakov s bryndzou je jednoduchým a chutným jedlom, ktoré vám umožní vychutnať si tradičnú slovenskú kuchyňu.
Halušky bez zemiakov
Recept na halušky bez zemiakov s bryndzou je jednoduchým a chutným jedlom, ktoré vám umožní vychutnať si tradičnú slovenskú kuchyňu bez strúhania zemiakov. Tieto halušky sú prípravené bez zemiakov, čo im dodáva špecifickú textúru a chuť.
V kombinácii s čerstvou bryndzou, kyslou smotanou a opečenou slaninou (alebo inými variáciami) ponúkajú bryndzové halušky bez zemiakov jedinečný gastronomický zážitok. Tu je jednoduchý nápad, ako pripraviť toto jedlo a nápady na jeho vylepšenie.
Tu je aj overený recept na liptovské bryndzové halušky. A tu je zase text s odpoveďou aká múka na halušky. A tu je zase recept na strapačky s kyslou kapustou. Skúste aj naše recepty na tradičné slovenské bezmäsité hlavné jedlá.
Ingrediencie
- 300 g hladkej múky, 2 dcl mlieka, 1 vajce, 1 čajová lyžička soli, 150 g čerstvej bryndze, 3 polievkové lyžice kyslej smotany alebo bieleho jogurtu, 150 g slaniny (prípadne opečeného póru alebo jarnej cibuľky), 1 polievková lyžica masla na poliatie,
Postup receptu
- V mlieku rozmiešame osolené vajce a vylejeme do múky v nádobe a vymiešame mierne riedke cesto. Podľa potreby môžeme priliať vlažnú vodu, ak je cesto príliš husté, alebo naopak ešte múku.
- Cesto pretlačíme cez haluškovač do osolenej vriacej vody. Počkáme kým halušky vyplávajú, povaríme ich 3 - 4 minúty a potom ich vyberieme a preložíme do misky.
- Medzitým ako sa halušky varia si nakrájame slaninu na drobné kocky a usmažíme ju. Halušky polejeme výpekom z upečenej slaniny alebo maslom (stačí 1 polievková lyžica).
- Hotové halušky bez zemiakov naberieme na taniere, pridáme bryndzu zmiešanú s pochúťkovou smotanou, alebo jogurtom a posypeme pár kúskami slaniny. Na vrch môžete pridať ešte trochu zelenej jarnej pažítky.
Nápady na vylepšenie
- Môžete pridať trochu nasekaných zelených byliniek, ako je petržlenová vňať alebo kôpor, pre extra chuť a farbu.
- Skúste pridať čerstvé paradajky alebo cherry paradajky pre osviežujúci kontrast.
- Ak preferujete viac zeleniny, môžete do halušiek pridať jemne nasekaný špenát alebo kapustu.
- Namiesto tradičnej slaniny môžete vyskúšať údenú slaninu alebo klobásu pre iný druh arómy.
- Experimentujte s rôznymi druhmi bryndze pre rôznorodú chuťovú paletu. Skúste aj recept na cesto na halušky. Tu je aj náš overený recept na halušky z hrubej múky.
Videorecept