Ak hľadáte recept na bryndzové halušky, tak určite tie liptovské nesmiete vynechať. Sú veľká slovenská klasika. A tým pravým liptovským haluškám na Slovensku málokto odolá. Inšpirujte sa našim receptom.
Liptovské bryndzové halušky
Najlepšie bryndzové halušky sú tie tradičné z Liptova. Pravé Liptovské bryndzové halušky jednoducho majú svojich fanúšikov v každej generácií. Nič iné nikoho skôr nenapadne ak je debata o slovenskom národnom jedle.
Katarína z bratislavskej mestskej časti Dúbravka zaboduje u svojich synov – takmer päťročného Jurka a dvojročného Šimonka, najviac práve bryndzovými haluškami. Katka je rodená Liptovčanka.
S deťmi je doma už piaty rok, predtým pracovala v lekárni. Keď začínala s varením, držala sa tradičnej kuchyne, no už začína vymýšľať aj vlastné recepty.
Používa suroviny z domácich zdrojov. V záhradke pestuje zeleninu a chová aj králiky. Vyskúšajte aj recept na domáce pirohy ako od babičky
Víťazia bryndzové halušky z Liptova
Aké je najobľúbenejšie jedlo tvojho dieťaťa?
„Keď starší syn vyskúšal u starkého z Liptova halušky s bryndzou, zachutili mu tak, že odvtedy je to jeho top jedlo. Takže raz do týždňa u nás neodoláme haluškám.. Väčšinou ich varím v sobotu. Chlapci majú veľmi radi aj nátierky a ryby ako zubáč, šťuka, pstruh či losos. Starší syn obľubuje aj kyslú kapustu, mladšiemu ju zatiaľ nedávam. Majú radi aj tekvicu, paradajky a veľa ovocia.“
Varíš denne? Aký máš kuchársky štýl - vymýšľaš nové recepty alebo sa skôr držíš tradičnej kuchyne?
„Ako som na materskej, snažím sa variť každý deň, ale niekedy podľa situácie, či sme rozlietaní alebo nie. Starší syn je škôlkár, tak väčšinou obeduje v škôlke. Manžel sa naje v práci. Varím väčšinou viac, malé dávky totiž ani navariť neviem, tak to jeme niekedy dva dni. Polievky varím každý druhý deň. Hlavné jedlo väčšinou každý deň, aby bolo čerstvé. Väčšinou, čo ostane z obeda, máme aj na večeru. Kým som mala len jedno dieťa, držala som sa skôr tradičnej slovenskej kuchyne. Varila som ako som sa naučila od starkej a mamy. Teraz keď som doma už skoro päť rokov, snažím sa vymýšľať aj niečo nové.“
Aké zmeny si spravila vo varení po narodení dieťaťa?
„Začala som menej soliť. Veľmi nepoužívam ani korenie. Používam veľa zeleniny – hlavne z našej záhradky. Dvakrát do týždňa varím mäsové jedlá. Väčšinou králičie mäso, keďže chováme králiky. Tiež ryby. Sem tam kuracie a hovädzie. Pre manžela aj bravčové. Mäso väčšinou dusím. Jeden až dvakrát do týždňa máme strukoviny, hlavne červenú šošovicu a zelenú fazuľku. A to buď ako prílohy, alebo ich zamaskujem do krémových mixovaných polievok.“
Máš nejaký tip, čo sa Ti osvedčil v kuchyni?
„Snažím sa pri varení väčšinou používať olivový olej. Vývary z polievok zamrazím, potom tým podlievam pri varení a dusení. Snažím sa im to krajšie dozdobiť na tanieri.“ Vyskúšajte aj náš recept na halušky s kapustou a údeným mäsom. Tu je aj recept na slovenské halušky s bryndzou. A tu recept na strapačky s kyslou kapustou.
Ingrediencie
cesto:
- asi 600 g zemiakov,
- 400 g hladká múka, (aká múka ide do bryndzových halušiek z koliby)
- 450 g bryndze,
- 1 vajce,
- soľ,
- trochu vody
príloha:
- 300 g oravská slanina,
- pažítka,
- kyslé mlieko
Postup receptu na bryndzové halušky. Foto - Michal Trško
Postup receptu na tradičné bryndzové halušky
- Zemiaky ošúpeme, ostrúhame na strúhadle alebo mixéri. K tomu pridáme, hladkú múku, trochu soli, 1 vajce a trochu vody, aby sa cesto lepšie potom hádzalo cez haluškár.
- Dáme si do hrnca vodu, s trochou soli, necháme zovrieť. Keď voda vrie, hádžeme do nej cez haluškár halušky. Občas premiešame.
- Keď halušky vyplávajú na povrch, cca 10 min, scedíme ich. Dáme do misky.
- Do halušiek vmiešame 450 g čerstvej májovej bryndze (neriedime ju). Opražíme slaninku, ozdobíme čerstvou pažítkou a zapíjame kyslým mliekom.
Dobrú chuť. 😍🇸🇰 Vybrali sme pre vás aj recept na výbornú koložvársku kapustu. Skúste aj bryndzové halušky recept z koliby. Skúste aj recept na cesto na halušky.
Aká múka sa používa na halušky?
Na prípravu bryndzových halušiek sa bežne používa hladká pšeničná múka, pretože je jemne mletá a obsahuje nižší obsah lepku, čo pomáha dosiahnuť jemnú a hebkú konzistenciu halušiek. Pre bryndzové halušky sa odporúča použiť túto druh múky, aby sa dosiahla správna textúra a konzistencia jedla.
Môžu sa zmraziť bryndzové halušky?
Áno, bryndzové halušky možno zmraziť. Avšak je dôležité poznamenať, že po rozmrazení môže textúra a chuť halušiek už nie byť také ideálne ako po čerstvej príprave. Bryndzové halušky možno zmraziť až na 2-3 mesiace.
Ako zmraziť bryndzové halušky?
- Nechajte čerstvé halušky ešte bez bryndze či smotany vychladnúť na izbovej teplote. Dôležité je, aby už neboli horúce a ani teplé a aby neboli zmiešané s bryndzou.
- Pripravte si vhodné kontajnery alebo obaly na zmrazenie. Môžete použiť mrazuvzdorné plastové obaly, vzduchotesné mrazničkové vrecká alebo plastové nádoby s uzatvárateľnými vekom.
- Rozdeľte bryndzové halušky do jednotlivých porcií, ktoré budete zmrazovať. To uľahčí neskoršie použitie a rozmrazovanie.
- Do každého kontajnera umiestnite porciu bryndzových halušiek a dôkladne ich uzavrite, odstráňte nadbytočný vzduch, aby ste minimalizovali možnosť vzniku ľadu alebo kondenzácie.
- Označte kontajner s dátumom zmrazenia, aby ste vedeli, koľko času uplynulo od zmrazenia. Uložte bryndzové halušky do mrazničky pri teplote -18 °C alebo nižšej.
Týmto spôsobom zmrazené bryndzové halušky môžete skladovať až 2-3 mesiace. Pred konzumáciou ich rozmrazte a zohrejte podľa preferovaného spôsobu.
Ako zohriať mrazené bryndzové halušky?
Trochu oleja dáme na primerane veľkú panvicu a necháme ho rozohriať. Do horúceho oleja vsypeme mrazené halušky a počas zohrievania jemne miešame. Po pár minútach sa halušky zohrejú. Zohriate halušky preložíme do väčšej misy a zmiešame s bryndzou zmiešanou s trochou mlieka. Potom môžete podávať a vychutnať si mrazené bryndzové halušky. Nechutia vôbec márne.