Vajíčkové muffiny s pridanými zemiakmi

Čas prípravy: 10 minút

Čas pečenia: 25-30 minút

Počet porcií: 6

Muffiny sú vo všeobecnosti preferovaným dezertom a dnes ich poznáme v mnohých prevedeniach. Najčastejšie počujeme o hrnčekových receptoch na muffiny, resp. takých, pri ktorých nie je potrebné držať sa presných mier, ale práve naopak využiť hrnček ako hlavnú pomôcku na pridanie hlavných ingrediencií. Taktiež sú čoraz viac pripravované slané muffiny miesto typických ovocných alebo čokoládových muffinov. Dnes si ukážeme, ako si jednoducho za pol hodinu pripraviť slané vajíčkové muffiny so zemiakmi, vhodné aj ako príloha, aj ako samostatná položka do raňajkového menu.

Zemiakovo vajíčkové muffiny sú výživnou pochúťkou, ktorá kombinuje bežne využívané ingrediencie, no s moderným twistom. Môžete si ich naplniť aj na základe vlastných chutí, no najčastejšie sa k vajíčkam a zemiakom (stabilné prísady) pridávajú ešte ingrediencie ako syr, šunka, poprípade slanina restovaná na cibuľke a veľakrát nechýba ani zeleninová zložka. Muffiny z takejto zmesi ostávajú na záver nadýchané a dokážu človeka zasýtiť na niekoľko hodín. Môžete ich servírovať čerstvé po upečení alebo aj neskôr po vychladnutí.

Pripravte si zemiakovo vajíčkové muffiny so Ženami v meste, výsledok vás príjemne prekvapí! Veľa šťastia!

Receptový portál Najlepšie koláče vám ponúka ďalší nápad na slané raňajky, poprípade ľahkú fit večeru: palacinky z cvikle, paradajok a Žervé. Vyskúšajte!

Ingrediencie na muffiny

  • 2 stredne veľké zemiaky (cca 150-170 g)
  • 2 vajíčka
  • 50 g šunky
  • 50 g papriky (pokojne aj iná zelenina)
  • 50 g strúhaného syra
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Zemiakovo vajíčkové muffiny: Postup receptu v 2 krokoch

1. Ako prvé zemiaky umyjeme, ošúpeme a nastrúhame nahrubo. Vytlačíme z nich aj prebytočnú šťavu. Medzitým dáme rúru zohrievať na 180 stupňov. Nastrúhané zemiaky rozdelíme na 6 rovnakých častí a každú natlačíme na dno silikónovej muffinovej formy. Odporúčame vám nepoužiť papierové formičky. Ak máte kovové/plechové formičky, tak ich predtým vymažte olejom. Potom nakrájame šunku na malé kocky, spolu so zvolenou zeleninou. Môžeme pridať papriku, špenát, hrášok, kukuricu, olivy a podobne. Opäť rozdelíme do košíčkov.

Zemiakovo vajíčkové muffiny: Krok 1

2. Vajíčka so soľou a korením vidličkou vymiešame v miske a každý muffin nimi zalejeme. Na 6 formičiek by mali 2 vajíčka stačiť. Na záver posypeme strúhaným syrom (hodí sa Ementál, Eidam aj Mozzarella). Muffiny dáme piecť do rúry na 180 stupňov cca 25-30 minút.

Zemiakovo vajíčkové muffiny: Krok 2

Hotovo! A toto by mal byť váš výsledok:

Zemiakovo vajíčkové muffiny: Hlavná fotka

Veríme, že sa vám muffiny vydarili! Receptový portál Dobrá kuchyňa má pre vás aj ďalšie recepty na muffiny, skôr tie sladké, pretože ku klasikám sa mnohí radi vraciame. Vyskúšajte, napríklad, perníkové muffiny, hruškové muffiny s čokoládou alebo hrnčekové muffiny s pridanými marhuľami. Želáme vám dobrú chuť, nech už sa rozhodnete pre akúkoľvek muffinovú náplň!

Iné súvisiace recepty s vajíčkovými muffinami