Výborný kakaový koláč pečený v bábovnici, tradičný recept. Pripravte si skvelý koláčik, ktorý sme do kuchyne portálu Ženy v meste pridali v spolupráci s autorkou knihy Tak ma mama naučila.
Kakaový koláč pečený v bábovnici, tradičný recept
Kakaový koláčik sa objaví počas roka asi v každej domácnosti. Vyskúšajte tento podľa tohto skvelého receptu. Jeho príprava v bábovnici je naozaj praktická a určite ho zvládnete.
Veríme, že vám určite bude chutiť a rovnako aj všetkým s ktorými sa oň podelíte.
S kuchyňou portálu zenyvmeste.sk sa o tento recept na výborný kakaový koláč podelila Lucia Chrenko, autorka unikátnej kuchárskej knihy Tak ma mama naučila [kliknite]. Alebo koláčik ženský rozmar. Vybrali sme pre vás aj recept na babičkin kakaový závin
Kakaový koláčik
Výborný kakaový koláč - ingrediencie
- na kakaovú náplň:
- 2 PL práškového cukru
- 2 PL kakaa
- 50 g masla
- 2 KL mletej škorice
- na posypanie:
- 2 PL práškového cukru
Cesto na 2 koláče
- 2,5 dl mlieka (1 dl na kvások, 1,5 dl do cesta)
- 4 PL kryštálového cukru (1 PL na kvások, 3 PL do cesta)
- 500 g hladkej múky
- 1/2 kocky droždia
- 1 žĺtok
- 1 dl oleja
- štipka soli
Výborný kakaový koláč pečený v bábovnici, tradičný recept. Foto - Tak ma mama naučila
Kakaový koláč pečený v bábovnici - postup receptu
Základné kysnuté cesto na koláč
- Z vlažného mlieka, jednej lyžice cukru a droždia urobíme kvások. Necháme napučať. Do väčšej misky dáme múku, štipku soli, žĺtok, zvyšný cukor, olej, mlieko a vykysnutý kvások. Dobre spracujeme, vymiesime, kým nezostane miska čistá. Cesto spracovávame asi 15 minút.
- Takto pripravené cesto poprášime múkou a necháme hodinu kysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Cesto (z 500 g múky) si rozdelíme na 2 časti. Z jednej časti si pripravíme kakaový koláč, z druhej zase napríklad tvarohové gombíky - kliknite na recept.
Ďalší postup receptu
- Rúru si rozohrejeme na 180 °C. Prvé cesto, z ktorého ideme pripraviť kakaový koláč, rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm.
- Cesto potrieme olejom.
- V miske si zmiešame 2 PL kakaa, 2 KL škorice a 2 PL cukru a touto zmesou posypeme cesto. Ďalšími 2 PL cukru ešte docukríme koláč cez sitko. Maslo nakrájame na kúsky a rovnomerne rozložíme na koláč.
- Zvinieme. Kraje jemne založíme na spodok.
- Bábovnicu vytrieme olejom a vložíme do nej koláč. Necháme ešte podkysnúť aspoň 20 minút a potom dáme piecť do vyhriatej rúry.
Dobrú chuť. ❤️
Vybrali sme pre vás aj recept na výborný jablkový hrnčekový koláč