Výborný kakaový koláč pečený v bábovnici, tradičný recept. Pripravte si skvelý koláčik, ktorý sme do kuchyne portálu Ženy v meste pridali v spolupráci s autorkou knihy Tak ma mama naučila.

Kakaový koláč pečený v bábovnici, tradičný recept

Kakaový koláčik sa objaví počas roka asi v každej domácnosti. Vyskúšajte tento podľa tohto skvelého receptu. Jeho príprava v bábovnici je naozaj praktická a určite ho zvládnete.

Veríme, že vám určite bude chutiť a rovnako aj všetkým s ktorými sa oň podelíte.

S kuchyňou portálu zenyvmeste.sk sa o tento recept na výborný kakaový koláč podelila Lucia Chrenko, autorka unikátnej kuchárskej knihy Tak ma mama naučila [kliknite]. Alebo koláčik ženský rozmar. Vybrali sme pre vás aj recept na babičkin kakaový závin

 

Výborný kakaový koláč - ingrediencie

  • na kakaovú náplň:
  • 2 PL práškového cukru
  • 2 PL kakaa
  • 50 g masla
  • 2 KL mletej škorice
  • na posypanie:
  • 2 PL práškového cukru

Cesto na 2 koláče

  • 2,5 dl mlieka (1 dl na kvások, 1,5 dl do cesta)
  • 4 PL kryštálového cukru (1 PL na kvások, 3 PL do cesta)
  • 500 g hladkej múky
  • 1/2 kocky droždia
  • 1 žĺtok
  • 1 dl oleja
  • štipka soli

 

 

Výborný kakaový koláč pečený v bábovnici, tradičný recept. Foto - Tak ma mama naučila

Kakaový koláč pečený v bábovnici - postup receptu

Základné kysnuté cesto na koláč

  1. Z vlažného mlieka, jednej lyžice cukru a droždia urobíme kvások. Necháme napučať. Do väčšej misky dáme múku, štipku soli, žĺtok, zvyšný cukor, olej, mlieko a vykysnutý kvások. Dobre spracujeme, vymiesime, kým nezostane miska čistá. Cesto spracovávame asi 15 minút.
  2. Takto pripravené cesto poprášime múkou a necháme hodinu kysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem.
  3. Cesto (z 500 g múky) si rozdelíme na 2 časti. Z jednej časti si pripravíme kakaový koláč, z druhej zase napríklad tvarohové gombíky - kliknite na recept.

Ďalší postup receptu

  1. Rúru si rozohrejeme na 180 °C. Prvé cesto, z ktorého ideme pripraviť kakaový koláč, rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm.
  2. Cesto potrieme olejom.
  3. V miske si zmiešame 2 PL kakaa, 2 KL škorice a 2 PL cukru a touto zmesou posypeme cesto. Ďalšími 2 PL cukru ešte docukríme koláč cez sitko. Maslo nakrájame na kúsky a rovnomerne rozložíme na koláč.
  4. Zvinieme. Kraje jemne založíme na spodok.
  5. Bábovnicu vytrieme olejom a vložíme do nej koláč. Necháme ešte podkysnúť aspoň 20 minút a potom dáme piecť do vyhriatej rúry.

Dobrú chuť. ❤️

Vybrali sme pre vás aj recept na výborný jablkový hrnčekový koláč