Fantastický jablkový koláč s tvarohom, osvedčený recept. Portál Ženy v meste vám ponúkajú recept na fantastický koláč s jablkami a tvarohom. Vyskúšajte dobrotu z kychyne portálu pre ženy od žien.
Jablkový koláč s tvarohom
Toto leto nám skutočne nadelilo bohatú ovocnú nádielku. Mnoho jabĺk, hrušiek, sliviek. Neviete čo s nimi? Pripravte svojej rodine výborný jabĺčkový či slivkový kysnutý koláč, ktorý chutí aj na druhý deň fantasticky.
Veľkou výhodou je, že toto cesto nemusíte nechať kysnúť vyše hodiny. Pracuje sa s ním ihneď. Tak ako ovocie, aj tvaroh je veľmi výživný a zdravý. Nech sa páči.
Portál Ženy v meste vám ponúka ďalší výborný recept na koláč s obľúbeným ovocím a tvarohom. Úspech zaručený. Alebo vyskúšajte jablkové muffiny.
Vybrali sme pre vás aj recept na fantastickú piškótovú roládu s tvarohom, overený RECEPT
Jablkový koláč s tvarohom
- Čas prípravy: 40 minút
- Čas pečenia: 40 minút
- Množstvo: 2 plechy
Tvarohový koláč s jablkami, ovocím a posýpkou - ingrediencie
- ½ kocky čerstvého droždia
- 250 ml mlieka
- 3 polievkové lyžice kryštálového cukru (trstinového)
- 500 g hladká múka (2/3 biela pšeničná, 1/3 ovsená)
- ½ prášku do pečiva
- 1 dcl oleja
- 1 polievková lyžica medu
- ½ čajovej lyžičky soli
na náplň:
- 2 tégliky nízkotučného tvarohu (1 kg, môže byť aj menej)
- 1 ks Zlatý klas
- 4 ks vanilínový cukor (ak máte radi sladšie, pridajte ešte 4 lyžice cukru)
- jablká, slivky, hrušky (podľa chuti)
- mletá škorica
Na posýpku - hrnček 250 ml
- 250 g masla
- ½ hrnčeka hrubej múky
- ½ hrnčeka kryštálového cukru (trstinového)
Jablkový koláč s tvarohom. Foto - Nela
Výborný jabĺkový koláč s posýpkou - postup receptu
- Najprv si pripravíme posýpku. Do zmäknutého masla zapracujeme cukor a múku. Dáme do chladu.
- Nasleduje ovocie. Slivky umyjeme, odkôstkujeme, nakrájame na menšie kúsky. Jablká alebo hrušky umyjeme, zbavíme šupky a jadierok a nakrájame na plátky.
- Do tvarohu primiešame Zlatý klas a vanilínový cukor. Na 500 g jemného nízkotučného tvarohu použijeme ½ balíčka Zlatého klasu a 2 ks vanilínového cukru. Ak máme radi sladšie, pridáme dve plné polievkové lyžice cukru.
- Pripravíme si kvások. Do 0,5 dl vlažného mlieka rozdrobíme ½ čerstvého droždia a pridáme polievkovú lyžicu cukru. Premiešame, aby sa všetky suroviny rozpustili. Necháme napučať cca 5-10 minút. Vytvorí sa nám pena.
- Do veľkej misky pridáme všetky suroviny, múku, zvyšný cukor a mlieko, prášok do pečiva, med, olej, soľ. Spojíme varechou. Potom miesime metličkami alebo ručne cca 20 minút. Vznikne nám nelepivé cesto.
- Výhodou tohto kysnutého cesta je, že ho nemusíme nechať kysnúť vyše hodiny, pracujeme s ním ihneď.
- Cesto si rozdelíme na dve časti. Pracuje sa s ním veľmi dobre, lebo je vláčne. Z každej časti si vyvaľkáme tenký plát, ktorý preložíme na olejom vymastený plech. Cesto ešte porozťahujeme a pozatláčame, aby vyplnilo celú plochu. Potrieme tvarohom (môžeme ho aj vynechať). Potom ukladáme ľubovoľné ovocie (slivky, hrušky, jablká, červené ríbezle). Na ovocie rozmrvíme posýpku. Pri jablkovej verzii jablká posypeme škoricou a tak rozmrvíme posýpku.
- Takto pripravený koláčik necháme cca 20 minút podkysnúť. Medzitým si pripravíme ďalší plech.
- Koláč pečieme pri teplote 170oC cca 20 minút, podľa potreby. Ak by sa nám zdalo cesto upečené a posýpka nie až tak ružová, zapneme horný gril a na pár minút necháme skaramelizovať.
- Tento kysnutý koláčik s ovocím a tvarohom je naozaj výborný. Je výdatný a výživný, nie príliš sladký. Aj na druhý deň je veľmi chutný, samozrejme, ak zvýši.
Dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš krehký jablkový koláč.
Vyskúšajte aj recept na hrnčekový jablkový koláč. A tu je náš recept na jablkový koláč s posýpkou.