Wafle z kvásku
Čas prípravy: 20 minút
Čas kvasenia: 4-5 hodín
Počet porcií: 8-10 kusov
Čerstvo upečené, chrumkavé na povrchu a mäkké vo vnútri. Štruktúru a chuť waflí sme si mnohí osvojili a preto vo väčšine domácnostiach nájdeme na kuchynskej linke waflovač. Domáce sladké raňajky ako wafle majú univerzálnu chuť aj arómu, ideálne sa kombinujú s inými ingredienciami ako šľahačka, čokoláda, prípadne rozotretá Nutella, nasekané oriešky alebo sladký sirup, najtradičnejšie javorový alebo ovocný.
Okrem ovocného sirupu dodajte waflám ich výživnú hodnotu a pridajte čerstvé ovocie, vrátane obľúbených čučoriedok, malín, jahôd, brusníc, a podobne. Samozrejme, závisí aj od sezóny, kedy wafle pripravujete a ktoré ovocie je vtedy najčerstvejšie.
Portál Ženy v meste vám dnes prináša tradičný recept na wafle, avšak s moderným twistom - kváskové. Je potrebné si na ne vyhradiť viac času, keďže samotné kvasenie trvá aspoň 4 hodiny. Finálny sladký výsledok však stojí za to!
Vyskúšajte náš fotorecept nižšie! Prajeme vám veľa šťastia|!
V prípade, že kváskové wafle sú na vás príliš časovo náročné, portál Chutné recepty vám ponúka aj recept na tradičné wafle vo waflovači do 10 minút.
Ingrediencie na kváskové wafle
- 300 ml mlieka
- 1 vanilínový cukor
- med podľa chuti
- 2 PL roztopeného masla
- 1 práškový cukor
- 1 biely jogurt
- džem / nutella / ovocná omáčka / šľahačka / nasekané oriešky
- 2 PL kryštálového alebo trstinového cukru
- 1 malá lyžička škorice
- 1 PL ražného kvásku alebo prášku do pečiva
Domáce kváskové wafle: Postup receptu
1. Do vlažného mlieka pridáme ražný kvások / prášok do pečiva, roztopené maslo, vajcia, kryštálový / trstinový cukor aj vanilínový, mletú škoricu a štipku soli. Všetko spolu vymiešame. Potom postupne zapracujeme múku podľa potreby, aby nám vzniklo vláčne cesto.
2. Ak zvolíme ražný kvások, misku prikryjeme tanierom alebo fóliou a necháme prekvasiť pri izbovej teplote 4-5 hodín. Taktiež môžeme uložiť do chladničky cez noc. Cesto vtedy pomalšie kvasí. Keď pridáme prášok do pečiva, cesto necháme kysnúť cca 30 minút. Ak cesto na wafle kvasí v chladničke, pred pečením ho vyberieme približne 1 hodinu skôr, aby sa oteplilo. Waflovač zatiaľ necháme dobre rozohriať. Nalejeme doň cesto, rozotrieme po celej ploche a pečieme do tvaru waflí. Hotové sú vtedy, keď sú zlatisté z oboch strán.
3. Z tejto dávky si vieme upiecť 8-10 waflí, avšak záleží vždy podľa veľkosti. Domáce kváskové wafle po upečení zdobíme podľa obľuby. Môžeme pridať ovocnú omáčku, biely jogurt, šľahačku, čerstvé ovocie alebo Nutellu. Najlepšie chutia čerstvé a ešte teplé. Hotovo!
Malý tip na záver: V prípade, že škoricu nemôžete alebo jednoducho nemusíte, pokojne ju môžete vynechať. Viete ju dokonca aj zameniť a skúsiť prípravu kakaových waflí. Podľa našich inštrukcií vyššie uberte 1 lyžicu múky a namiesto nej pridajte lyžicu kakaa. Jednoduché, však?
Dobrú chuť, nech už sa rozhodnete pre akúkoľvek verziu waflí!
Receptový portál Dobrá kuchyňa vám taktiež odporúča nahliadnuť na recept na ďalšie obľúbené sladké raňajky, ktoré si viete nakombinovať podľa vlastných chutí - kváskové palacinky. Vyskúšajte!
Iné súvisiace recepty na výživné raňajky