Jemnučké kváskové šišky s kyslou smotanou. Mäkučké a veľmi chutné. Vyskúšajte. Jednoduchý recept aj bez kvásku z dielne kuchyne portálu Ženy v meste. Nech sa páči.
Jemnučké kváskové šišky - fotorecept kliknite
Poznáte chorvátske mini šišky fritule? Naše jemnučké kváskové šišky majú podobnú prípravu. Cesto po vykysnutí lyžičkou tvarujeme do rozpáleného oleja a vyprážame z každej strany dozlatista. Sú také úžasné. Vynikajúci recept so značkou Ženy v meste. Určite si pochutíte.
Šišky sú úžasnou dobrotou. Milujú ich deti, aj dospelí. Fantastické šišky z kvásku. Kto má doma kvások dobre vie, že potrebuje svoju starostlivosť. Odoberanie, prikrmovanie. Pripravte si úžasné jemnučké šišky so zdravým kváskom.
Ak kvások nemáte, máme pre vás recept bez kvásku. Naše šišky sú bez cukru, môžete si ich pripraviť nielen nasladko, ale aj v slanej verzii so strúhaným syrom, cesnakovým či bylinkovým jogurtovým dipom. Inšpirujte sa. Skúste aj náš recept na kysnuté šišky, ktoré sa na 100 % podaria. Alebo recept na zdravé šišky za 10 minút.
Skvelý recept bleskové tvarohové šišky pečené v rúre, úspech zaručený
Jemnučké kváskové šišky, recept na vynikajúce šišky
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas kvasenia (šišky z kvásku): 9-12 hodín na rozkvas, 3 hodiny na cesto
- Čas kysnutia (šišky so sódou bikarbónou): 15 minút
- Počet kusov: 25 menších šišiek
Fantastické mäkučé domáce šišky - ingrediencie
- na rozkvas (šišky s ražným kváskom):
- 1 polievková lyžica ražného kvásku
- 3 polievkové lyžice hladkej špaldovej (klasickej hladkej) múky
- 3 polievkové lyžice vlažnej vody
- na cesto (šišky s ražným kváskom, aj bez ražného kvásku):
- 200 ml kyslej smotany
- 1 pohár (300 ml) hladkej špaldovej (klasickej hladkej) múky
- 1 ks vajce
- na kysnutie (šišky bez ražného kvásku)
- 1 malá lyžička sódy bikarbóny
- trochu vlažnej vody
- na vyprážanie: olej (najlepšie repkový, podľa potreby)
- na posypanie: práškový cukor alebo pomletý trstinový cukor
- na dochutenie: obľúbený džem, lekvár
Jemnučké kváskové šišky, recept aj bez kvásku. Foto - Nela
Fantastické mäkučké domáce šišky - postup receptu
- Recept na šišky s kváskom. Pripravíme si rozkvas. K jednej polievkovej lyžici ražného kvásku primiešame hladkú špaldovú múku a vlažnú vodu. Misku prikryjeme fóliou alebo tanierom a pri izbovej teplote necháme kvasiť (kysnúť) 9-12 hodín. Vytvorí sa mnoho malých bubliniek.
- Keď si rozkvas pripravíme večer, ráno môžeme pripraviť kváskové cesto na šišky. K rozkvasu primiešame ďalšiu múku, kyslú smotanu a vajce, varechou dobre spojíme. Opäť prikryjeme a necháme pri izbovej teplote kysnúť 3 hodiny. Kváskové cesto môžeme dať kvasiť aj do chladničky.
- Do chladničky ho však dáme kysnúť aspoň na 6 hodín, môžeme aj do druhého dňa. Potom ho necháme pri izbovej teplote postáť aspoň 20 minút. Po kvasení nám vznikne vláčne nadýchané cesto. Je síce lepkavejšie, ale lyžičkou sa bude dobre tvarovať. Šišky budú jemné a šťavnaté.
- Do menšieho hrnca pridáme olej do výšky cca 3 cm, necháme rozohriať. Malou lyžičkou z cesta tvarujeme menšie kôpky, ktoré ihneď vkladáme do horúceho oleja a vyprážame z každej strany dozlatista. Trvá to iba zopár minút, dávame pozor, aby sme ich nepripálili. Šišky narastú.
- Hotové šišky ukladáme na papierový obrúsok, aby sme ich zbavili prebytočného tuku. Počet šišiek záleží, aké veľké kôpky si lyžičkou vytvarujeme. S ražným kváskom ich bude cca 25 ks, lebo sme si pripravili aj rozkvas, pri ceste na šišky so sódou bikarbónou je to približne 20 ks.
- Šišky bez ražného kvásku. Ak ražný kvások nemáme, cesto si pripravíme z múky, kyslej smotany a vajca. Sódu bikarbónu vymiešame s trochou vlažnej vody a tak primiešame do cesta. Necháme 15 minút kysnúť a môžeme s ním pracovať. Postup vyprážania šišiek je úplne rovnaký.
Tip na záver: Hotové šišky môžeme poliať alebo máčať v roztopenej čokoláde. Keďže je naše cesto bez cukru, môžeme si šišky pripraviť aj naslano s cesnakovým dipom.
Dobrú šiškovú chuť. Máme aj recept na rýchle šišky bez kysnutia. Skúste aj náš recept na jednoduché pampúšiky. Skúste aj naše tipy aká múka na šišky. Alebo aj text aký je najlepší džem do šišiek. Alebo skúste aj tieto nadýchané šišky. Alebo aj recept na najlepšie šišky pod slnkom.
Babičkin recept najlepšie pečené buchty so slivkovým lekvárom