Klasická kôprová omáčka je vynikajúca a jej jemná chuť s vôňou kôpru je neodolateľná. Táto klasická verzia sa podáva s vajíčkom a knedľou, ale môžete ju kombinovať aj s mäsom.
Klasická kôprová omáčka
Klasická kôprová omáčka má hlboké korene v európskej kuchyni a je súčasťou mnohých tradičných jedál. Jej pôvod sa datuje do stredoveku, keď sa kôpor stal populárnou bylinkou v kuchyniach Európy. V stredoveku bol kôpor považovaný za liečivú rastlinu a používal sa aj ako ochucovadlo.
Kôprová omáčka je charakteristická svojou jemnou chuťou a vôňou kôpru. Často sa podáva k mäsu, rybám, vajíčkam alebo knedliam. Je obľúbená v strednej a východnej Európe, najmä v krajoch ako Poľsko, Slovensko, Česká republika a Maďarsko. Skúste aj recept na kôprovú polievku s vajíčkom.
Ingrediencie
- 1 polievková lyžica oleja
- 2 polievkové lyžice hladkej múky
- 500 ml mlieka
- 2 ks bobkového listu
- 3 ks celého nového korenia
- 5 ks celého čierneho korenia
- 1 strúčik cesnaku
- 1 polievková lyžica kryštálového cukru
- 150 ml vody
- 1 téglik kyslej smotany (alebo šľahačkovej)
- 1 zväzok kôpru
- 2 polievkové lyžice octu (alebo šťava z citrónu)
- soľ podľa chuti
Postup receptu klasickej kôprovej omáčky
- Na rozpálenej panvici opražíme múku na oleji, kým nezhnedne. Prilejeme mlieko, rozmiešame a necháme povariť. Počas varenia šľaháme metličkou, aby omáčka zhustla.
- Pridáme bobkový list, celé korenie, soľ, prelisovaný cesnak, najemno nasekaný kôpor, cukor a vodu. Varíme približne 10 minút.
- Občas premiešame, aby sa múka neprilepila na dno. Pred koncom varenia pridáme kyslú smotanu a odstavíme z ohňa.
- Nakoniec prilejeme ocot (alebo citrónovú šťavu) a omáčku premiešame. Podávame s uvareným vajíčkom a knedľou.
Tento tradičný recept na kôprovú omáčku je overený a určite vás poteší! Ak hľadáte ďalšie nápady, vyskúšajte napríklad kôprový prívarok so špargľou. Tu je aj recept na kôprovú omáčku s vajcom.
Videorecept
Verzie klasickej kôprovej omáčky
Kôprová omáčka je jedným z tých receptov, ktoré nás spájajú s detstvom a prázdninami u babičky. Táto tradičná francúzska omáčka sa používa najmä k dochuteniu mäsových jedál.
Jej základom je jemná, hladká omáčka z masla, múky a vývaru, ku ktorej sa pridáva kôprová vňať a ďalšie ingrediencie podľa receptu. Kôprová omáčka sa bežne podáva k mäsu, bravčovému alebo kuraciemu mäsu, ale môže sa tiež použiť na dochutenie rýb alebo zeleniny.
Jej výnimočná chuť a všestrannosť ju robia obľúbenou vo viacerých kuchyniach. Ak máte radi kôpor, určite si ju vyskúšajte!
Ak by ste chceli vyskúšať niektorý z receptov, tu sú niektoré možnosti:
Klasická kôprová omáčka: Tento recept vám umožní pripraviť si omáčku tak, ako to robila vaša stará mama. Môžete si ju vychutnať s mäsom, s domácou knedľou, zemiakmi alebo chlebom.
Babičkina kôprová omáčka s vajíčkom a knedľou: Ďalší variant, ktorý môžete vyskúšať, je kombinácia kôprovej omáčky bez mäsa, ale podávaná s vajíčkom a knedľou. Prajem vám dobrú chuť.