Najlepšie klasické lievance – jednoduchý a rýchly recept

Tieto klasické lievance sú rýchle, jednoduché a neuveriteľne chutné. Ideálne na raňajky, neskoré raňajky alebo sladký obed. Ich príprava trvá len 30 minút a výsledok vás určite poteší.

Ingrediencie na klasické lievance

  • 250 g hladkej múky
  • 2 polievkové lyžice cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • Štipka soli
  • 2 vajcia
  • 300 ml mlieka
  • 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
  • Maslo na pečenie

Postup prípravy klasických lievancov

  1. V stredne veľkej mise zmiešajte hladkú múku, cukor, vanilkový cukor, prášok do pečiva a štipku soli. Oddelte žĺtky od bielkov. Žĺtky pridajte do suchej zmesi spolu s mliekom a olejom. Všetko dobre premiešajte, kým nevznikne hladké cesto. V samostatnej mise vyšľahajte bielky do tuha a opatrne ich vmiešajte do cesta.
  2. Na stredne veľkej panvici roztopte malé množstvo masla na strednom ohni. Na panvicu nalejte malé množstvo cesta a tvarujte okrúhle lievance. Pečte, kým sa na povrchu nezačnú tvoriť bublinky a okraje nebudú zlatohnedé, potom otočte a pečte ešte asi 1-2 minúty z druhej strany.
  3. Hotové lievance udržujte teplé v rúre predhriatej na 100°C, kým nedopečiete všetky.

Podávanie klasických lievancov

Lievance podávajte s vaším obľúbeným sirupom, čerstvým ovocím, džemom alebo šľahačkou. Môžete ich tiež posypať práškovým cukrom alebo pridať kúsky čokolády pre extra sladkosť.

Tipy na zlepšenie

Ak máte radi nadýchané lievance, môžete do cesta pridať pol čajovej lyžičky jedlej sódy. Na zmenu chuti môžete do cesta pridať trošku citrónovej kôry alebo škorice.

 

Ďalšie zaujímavé recepty

Vyskúšajte aj tieto skvelé recepty na lievance z portálu Ženy v meste: