Výborné tradičné makové súľance. Recept na slovenskú klasiku z kuchyne portálu Ženy v meste. Pripravte si makové šúľance s nami.
Makové šúľance
Môj kamarát z Fínska si raz objednal v reštaurácii v rámci denného menu makové šúľance, hoci nevedel, čo presne mu príde.
Keď sa k nemu želané jedlo dostalo, chcel ho reklamovať, pretože on chcel predsa hlavné jedlo, a až potom dezert.
A tak mu bolo vysvetlené, že makové šúľance môžu byť u nás hlavným jedlom napriek tomu, že sú sladké. 😍
Príbeh má však dobrý koniec - šúľance mu chutili a bol taký sýty, že žiaden dezert za nimi už ani nezvládal zjesť.
Tradičné makové šúľance je možné spraviť si aj doma, a to bez toho, aby mal človek skrytý celý arzenál zvláštnych surovín. Koniec koncov - je to slovenská klasika!
Makové šúľance
- Recept na 2 až 3 porcie
Vybrali sme pre vás aj recept na vynikajúci biskupský chlebíček
Ingrediencie na tradičné makové šúľance
(2-3 porcie)
- 4 väčšie zemiaky
- 2 vajcia
- 1,5 hrnčeka polohrubej múky
- štipka soli
- 0,25 hrnčeka mletého maku (respektíve podľa chuti)
- 0.25 hrnčeka práškového cukru (respektíve podľa chuti)
- 60 gramov masla
Najlepšie tradičné makové súľance, recept na slovenskú klasiku. Foto - Jaja
Najlepšie tradičné makové šúľance - postup receptu
- Zemiaky aj so šupkou necháme variť až kým nezmäknú (približne pol hodiny). Necháme ich vychladnúť - cesto sa spracúva, až keď sú zemiaky studené.
- Zemiaky ošúpeme a buď pretlačíme lisom na zemiaky, alebo nastrúhame najemno. Pridáme vajcia a postupne i múku. Ideálne cesto už drží pekne formu, ale je ešte stále trošku lepkavé. Aby sa nám s ním na drevenej doske dobre pracovalo, pomúčime si ju.
- Z cesta vytvarujeme dlhší valec a rozkrojíme ho na niekoľko menších častí.
- Z každej časti takto na pomúčenej doske vyvaľkáme dlhý, tenký valček.
- Valčeky pokrájame na menšie kúsky a z každého ušúľame šúľok. Znie to ako komplikovaná robota, ale v skutočnosti to je raz-dva hotové.
- Šúľky dáme do vriacej, osolenej vody a čakáme, kým vyjdú na povrch. Tie, čo vyjdú hore, sú hotové a môžeme ich sitkom odobrať do osobitnej misy.
- Keď sú šúľky hotové, pridáme do misy roztopené maslo, práškový cukor a pomletý mak. Poriadne premiešame. Hotovo! Môžeme servírovať.
Dobrú chuť. Vybrali sme pre vás aj recept na výborné šišky, tradičné, domáce, fašiangové
Recepty - Šúľance - Makové šúľance