Jablkový koláč s posýpkou má svoj dokonalý a jednoduchý recept na webe ženy v meste. Vyskúšajte si tentoraz doma pripraviť koláč s nami.

Jablkový koláč s posýpkou

Skvelý tip na víkendový koláčik s akýmkoľvek sezónnym ovocím. Aktuálne sezóne kraľujú jablká, tak sme pripravili jablkový koláč s posýpkou.

Nadýchané cesto ako z obláčikov, navrchu ukladané jablká a maslová posýpka s orechmi a škoricou krásne rozvoňajú vašu kuchyňu a budete mať nebíčko v ústach.

Chrumkavá posýpka pekne kontrastuje s mäkkým cestom a ovocie dodáva dezertu šťavnatosť. Nebojte sa použiť aj iné druhy sezónneho ovocia: hrušky, lesné ovocie, broskyne, slivky či dokonca sušené ovocie. Koláčik chutí stále výborne.

Prečo?

Jablkový koláč je nesmierne obľúbený najmä pre svoju lahodnú kombináciu sladkých, šťavnatých jabĺk a chrumkavej, krehkej posýpky. Táto kombinácia chutí je množstvom ľudí považovaná za veľmi príjemnú.

ďalším z dôvodov sú ľahko dostupné ingrediencie. Jablká sú často ľahko dostupnou a cenovo dostupnou surovinou v mnohých častiach sveta, čo robí tento koláč prístupným pre veľkú väčšinu ľudí.

Jablkový koláč s posýpkou má v mnohých regiónoch svoju tradičnú históriu a je považovaný za jednoduchý, ale skvelý spôsob, ako využiť sezónne úrody jabĺk.

Recepty na jablkový koláč sú veľmi variabilné a môžete ich prispôsobiť svojim chuťovým preferenciám. Môžete pridať orechy, škoricu, vanilkovú esenciu alebo iné prísady, aby ste dosiahli želanú chuť.

Jablkový koláč je vhodný pre rôzne príležitosti, od rodinných osláv až po jesenné pikniky. Je tiež vhodný na teplý dezert so šľahačkou alebo na raňajky s kávou alebo čajom.

Jablkový koláč s posýpkou má však aj atraktívny vzhľad, s jemným zlatistým sfarbením a dekoratívnym vzorom posýpky na vrchu, čo ho robí atraktívnym pre oči. Z týchto dôvodov je jablkový koláč s posýpkou obľúbenou pochúťkou, ktorú ľudia radi pripravujú a konzumujú po celom svete.

Vyskúšajte aj náš recept na hrnčekový jablkový koláč alebo aj recept na jablkové pité. Skúste ale aj tento dvojfarebný koláč s pudingom. A tu je recept na nebezpečne dobrý jablkový koláč.

Budeme potrebovať

  • Na plech s rozmermi 20 x 32 cm budete potrebovať
  • Čas prípravy: 15 min.,
  • Čas pečenia: 30-35 min.,
  • Počet porcií: 12-14 kúskov,

Ingrediencie

posýpka:

  • 4 PL ovsené vločky,
  • 4 PL polohrubá múka,
  • 1 PL cukor,
  • 3 PL maslo,
  • Väčšia hrsť vlašských orechov nalámaných v rukách,
  • 1/3 ČL mletá škorica,

cesto:

  • 2 ks vajce,
  • 100 g cukor,
  • 100 g olej slnečnicový / repkový,
  • 350 g kefírové mlieko,
  • 250 g polohrubá múka,
  • 1 ČL sóda,
  • štipka soli,
  • 2-3 ks jablká,
  • Maslo + múka na vymazanie plechu

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu

  1. Ako prvú si pripravíme posýpku z vločiek, múky, cukru, masla, orechov a škorice. Orechy v rukách nalámeme na menšie kúsky.


     
  2. Všetko spolu v rukách dobre premiešame, aby sa maslo spojilo s ostatnými surovinami. Odložíme do chladničky, kým pripravíme cesto.


     
  3. Rúru dáme predhrievať na 180 stupňov. Múku si v miske dobre zmiešame so sódou a štipkou soli. Vajcia dáme do misky s cukrom.


     
  4. Jablká si nakrájame na tenké plátky alebo malé kocky, je to na vás.


     
  5. Cukor a vajcia vyšľaháme do peny, trvá to asi 5 min. Potom postupne zašľahávame olej. Keď je zašľahaný rovnako postupne prilievame kefír počas šľahania.


     
  6. Do tejto tekutej zmesi primiešavame po častiach múku. Miešame len dokým sa múka nespojí v hladké cesto, zbytočne dlho nepremiešavame.


     
  7. Na plech vymastený maslom a vysypaný múkou nalejeme cesto. Na cesto ukladáme nakrájané kúsky ovocia.


     
  8. Z chladničky vyberieme posýpku a rukami rozmrvíme na koláč. Takto vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme 30-35 minút, kontrolujeme špáradlom.

Dobrú chuť. Vyskúšajte aj naše recepty na hrnčekové koláče.

Videorecept