Cícerový šalát
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 20-25 minút
Počet porcií: 2
Známy aj ako rímsky hrach, cícer je dnes populárny predovšetkým medzi vegetariánmi a vegánmi, ktorí si túto strukovinu obľúbili ako vhodnú náhradu za akékoľvek živočíšne produkty. Cícer je bohatým zdrojom na rastlinné bielkoviny, nevyhnutné pre správny rast a regeneráciu buniek. Má v sebe vysoký obsah rôznych vitamínov, antioxidantov a, v najpodstatnejšom rade, vlákniny, ktorá reguluje trávenie a podporuje zdravie čriev, rovnako ako aj fungujúci metabolizmus. S pridaním sladkých batátov a kozieho syru do originálneho šalátového receptu od Žien v meste dodáte jedlu ešte aj dôležité množstvo vápnika pre zdravie zubov a kostí, nehovoriac o tom, ako sa ingrediencie spolu doplňujú sviežimi chuťami, s ktorými na záver vznikne lahodný rýchly obed alebo večera.
Držíme vám palce s prípravou nášho cícerového šalátu, ktorý celkovo netrvá dlhšie ako 40 minút, čo sa ideálne hodí do hektických dní, kedy sa vám v kuchyni nechce tráviť veľa času!
Portál Dobrá kuchyňa vám taktiež odporúča skúsiť iný cícerový recept plný vlákniny - cícerová panvička so špenátom.
Ingrediencie na šalát
- 2-3 ks batáty (sladké zemiaky) - cca 350-400 g
- 1 konzerva cícer (240-250 g uvarený cícer)
- 3-4 ks šalotky
- Soľ
- Mleté čierne korenie
- 50 g rukola
- 120 g kozí syr
- 20 g vlašské orechy
- 1-2 PL olivový olej
Ingrediencie na zálievku
- Šťava (1 pomaranč)
- 1 PL olivový olej
- 1 PL med
- Sušené chilli (podľa chuti a preferencie)
Cícerový šalát: Postup receptu
1. Začneme umytím batátov a nakrájame ich na kocky (1x1 cm). Následne ošúpeme šalotku a nakrájame na štvrtinky, ktoré rozdelíme. Potom batáty a šalotku zmiešame spolu so soľou, čiernym korením a olejom a dáme piecť na 200 stupňov cca 20-25 minút.
2. Uvarený alebo konzervovaný cícer prepláchneme, osušíme, osolíme a okoreníme. V polovici pečenia batátov, teda po cca 10-12 minútach, pridáme cícer na plech a všetko spolu dopečieme (presne, ako už napovedá aj obrázok vyššie).
3. Medzitým si pripravíme zálievku na cícerový šalát. Pomaranč odšťavíme a do šťavy pridáme med, olej, soľ a sušené chilli (podľa chuti a preferencie).
4. Zeleninu vyberieme po upečení z rúry, zmiešame spolu so zálievkou a rozdelíme na 2 porcie. Na každú porciu naservírujeme kozí syr, rukolu a nalámané vlašské orechy. Hotovo!
Tip na záver: Batáty môžete v našom recepte zameniť aj za Hokkaido tekvicu, ktorá sa hodí predovšetkým do jesenného obdobia. Taktiež sa dá použiť obe zeleniny naraz pre výdatnejšiu chuť šalátu. To isté platí aj pre kozí syr, ktorý môžete nahradiť, napríklad, za balkánsky syr alebo krémový syr. Je to všetko na vás a šalát vám bude aj tak najviac chutiť, keď si ho prispôsobíte svojim preferenciam.
Želáme vám dobrú chuť k nášmu zdravému cícerovému šalátu!
Rovnako by sme vám chceli dať do pozornosti recept z portálu Chutné recepty na vegetariánske kari z cíceru a kokosového mlieka. Skvelý spôsob, ako využiť zvyšky cíceru, ktoré vám zostali z prípravy nášho cícerového šalátu!