Ázijský šalát s ryžovými rezancami a tofu
Jednoduchý, rýchly, chutný a sýty: taký je ázijský šalát s ryžovými rezancami a tofu. Recept poteší každého aj vegetariánov a vegánov.
- Čas prípravy: 15 min. | Čas varenia: 5 min. | Počet porcií: 2
Ingrediencie:
- 100 g ryžové rezance (surové)
- 180 g marinované tofu
- 1-2 PL olej (na opekanie)
- 1 menšia mrkva
- ¼ šalátová uhorka
- ¼ kaleráb
- ¼ ľadový šalát
- 30 g arašidy nesolené
- hrsť koriandru
- 2 PL sójová omáčka
- 2 PL voda
- 1 PL ryžový ocot
- 1 PL med
- 1 strúčik cesnaku
- 1 čl strúhaného čerstvého zázvoru
Postup receptu
- Nesolené arašidy nasucho opečieme na miernom plameni na panvici. Stačia 3 minútky. Ryžové rezance uvaríme podľa návodu. Tofu nakrájame na kocky a na oleji opečieme do zlata.
- Opečené arašidy dáme bokom. Zeleninu nakrájame na tenké pásiky, prípadne krájame nožom alebo na strúhadle. Bylinky nasekáme na menšie kúsky.
- Do malého hrnca dáme ingrediencie na omáčku: sójovú omáčku, vodu, med, ocot, nastrúhaný zázvor a prelisovaný cesnak. Všetko privedieme k varu a odstavíme.
- Uvarené rezance prepláchneme studenou vodou. Na dno misky dáme prepláchnuté rezance, poukladáme zeleninu, opečené tofu, opečené arašidy a nasekané bylinky.
- Zalejeme teplou omáčkou (môžeme preliať cez sitko, ak vadia kúsky zázvoru a cesnaku) a ihneď podávame.
Tip: Pokiaľ ste veľkí milovníci mäsa, tofu môžete nahradiť kuracími prsiami, hovädzími kúskami alebo krevetami.
Výhody ázijského šalátu s ryžovými rezancami a tofu
Základ šalátu tvoria ryžové rezance, tofu, opečené arašidy a teplá teriyaki omáčka. Tento ázijský šalát s ryžovými rezancami a tofu je ideálny na zužitkovanie zvyškov zeleniny z chladničky.
Odporúčame zeleninu krájať na tenké pásiky a pridanie byliniek ako koriander alebo bazalka dodá šalátu tú správnu chuťovú bodku.
Tagy: ryžové rezance, tofu, olej, mrkva, uhorka, kaleráb, ľadový šalát, arašidy, koriander, sójová omáčka, voda, ocot, med, cesnak, zázvor,