Mexické chilli con carne

  • Čas prípravy: 30 minút
  • Čas varenia: 60 minút
  • Počet porcií: 5

Chilli con carne je vychytený mäsový pokrm, ktorý, ako už aj samotný názov napovedá, je pálivý. Pôvodom pochádza z Texasu, kde je jednoducho známy ako Chilli, no osvedčil sa hlavne v štáte Mexika. Toto jedlo sa stalo obľúbeným predovšetkým vďaka svojej širokej variabilite. Dá sa totiž pripraviť rôznymi spôsobmi - niekto používa mäso v celku, iní kuchári zase mleté. Rovnako si podľa preferencie môžete zvoliť aj druh strukoviny, najčastejšie sa však siaha po tradičnej fazuli. Mnohí dokonca pridávajú do mexického pokrmu aj horkú čokoládu, ktorú vám odporúčame vyskúšať aj my.

Spojenie mäsa, fazúľ, pomaly dusenej zeleniny, výrazných korenín a kúskov horkej čokolády je naozaj unikátne. Navyše k tomu obľúbená ryža a zopár nachos čipsov pre pravé mexické spestrenie. Nech sa vám náš fotorecept podarí!

Máme pre vás aj ďalšiu pochúťku inšpirovanú Mexikom - tradičný mexický guláš, servírovaný z hovädzieho mäsa. Veľa šťastia pri budúcom varení!

Ingrediencie na chilli con carne

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 plechovka červenej fazule
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1-2 mrkvy
  • 1 červená paprika
  • 1 plechovka lúpaných krájaných paradajok
  • 200 ml svetlého piva
  • 3 PL oleja
  • 2 bobkové listy
  • 1 ČL mletej štipľavej papriky
  • 1 ČL mletej sladkej papriky
  • 1 ČL údenej papriky
  • ½ ČL rasce
  • 1/3 ČL čierneho mletého korenia
  • 1/3 ČL mletej škorice
  • Soľ
  • 15-20 g horkej čokolády

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup originál receptu na mexické chilli con carne

1. Pripravíme si koreninovú zmes. Všetky uvedené koreniny podrvíme a zmiešame (okrem bobkového listu). Mrkvu, papriku a cibuľu nakrájame nadrobno.

Chilli con carne s ryžou: Krok 1

2. V hlbokej panvici zohrejeme olej a opražíme na ňom cibuľu a bobkové listy.

Chilli con carne s ryžou: Krok 2

3. Keď je cibuľa sklovitá, pridáme k nej mleté mäso. Opekáme, kým nechytí hnedú farbu.

Chilli con carne s ryžou: Krok 3

4. Pridáme aj polovicu koreninovej zmesi a prelisovaný cesnak. Miešame 2 minúty a zároveň opekáme.

Chilli con carne s ryžou: Krok 4

5. Následne podlejeme svetlým pivom, ktoré necháme zredukovať na zhruba 1/3 pôvodného objemu. Pridáme nakrájanú mrkvu a papriku. Dôkladne spolu zamiešame.

Chilli con carne s ryžou: Krok 5

6. Po chvíli pridáme aj plechovku paradajok. Opäť zamiešame a necháme prikryté dusiť na miernom ohni cca 45-60 minút.

Chilli con carne s ryžou: Krok 6

7. 15 minút pred koncom varenia pridáme prepláchnutú plechovku červenej fazule. Ochutnáme a ak treba, pridáme ešte koreninovú zmes podľa chuti a vlastnej potreby. Dôkladne zamiešame. Keď sa zmes dovarí, odstavíme ju z tepla a pridáme kúsok horkej čokolády. Čokoládu necháme rozpustiť a na záver už len zamiešame. Hotovo!

Chilli con carne s ryžou: Krok 7

Máme pre vás aj malý tip na záver: Ako sme už spomínali, k chilli con carne pasuje ako príloha uvarená ryža a na mexické dozdobenie kúsky nachos čipsov. Avšak nemusíte sa toho striktne držať a taktiež skúsiť, napríklad, pridať navrch nasekaný koriander, prípadne malé kúsky avokáda alebo guacamole. Určite si nezabudnite dávať pozor aj na štipľavé papričky v tomto pokrme! V prípade, že by ste to s nimi prehnali, servírujte k chilli con carne kyslú smotanu. Dobrú chuť! A tu je už finálny výsledok:

Chilli con carne s ryžou: Finálny výsledok