Paella ako zo Španielska
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 45 minút
Počet porcií: 2-3
Ako sme už načrtli v úvode, paella má svoje korene v Španielsku, kde je aj dnes obľúbenou pochúťkou, či už u domácich alebo turistov z rôznych kútov sveta. Paella pochádza z latinského názvu "patella", čo je v preklade "panvica" a symbolizuje špeciálne plytkú a širokú panvicu, v ktorej sa paella dodnes varí a podáva vo všetkých španielskych reštauráciach.
Tradične sa paella chystá z ryže (najčastejšie typ ryže známy ako Arborio ryža), ku ktorej by sa mal zakaždým pridať olivový olej a predovšetkým kľúčová ingrediencia šafrán. Ten dodáva paelle jej typickú chuť, arómu a žltú farbu. Následne závisí od vás, či obľubujete paellu iba zo zeleniny ako paprika, paradajky, mrkva, hrášok či dokonca cuketa alebo preferujete verziu s kuracím mäsom či typickú paellu s morskými plodmi ako krevety, kalamáre, mušle, sépie, a podobne.
Ženy v meste si konkrétne pre vás pripravili jednoduchý fotorecept, vďaka ktorému si viete španielsku paellu s morskými plodmi nachystať aj doma a to nielen počas vychytenej letnej sezóny. Prajeme vám, aby sa naša paella podarila podľa predstáv! Pre jednoduchšie postupovanie máme pre vás aj starší recept na zeleninovú paellu. Inšpirujte sa!
Tip z nášho eshopu
Ingrediencie na paellu
- 150 g Arborio ryže
- 16-18 ks kreviet
- 80 g chorizo salámy
- 100 g kuracích pŕs
- 500 ml kuracieho vývaru
- 100 ml bieleho vína
- 2 PL olivového oleja
- Šafrán
- 1 bobkový list
- 1 cibuľa
- 3 ks cesnaku
- 1 červená paprika (môžete zameniť aj za žltú alebo zelenú)
- 3 ks sušených paradajok
- 150 g paradajok z plechovky
Paella s morskými plodmi: Postup jednoduchého domáceho receptu
1. Cibuľu, cesnak a papriku nakrájame nadrobno. Krevety si nachystáme samostatne na panvici a s trochou olivového oleja ich opekáme, až kým nechytia farbu. To trvá cca 5 minút. Po upečení ich odložíme nabok. Zatiaľ očistíme kuracie prsia a nakrájame ich na menšie kúsky. Chorizo salámu taktiež nakrájame na malé kúsky (najlepšie kocky) a začneme opekať na olivovom oleji. Keď po pár minútach pustí saláma farbu a tuk, pridáme nakrájané kuracie mäso. Opekáme všetko spolu, až kým sa nezatiahne.
2. Prihodíme bobkový list, rovnako ako aj nakrájanú cibuľu, cesnak a papriku podľa preferencie. Všetko spolu restujeme približne 3 minúty.
3. Pokračujeme 3 sušenými paradajkami pre výraznejšiu chuť paelly. Paradajky môžeme pokojne nechať v celku.
4. Následne pridáme Arborio ryžu a za stáleho miešania ju opekáme 4-5 minút.
5. Paellu v tomto stave podlejeme bielym vínom, ktoré následne necháme do polovice jeho pôvodného množstva odpariť.
6. Na záver zalejeme paellu zohriatym kuracím vývarom. Dôkladne zamiešame. Stiahneme teplotu na nižší stupeň a odkrytú pomaly dusíme približne 45 minút. Hotovo! Jednoduché, však?
Dobrú chuť k domácej španielskej klasike!