Paella ako zo Španielska

Čas prípravy: 20 minút

Čas varenia: 45 minút

Počet porcií: 2-3

Ako sme už načrtli v úvode, paella má svoje korene v Španielsku, kde je aj dnes obľúbenou pochúťkou, či už u domácich alebo turistov z rôznych kútov sveta. Paella pochádza z latinského názvu "patella", čo je v preklade "panvica" a symbolizuje špeciálne plytkú a širokú panvicu, v ktorej sa paella dodnes varí a podáva vo všetkých španielskych reštauráciach.

Tradične sa paella chystá z ryže (najčastejšie typ ryže známy ako Arborio ryža), ku ktorej by sa mal zakaždým pridať olivový olej a predovšetkým kľúčová ingrediencia šafrán. Ten dodáva paelle jej typickú chuť, arómu a žltú farbu. Následne závisí od vás, či obľubujete paellu iba zo zeleniny ako paprika, paradajky, mrkva, hrášok či dokonca cuketa alebo preferujete verziu s kuracím mäsom či typickú paellu s morskými plodmi ako krevety, kalamáre, mušle, sépie, a podobne.

Ženy v meste si konkrétne pre vás pripravili jednoduchý fotorecept, vďaka ktorému si viete španielsku paellu s morskými plodmi nachystať aj doma a to nielen počas vychytenej letnej sezóny. Prajeme vám, aby sa naša paella podarila podľa predstáv! Pre jednoduchšie postupovanie máme pre vás aj starší recept na zeleninovú paellu. Inšpirujte sa!

Ingrediencie na paellu

  • 150 g Arborio ryže
  • 16-18 ks kreviet
  • 80 g chorizo salámy
  • 100 g kuracích pŕs
  • 500 ml kuracieho vývaru
  • 100 ml bieleho vína
  • 2 PL olivového oleja
  • Šafrán
  • 1 bobkový list
  • 1 cibuľa
  • 3 ks cesnaku
  • 1 červená paprika (môžete zameniť aj za žltú alebo zelenú)
  • 3 ks sušených paradajok
  • 150 g paradajok z plechovky

 

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Paella s morskými plodmi: Postup jednoduchého domáceho receptu

1. Cibuľu, cesnak a papriku nakrájame nadrobno. Krevety si nachystáme samostatne na panvici a s trochou olivového oleja ich opekáme, až kým nechytia farbu. To trvá cca 5 minút. Po upečení ich odložíme nabok. Zatiaľ očistíme kuracie prsia a nakrájame ich na menšie kúsky. Chorizo salámu taktiež nakrájame na malé kúsky (najlepšie kocky) a začneme opekať na olivovom oleji. Keď po pár minútach pustí saláma farbu a tuk, pridáme nakrájané kuracie mäso. Opekáme všetko spolu, až kým sa nezatiahne.

Paella s morskými plodmi: Krok 1

2. Prihodíme bobkový list, rovnako ako aj nakrájanú cibuľu, cesnak a papriku podľa preferencie. Všetko spolu restujeme približne 3 minúty.

Paella s morskými plodmi: Krok 2

3. Pokračujeme 3 sušenými paradajkami pre výraznejšiu chuť paelly. Paradajky môžeme pokojne nechať v celku.

Paella s morskými plodmi: Krok 3

4. Následne pridáme Arborio ryžu a za stáleho miešania ju opekáme 4-5 minút.

Paella s morskými plodmi: Krok 4

5. Paellu v tomto stave podlejeme bielym vínom, ktoré následne necháme do polovice jeho pôvodného množstva odpariť.

Paella s morskými plodmi: Krok 5

6. Na záver zalejeme paellu zohriatym kuracím vývarom. Dôkladne zamiešame. Stiahneme teplotu na nižší stupeň a odkrytú pomaly dusíme približne 45 minút. Hotovo! Jednoduché, však?

Paella s morskými plodmi: Krok 6

Dobrú chuť k domácej španielskej klasike!

Vyskúšajte najbližšie aj tieto recepty na rizotá