10 užitočných tipov na prípravu dokonalého jahodového džemu
- jahody na džem si vyberte vždy naozaj pekne zrelé a sladké. Džem je potom najchutnejší, má aj nádhernú farbu.
- Ak chcete, na prípravu domáceho jahodového džemu viete využiť aj cukor trstinový, ak ho v kuchyni používate radšej.
- Ak sú jahody málo sladké, pridajte ďalší cukor, aby bol džem lahodný
- Ak zbožňujete chuť vanilky, pridajte k jahodám počas fázy na ich odležanie aj zrniečka z jedného lusku vanilky, džem získa na skvelej chuti
- Jahody s cukrom nechávame odstáť na chladnom mieste, môžeme aj v chladničke (ak nemáme inú možnosť). Nezabudnite však, že nie dlhšie ako 24 hodín, aby nezačali kvasiť
- Hustotu jahodového džemu skontrolujete tak, že si na malý tanierik odoberte malú lyžičku variaceho sa džemu. Tanierik aj s džemom dajte na chvíľu do mrazničky, aby ste zistili, akú bude mať konečnú hustotu. Ak je riedky, ešte ho treba povariť.
- Ak chcete mať istotu, že sa džem nepokazí, do celého množstva džemu po odležaní pridajte dve-tri zarovnané lyžičky kyseliny citrónovej. Džem následne ešte varíme
- Poháre a viečka používajte vždy dôkladne čisté, najlepšie vysterilizované a osušené, zabránite tak pokazeniu sa džemu
- Naplnené poháre, otočené dnom hore, zabaľte do deky a nechajte do druhého dňa vychladnúť, viečko sa samo pritiahne, džem sa dosterelizuje
Tip na záver: Takýmto spôsobom si môžete pripraviť aj domáci džem z iného obľúbeného ovocia, napríklad z čučoriedok, čerešní, marhúľ, broskýň. Skúste aj našich 10 jednoduchých receptov s jahodami. Tu je aj náš babičkin recept na jahodový džem.
Veľa úspechov. Celý recept na prípravu výborného jahodového džemu nájdete tu - kliknite.