Žihľava je skvost. Všetko o žihľave, účinky, recepty, využitie. Kuchyňa portálu Ženy v meste pre vás opäť pripravila zaujímavý článok, tentokrát o výnimočnej liečivej rastline. Žihľava pomáha nielen našej kráse, ale predovšetkým nášmu zdraviu. Prestavujeme vám skvost našej prírody.

Pŕhľava dvojdomá alebo ľudovo aj žihľava

Z detstva si žihľavu pamätá snáď každý, pre jej pŕhlivosť. Na prvý pohľad obyčajná burina, avšak miláčik prírody. Je pokladaná za jednu z najúčinnejších rastlín, pretože sa pri liečbach využíva celá rastlina – korene, stonky, listy, ale i kvety.

Už v minulosti naši predkovia poznali jej blahodárne účinky. Pre nás ženy je veľmi dôležité, že žihľava lieči nielen zvnútra, ale prospieva aj našej pleti a vlasom.

 

 

Žihľava obsahuje

  • vitamín A, C, K
  • vitamíny skupiny B
  • železo
  • draslík
  • vlákninu
  • horčík
  • chlorofyl
  • mangán
  • vápnik

 

 

Žihľava a jej liečivé účinky

  • detoxikuje organizmus
  • odstraňuje bolesti svalov
  • podporuje zdravé srdce a pevné cievy
  • je vhodná pri liečbe reumy
  • chráni bunky
  • lieči rany
  • je prevenciou vzniku rakoviny
  • odbúrava toxíny
  • podporuje laktáciu
  • upravuje menštruačný cyklus
  • je prevenciou proti anémii
  • podporuje trávenie a vyprázdňovanie
  • má priaznivý účinok na psychický stav
  • zlepšuje kvalitu vlasov
  • odstraňuje kašeľ a hlieny
  • znižuje hladinu cukru v krvi
  • podporuje liečbu zápalových ochorení
  • odvodňuje
  • posilňuje imunitu
  • vhodná pri alergiách

 

Žihľava, účinky, recepty, využitie

  • Kde rastie?

Rastie po celom svete. Na Slovensku sa vyskytuje takmer všade, v záhradách, na lúkach, v lese. Darí sa jej predovšetkým na vlhších miestach.

  • Kedy rastie?

Rastie od apríla do konca septembra.

  • Kedy ju zbierame?

Najlepšie keď je mladá a ešte nerozkvitla. Vtedy má aj najväčšiu silu a nízky obsah dusičnanov.

  • Ako ju zbierame?

Pŕhľavu zbierame na čistých a svetlých miestach, najlepšie do košíka, plátenej tašky alebo čistého papierového vrecúška, aby sa nezaparila. Pri zbere je vhodné použiť rukavice, aby sme si ochránili ruky a nepopŕhlili sa.

  • Ako ju sušíme?

Sušíme ju na tienistom a vzdušnom mieste,  pri vyšších teplotách, aby sa čo najrýchlejšie vysušila a listy ostali zelené. Usušenú ju uskladňujeme v čistých papierových vreckách, na suchom a tmavom mieste.

  • Môžeme si pŕhľavu pomýliť?

Áno, je to možné. Najčastejšie s hluchavkou bielou, ktorá nemá pŕhlivé chĺpky a má aj väčšie kvety.

  • Prečo žihľava „pŕhli“?

Obsahuje totiž chemikálie – serotonín, histamín a acetylcholín, ktoré môžu byť veľmi dráždivé. Nachádzajú sa v spodnej časti jemných chĺpkov. Reakcia spôsobuje bolesť, začervenanie, opuch, svrbenie, ale aj necitlivosť.

  • Máme reakciu od pŕhľavy?

Nedotýkať sa a neškriabať. Chemikálie sa môžu dostať hlbšie do pokožky a predĺži sa tak doba podráždenia. Zasiahnuté miesta umyjeme mydlom a vodou. 

  • Žihľava proti zvýšenej hladine histamínu?

Jednoznačne áno. Čaj zo žihľavy je vhodné vypiť ihneď po zvýšenej hladine histamínu. Pomôže ju znížiť.

Žihľava v kuchyni

Z mladej žihľavy sa dajú pripraviť rôzne chutné pokrmy, ktoré sú plné živín a vitamínov, účinné nielen proti jarnej únave. Žihľava je výborná do smoothie, prívarkov, polievok, omáčok, ale aj čerstvých šalátov.

Kuchyňa portálu Ženy v meste vám odporúča vyskúšať zázračný žihľavový sirup pre celú rodinu.

 

 

Pŕhľava a jej využitie

Používa sa nielen vnútorne vo forme čajov, štiav, sirupov, rôznych jedál,  ale je vhodná aj na vonkajšie použitie ako tinktúry, obklady, odvary, súčasť šampónov, pleťových vôd a krémov.

Ani so žihľavou to netreba preháňať

Žihľava znižuje hladinu cukru v krvi. Diabetici pri jej konzumácii by si mali častejšie kontrolovať glykémiu, aby predišli hypoglykémii. Pitie žihľavového čaju v tehotenstve sa odporúča v prvej fáze, neskôr by sa mala vynechať.

Žihľavu nie je vhodné užívať dlhodobo. Po troch týždňoch kúry by sa mala urobiť pauza na jeden mesiac a potom opäť užívať. Nie nadarmo sa hovorí, že aj veľa dobrého škodí.

 

 

Tip na záver:

Žihľavový čaj plný zdravia

Žihľavový čaj je najbežnejší spôsob spracovania tejto byliny. Pripravujeme ho z čerstvých listov, tie majú najsilnejší liečivý účinok. Pijeme ho 3 x denne, pomaly po dúškoch. Prvú šálku si doprajme hneď ráno na lačno.

Príprava: listy umyjeme a zalejeme ich vriacou vodou, necháme lúhovať 5 minút

Účinky: čaj pomáha riediť a čistiť krv, vhodný pri kožných ochoreniach, prečisťuje pečeň i obličky, odstraňuje vyrážky, pomáha pri ekzémoch, prechladnutí

Pŕhľava či žihľava?

Jednoducho bylina overená časom. Prírodný liek, ktorý sa nám núka úplne zadarmo. Nemala by určite chýbať v žiadnej domácnosti v čerstvej či sušenej forme, pretože aj taký obyčajný čaj dokáže s našim telom zázraky. 

 

Recepty ako doma zúžitkovať žihľavu