Žihľava je skvost. Všetko o žihľave, účinky, recepty, využitie. Kuchyňa portálu Ženy v meste pre vás opäť pripravila zaujímavý článok, tentokrát o výnimočnej liečivej rastline. Žihľava pomáha nielen našej kráse, ale predovšetkým nášmu zdraviu. Prestavujeme vám skvost našej prírody.
Pŕhľava dvojdomá alebo ľudovo aj žihľava
Z detstva si žihľavu pamätá snáď každý, pre jej pŕhlivosť. Na prvý pohľad obyčajná burina, avšak miláčik prírody. Je pokladaná za jednu z najúčinnejších rastlín, pretože sa pri liečbach využíva celá rastlina – korene, stonky, listy, ale i kvety.
Už v minulosti naši predkovia poznali jej blahodárne účinky. Pre nás ženy je veľmi dôležité, že žihľava lieči nielen zvnútra, ale prospieva aj našej pleti a vlasom.
Žihľava obsahuje
- vitamín A, C, K
- vitamíny skupiny B
- železo
- draslík
- vlákninu
- horčík
- chlorofyl
- mangán
- vápnik
Žihľava a jej liečivé účinky
- detoxikuje organizmus
- odstraňuje bolesti svalov
- podporuje zdravé srdce a pevné cievy
- je vhodná pri liečbe reumy
- chráni bunky
- lieči rany
- je prevenciou vzniku rakoviny
- odbúrava toxíny
- podporuje laktáciu
- upravuje menštruačný cyklus
- je prevenciou proti anémii
- podporuje trávenie a vyprázdňovanie
- má priaznivý účinok na psychický stav
- zlepšuje kvalitu vlasov
- odstraňuje kašeľ a hlieny
- znižuje hladinu cukru v krvi
- podporuje liečbu zápalových ochorení
- odvodňuje
- posilňuje imunitu
- vhodná pri alergiách
Žihľava, účinky, recepty, využitie
- Kde rastie?
Rastie po celom svete. Na Slovensku sa vyskytuje takmer všade, v záhradách, na lúkach, v lese. Darí sa jej predovšetkým na vlhších miestach.
- Kedy rastie?
Rastie od apríla do konca septembra.
- Kedy ju zbierame?
Najlepšie keď je mladá a ešte nerozkvitla. Vtedy má aj najväčšiu silu a nízky obsah dusičnanov.
- Ako ju zbierame?
Pŕhľavu zbierame na čistých a svetlých miestach, najlepšie do košíka, plátenej tašky alebo čistého papierového vrecúška, aby sa nezaparila. Pri zbere je vhodné použiť rukavice, aby sme si ochránili ruky a nepopŕhlili sa.
- Ako ju sušíme?
Sušíme ju na tienistom a vzdušnom mieste, pri vyšších teplotách, aby sa čo najrýchlejšie vysušila a listy ostali zelené. Usušenú ju uskladňujeme v čistých papierových vreckách, na suchom a tmavom mieste.
- Môžeme si pŕhľavu pomýliť?
Áno, je to možné. Najčastejšie s hluchavkou bielou, ktorá nemá pŕhlivé chĺpky a má aj väčšie kvety.
- Prečo žihľava „pŕhli“?
Obsahuje totiž chemikálie – serotonín, histamín a acetylcholín, ktoré môžu byť veľmi dráždivé. Nachádzajú sa v spodnej časti jemných chĺpkov. Reakcia spôsobuje bolesť, začervenanie, opuch, svrbenie, ale aj necitlivosť.
- Máme reakciu od pŕhľavy?
Nedotýkať sa a neškriabať. Chemikálie sa môžu dostať hlbšie do pokožky a predĺži sa tak doba podráždenia. Zasiahnuté miesta umyjeme mydlom a vodou.
- Žihľava proti zvýšenej hladine histamínu?
Jednoznačne áno. Čaj zo žihľavy je vhodné vypiť ihneď po zvýšenej hladine histamínu. Pomôže ju znížiť.
Žihľava v kuchyni
Z mladej žihľavy sa dajú pripraviť rôzne chutné pokrmy, ktoré sú plné živín a vitamínov, účinné nielen proti jarnej únave. Žihľava je výborná do smoothie, prívarkov, polievok, omáčok, ale aj čerstvých šalátov.
Kuchyňa portálu Ženy v meste vám odporúča vyskúšať zázračný žihľavový sirup pre celú rodinu.
Top recept
Pŕhľava a jej využitie
Používa sa nielen vnútorne vo forme čajov, štiav, sirupov, rôznych jedál, ale je vhodná aj na vonkajšie použitie ako tinktúry, obklady, odvary, súčasť šampónov, pleťových vôd a krémov.
Ani so žihľavou to netreba preháňať
Žihľava znižuje hladinu cukru v krvi. Diabetici pri jej konzumácii by si mali častejšie kontrolovať glykémiu, aby predišli hypoglykémii. Pitie žihľavového čaju v tehotenstve sa odporúča v prvej fáze, neskôr by sa mala vynechať.
Žihľavu nie je vhodné užívať dlhodobo. Po troch týždňoch kúry by sa mala urobiť pauza na jeden mesiac a potom opäť užívať. Nie nadarmo sa hovorí, že aj veľa dobrého škodí.
Tip na záver:
Žihľavový čaj plný zdravia
Žihľavový čaj je najbežnejší spôsob spracovania tejto byliny. Pripravujeme ho z čerstvých listov, tie majú najsilnejší liečivý účinok. Pijeme ho 3 x denne, pomaly po dúškoch. Prvú šálku si doprajme hneď ráno na lačno.
Príprava: listy umyjeme a zalejeme ich vriacou vodou, necháme lúhovať 5 minút
Účinky: čaj pomáha riediť a čistiť krv, vhodný pri kožných ochoreniach, prečisťuje pečeň i obličky, odstraňuje vyrážky, pomáha pri ekzémoch, prechladnutí
Pŕhľava či žihľava?
Jednoducho bylina overená časom. Prírodný liek, ktorý sa nám núka úplne zadarmo. Nemala by určite chýbať v žiadnej domácnosti v čerstvej či sušenej forme, pretože aj taký obyčajný čaj dokáže s našim telom zázraky.