Nezávislá analýza ukázala na zhoršenie kvality nových tradičných piškót Opavia. Hoci zloženie sa takmer nezmenilo, piškóty z Poľska v teste prepadli. Ak vám nové piškóty nechutia, vyskúšajte si ich pripraviť doma.
Domáce piškóty, recept
Ak vám kupované piškóty prestali chutiť, pripravte si výborné domáce piškóty podľa receptu Tinky Karmažín, ktorá vedie portál s receptami Tinkinerecepty.sk.
Foto - autorka
Najviac času autorke trvalo pri tomto jednoduchom recepte nájsť správny pomer surovín. „Dlho som ich skúšala, keďže v kupovaných mi buď prekáža pšeničná múka alebo veľa bieleho cukru,“ hovorí.
Konzistencia Tinkiných piškót pred pečením je tuhšia, preto sa nerozteká a krásne drží tvar. Piškóty po upečení narastú, sú pekne nadýchané a na nerozoznanie od kupovaných.
Vyskúšajte aj recept na najlepší nepečený piškótový koláč webu NajlepšieKoláče.sk
Ingrediencie na domáce piškóty
- 2 vajcia
- 2 PL trstinového cukru, prípadne medu, medu však stačí menej, lebo je sladší.
- 80 g špaldová hladká múka, môžete použiť aj pšeničnú, prípadne ju kombinovať s celozrnnou múkou.
Foto - Tinka Karmažín
Postup receptu na domáce piškóty
- Vyšľaháme si bielka so štipkou soli. Keď metlička začne robiť stopy v snehu a sneh je už polotuhý, po lyžiciach zapracujeme cukor. Cukor necháme rozpustiť a sneh, keď je už tuhý a lesklý, pridáme po jednom žĺtka. Necháme vyšľahať minútu-dve a vypneme.
- Múku si do zmesi preosejeme a jemnými krúživými pohybmi od krajov ku stredu ju zapracujeme do cesta. Snažíme sa jemne, aby sme si nerozbili sneh, no zároveň ju poriadne zapracujeme, aby sme dostali hladké lesklé až ťahavé cesto, ktoré trochu pripomína sliz. Nemalo by byť riedke ani husté.
- Naplníme cukrárske vrecko (prípadne hrubší sáčok) a hladkou okrúhlou špičkou robíme kolmo na papier na pečenie piškóty. Robte ich trochu z výšky, akoby ste chceli robiť krtkove kopčeky (alebo osie úle) nech máme piškóty nadýchané. oni aj tak ešte klesnú.
- Keď máme piškóty nastriekané, necháme ich 3 minúty zaschnúť a dáme piecť do trúby na 170 stupňov bez ventilátora na 12-13 minút.
- A teraz to dôležité. Je potrebné ich nechať na plechu stvrdnúť do druhého dňa. Ideálne 24 hodín. Je to ťažké, ale musíte to vydržať :)
Rada na záver
- Papier na pečenie radí Tinka prichytiť o plech maslom. „Plech som ním zľahka vymastila, aby dobre držal, nevydúval sa a piškótky boli rovné,“ hovorí. A ak máte na piškótkach bublinky, buchnite plechom o stôl, dodáva.
Prečítajte si aj Piškóty Opavia sa vyrábajú v Poľsku, zákazníci ich nechcú