Najlepší nálev na utopence - zaručene overený recept
Typická pochúťka k pivu, ktorú dostanete v každom dobrom pivovare či krčme - špekáčky naložené v kyslom náleve, inak známe pod jednoduchým názvom – utopence.
Tento recept vám ukáže, ako si jednoducho pripraviť nálev na utopence doma. Je ideálny pre tých, ktorí majú zvyšné špekáčiky z grilovačky alebo opekačky, alebo pre milovníkov tejto krčmovej klasiky.
Stačí vám jeden pár väčších zaváracích pohárov, špekáčiky, cibuľa, koreniny, voda a ocot. Potom treba už len počkať zopár dní a môžete si v pohodlí domova pochutnať na tejto pochúťke spolu s chladeným pivkom.
Ingrediencie na nálev na utopence
- 10 ks špekačky
- 4-5 ks cibuľa
- 400 ml voda
- 250 ml ocot kvasný 8%
- štipka soli
- 2 PL cukor
- 6 ks bobkový list
- 5 guličiek čierne korenie
- 5 guličiek nové korenie
- 1-3 ks feferóny (podľa chuti)
Postup na prípravu nálevu na utopence
Krok 1: Príprava nálevu
Začneme s prípravou nálevu, ktorý musíme nechať vychladnúť, takže mysle na prípravu utopencov aj s cca pol hodinovou rezervou, kým nálev vychladne. Do hrnca nalejte vodu, ocot, pridajte všetky koreniny, soľ, cukor a bobkový list. Zmes varte približne 10 minút.
Krok 2: Príprava špekáčikov a cibule
Medzitým si môžete nakrájať špekáčiky, cibuľu a feferónky. Ak máte špekáčiky, ktoré sa dajú olúpať – olúpte ich. Špekáčiky môžete nakrájať na polovičky alebo na kolieska, aby nasali viac chuti z nálevu.
Krok 3: Plnenie fľašiek
Než nálev vychladne, naplňte fľašky striedavo špekáčikmi, cibuľou a feferónkami. Kto má rád korenené, môže pridať extra čierne korenie.
Krok 4: Zaliatie nálevom a skladovanie
Vychladnutým nálevom zalejte špekáčiky vo fľašiach. Fľašky uzavrite a jemne pohŕkajte, aby sa odstránili vzduchové bubliny. Fľašky uložte do chladničky a nechajte odstáť 2-3 dni pred konzumáciou.
Interné odkazy na súvisiace recepty
- Domáci zemiakový chlieb - recept
- Nakladaná cuketa ako kyslé uhorky - recept
- Pravá frankfurtská polievka
- Pozrite si recept na domáce nakladané uhorky na allrecipes.com