Najlepší nálev na utopence - zaručene overený recept

Typická pochúťka k pivu, ktorú dostanete v každom dobrom pivovare či krčme - špekáčky naložené v kyslom náleve, inak známe pod jednoduchým názvom – utopence.

Tento recept vám ukáže, ako si jednoducho pripraviť nálev na utopence doma. Je ideálny pre tých, ktorí majú zvyšné špekáčiky z grilovačky alebo opekačky, alebo pre milovníkov tejto krčmovej klasiky.

Stačí vám jeden pár väčších zaváracích pohárov, špekáčiky, cibuľa, koreniny, voda a ocot. Potom treba už len počkať zopár dní a môžete si v pohodlí domova pochutnať na tejto pochúťke spolu s chladeným pivkom.

Ingrediencie na nálev na utopence

  • 10 ks špekačky
  • 4-5 ks cibuľa
  • 400 ml voda
  • 250 ml ocot kvasný 8%
  • štipka soli
  • 2 PL cukor
  • 6 ks bobkový list
  • 5 guličiek čierne korenie
  • 5 guličiek nové korenie
  • 1-3 ks feferóny (podľa chuti)
Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup na prípravu nálevu na utopence

Krok 1: Príprava nálevu

Začneme s prípravou nálevu, ktorý musíme nechať vychladnúť, takže mysle na prípravu utopencov aj s cca pol hodinovou rezervou, kým nálev vychladne. Do hrnca nalejte vodu, ocot, pridajte všetky koreniny, soľ, cukor a bobkový list. Zmes varte približne 10 minút.

Krok 2: Príprava špekáčikov a cibule

Medzitým si môžete nakrájať špekáčiky, cibuľu a feferónky. Ak máte špekáčiky, ktoré sa dajú olúpať – olúpte ich. Špekáčiky môžete nakrájať na polovičky alebo na kolieska, aby nasali viac chuti z nálevu.

Krok 3: Plnenie fľašiek

Než nálev vychladne, naplňte fľašky striedavo špekáčikmi, cibuľou a feferónkami. Kto má rád korenené, môže pridať extra čierne korenie.

Krok 4: Zaliatie nálevom a skladovanie

Vychladnutým nálevom zalejte špekáčiky vo fľašiach. Fľašky uzavrite a jemne pohŕkajte, aby sa odstránili vzduchové bubliny. Fľašky uložte do chladničky a nechajte odstáť 2-3 dni pred konzumáciou.

Interné odkazy na súvisiace recepty