Najjednoduchšia tarhoňa je vaječná cestovina, ktorú však nevaríme, ako iné druhy cestovín, ale dusíme. Presne ako ryžu. Dá sa aj uvariť a dokonca to často odporúča aj návod na balení tarhone, ale naozaj výsledok nie je dokonalý. Skúste radšej tento recept.

Najjednoduchšia tarhoňa

Často sa stane, že sa tarhoňa lepí a na tanier dostane zlepenú hrudku malých guličiek. Tento recept na najjednoduchšiu tarhoňu vám zaručí dokonalý výsledok. A máte na výber, či chcete tarhonu pripraviť na cibuli, alebo bez nej.

Nie je pritom nič náročné, aby tarhoňa zostala krásne sypká a aby sa nelepila, vyskúšajte tento postup. Fantastická tradičná slovenská príloha, ktorá sa výborne hodí k mäsu, omáčke ale aj do polievky.

Suroviny

  • 500g tarhoňa (1 balenie)
  • 750ml vody
  • 2 lyžice oleja
  • soľ

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup

  1. Tarhoňu úplne na sucho restujeme v hrnci za občasného miešania až sa začnú niektoré guličky farbiť do hneda.  Keď začnú guličky tarhone hnednúť, pridáme približne 2 polievkové lyžice oleja a dobre cestovinu premiešame.
  2. Orestovanú tarhoňu zalejeme 1,5x väčším množstvom vody. Ak ste si odmerali tarhoňu šálkou, tak na každú šálku tarhone prilejte 1,5 šálky vody. 500g balenie tarhone predstavuje asi 2 šálky.
  3. Osoľte a za stáleho miešania počkajte až voda začne vrieť. Malo by to trvať asi 2 minútky.
  4. Teraz hrniec prikryte pokrievkou a znížte na ten najslabší stupeň aký na sporáku máte, nechajte cca 15 minút zohrievať. Potom sporák vypnite a tarhoňu nechajte ešte asi 15 minút dokončiť. Až potom hrniec otvorte.
  5. Najjednoduchšia tarhoňa je hotová. Skvele vyzerá, vynikajúco chutí a je pevná, nerozvarená. Len ju premiešajte, už sa viac nezlepí. Dobrú chuť. Skúste prípadne náš recept na tarhoňu v rúre.

Najjednoduchšia tarhoňa na cibuli

Suroviny

  • 2 šálky tarhoňa
  • 3 šálky vriacej vody
  • 1 menšia cibuľa
  • soľ
  • olej alebo masť

Postup receptu

  1. Na oleji alebo masti orestujeme najemno nakrájanú cibuľku do zlatistej farby. Pridáme suchú, nepremytú tarhoňu a za stáleho miešania opražíme do ružova. Dávame iba pozor, aby neprihorela.
  2. Opraženú tarhoňu zalejeme vriacou vodou, približne 2cm nad cestovinu. Osolíme, zakryjeme a necháme dusiť na nízkej teplote približne 12 minút. Ak je potrebné, počas dusenia podlievame vodou. Dobrú chuť.

Videorecept