Najjednoduchšia tarhoňa je vaječná cestovina, ktorú však nevaríme, ako iné druhy cestovín, ale dusíme. Presne ako ryžu. Dá sa aj uvariť a dokonca to často odporúča aj návod na balení tarhone, ale naozaj výsledok nie je dokonalý. Skúste radšej tento recept.
Najjednoduchšia tarhoňa
Často sa stane, že sa tarhoňa lepí a na tanier dostane zlepenú hrudku malých guličiek. Tento recept na najjednoduchšiu tarhoňu vám zaručí dokonalý výsledok. A máte na výber, či chcete tarhonu pripraviť na cibuli, alebo bez nej.
Nie je pritom nič náročné, aby tarhoňa zostala krásne sypká a aby sa nelepila, vyskúšajte tento postup. Fantastická tradičná slovenská príloha, ktorá sa výborne hodí k mäsu, omáčke ale aj do polievky.
Suroviny
- 500g tarhoňa (1 balenie)
- 750ml vody
- 2 lyžice oleja
- soľ
Postup
- Tarhoňu úplne na sucho restujeme v hrnci za občasného miešania až sa začnú niektoré guličky farbiť do hneda. Keď začnú guličky tarhone hnednúť, pridáme približne 2 polievkové lyžice oleja a dobre cestovinu premiešame.
- Orestovanú tarhoňu zalejeme 1,5x väčším množstvom vody. Ak ste si odmerali tarhoňu šálkou, tak na každú šálku tarhone prilejte 1,5 šálky vody. 500g balenie tarhone predstavuje asi 2 šálky.
- Osoľte a za stáleho miešania počkajte až voda začne vrieť. Malo by to trvať asi 2 minútky.
- Teraz hrniec prikryte pokrievkou a znížte na ten najslabší stupeň aký na sporáku máte, nechajte cca 15 minút zohrievať. Potom sporák vypnite a tarhoňu nechajte ešte asi 15 minút dokončiť. Až potom hrniec otvorte.
- Najjednoduchšia tarhoňa je hotová. Skvele vyzerá, vynikajúco chutí a je pevná, nerozvarená. Len ju premiešajte, už sa viac nezlepí. Dobrú chuť. Skúste prípadne náš recept na tarhoňu v rúre.
Najjednoduchšia tarhoňa na cibuli
Suroviny
- 2 šálky tarhoňa
- 3 šálky vriacej vody
- 1 menšia cibuľa
- soľ
- olej alebo masť
Postup receptu
- Na oleji alebo masti orestujeme najemno nakrájanú cibuľku do zlatistej farby. Pridáme suchú, nepremytú tarhoňu a za stáleho miešania opražíme do ružova. Dávame iba pozor, aby neprihorela.
- Opraženú tarhoňu zalejeme vriacou vodou, približne 2cm nad cestovinu. Osolíme, zakryjeme a necháme dusiť na nízkej teplote približne 12 minút. Ak je potrebné, počas dusenia podlievame vodou. Dobrú chuť.
Videorecept