Jablkové pité je u nás veľmi obľúbený jablkový koláč, vhodný nielen na jesenné dni pri zbere jabĺk. Prevoňajte si kuchyňu domácim koláčom, ktorý je vláčny a šťavnatý. Presne také je jablkové pité.
Jablkové pité
Existuje mnoho dôvodov, prečo je jablkové pité nielen u nás veľmi populárny jablkový koláč. Najdôležitejšie asi je, že má vynikajúcu chuť, ktorá je sladká, ovocná a mierne kyslá. Kombinácia sladkosti a kyslosti jabĺk, ktoré sú pečené v koláči, je pre nás mnohých veľmi príjemná.
Jablkové pité má relatívne jednoduchý postup prípravy a nepotrebuje veľa zložitých ingrediencií. To znamená, že si môže každý ľahko pripraviť doma. Jablká sú dostupné a často sú lacné. A tak tento jablkový koláč je relatívne lacný dezert, ktorý si môže dovoliť veľa ľudí.
S minimom ingrediencií a jednoduchým postupom si môžete pripraviť doma koláč, ktorý osloví všetky vekové kategórie. Pridajte k tomu pôvod a históriu tohto populárneho dezertu, a máte recept, ktorý si zamiluje celá rodina. Vyskúšajte aj ďalšie naše overené recepty na jablkové koláče a objavte nové obľúbené dezerty.
Na prípravu potrebujeme
- Doba prípravy: 40 minút,
- Doba pečenia: 35 minút,
- Počet porcií: 15 ks,
Ingrediencie
- 1,2 kg jabĺk,
- 600 g hladkej múky,
- 200 g práškového cukru,
- 250 g masla,
- 2 ks vajcia,
- 1 ks kypriaci prášok do pečiva,
- pol čajovej lyžičky soli,
- 1 balíček vanilkového pudingu,
- 4 polievkové lyžice cukru,
- 2 balíčky vanilkového cukru,
- 1 polievková lyžica škorice,
Postup receptu na prípravu jablkového pité
- Pripravíme sypké suroviny na cesto. V miske zmiešame múku, cukor, prášok do pečiva a soľ.
- Do sypkých surovín dáme mäkké maslo a vajcia.
- Najlepšie rukami vypracujeme cesto, ktoré je polomäkké a mastné. Dáme na pol hodiny do chladničky.
- Polovicu jabĺk ošúpeme a nastrúhame na jemno a polovičku ošúpeme a nakrájame na malé kúsky.
- Vychladnuté cesto rozkrojíme na dve polovičky, jednu necháme o málinko väčšie, tá pôjde na spodok plechu.
- Na pomúčenej doske vyvaľkáme väčšie cesto o 2-3cm väčšie ako veľkosť plechu, aby nám vyšlo na kraje plechu, cesto dáme na plech vystlaným papierom na pečenie.
- Do jabĺk dáme cukor, vanilkový cukor, škoricu a vanilkový puding. Dávame tesne predtým, než máme pripravené cesto na plechu, aby jablká nepustili veľa šťavy.
- Pripravenú náplň rovnomerne rozotrieme na cesto.
- Náplň prikryjeme druhým rozváľaným cestom, ktoré rozvalíme podľa plechu a podpicháme vidličkou.
- Jablkové pité dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov a 35 minút pečieme do zlatista.
Dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na jablčník starej mamy. Tu je naša punčová torta. Alebo vyskúšajte toto naše dobré jablkové pité.
Jablkové koláče sú jeden z najpopulárnejších druhov koláčov a dezertov. Jednoducho sa dá prispôsobiť rôznym chutiam a preferenciám. Môžete si pridať obľúbené korenie alebo iné ovocie, dá sa použitý ako základ pre iné dezerty a dá sa podávať teplý aj studený. Tieto faktory môžu vysvetľovať prečo sú jablkové koláče tak populárne a obľúbené.
Pôvod jablkového pité
Jablkový koláč má hlboké korene v histórii a jeho pôvod môže byť spojený s mnohými kultúrami a tradíciami. Dnes poznáme dva hlavné typy jablkových koláčov: tradičný americký jablkový koláč a európsky jablkový koláč.
Tradičný americký jablkový koláč má svoje korene v britskej kuchyni. Jeho pôvod sa datuje do 14. storočia a prvýkrát sa objavil v anglických kuchyniach ako koláč naplnený ovocím a korením. Keď sa osadníci z Anglicka usadili v Amerike, priniesli so sebou túto tradíciu a koláč sa postupne vyvíjal do dnešnej podoby. Tradičný americký jablkový koláč zvyčajne obsahuje ovocie nakrájané na kocky, koreniny, cukor a vajcia, a je krytý vrstvou cesta.
Jablkové pité. Foto - Kristýna
Európsky jablkový koláč, podobný nášmu jablkovému pité je známy tiež ako "tarte aux pommes", pochádza z Francúzska a zvyčajne má tenšiu vrstvu cesta a viac ovocia ako tradičný americký jablkový koláč. Tento druh koláča sa datuje až do stredoveku, kedy sa na jeho prípravu používalo jablko ako sladidlo.
V priebehu času sa jablkový koláč stal obľúbeným dezertom v mnohých kultúrach a mnoho ľudí si ho pripravuje doma alebo si ho objednáva v reštauráciách a kaviarňach po celom svete. Pretože jablkový koláč je taký populárny, existuje mnoho variácií na jeho prípravu, ktoré zahŕňajú rôzne druhy jabĺk, rôzne druhy korenín a rôzne typy cesta.
Vyskúšajte aj náš recept na legendárny jablkový koláč. Tu je ja recept na jablkový závin. Vyskúšajte aj náš krehký jablkový koláč. Tu sú aj naše rýchle recepty s jablkami. Skúste aj náš recept na čučoriedkový koláč s tvarohom. A tu je náš recept na jablkový koláč s posýpkou. Alebo recept na extra rýchly koláč.