O využití imunologického okna, alergénoch v stravovaní, resp. ich odkladaní po prvom roku, o tepelnej úprave jedla, o tom, či je vhodné podávať ovocie a zeleninu vždy len v čerstvom stave a mnohých iných témach súvisiacich so stravovaním našich detí, sme sa rozprávali  s dvojicou autoriek knihy Začíname s príkrmami. Rozhovor si môžete vypočuť tu:

Dnes riešime stravu našich detí omnoho viac ako kedysi. To si možno hovorí každá generácia rodičov, ale či už ste mama alebo stará mama, určite vnímate meniace sa trendy v stravovaní. Raz je strašiakom lepok, inokedy cukor, potom pre zmenu niečo iné. Ako sa vymotať zo spleti informácií, na koho rady dať, koho na internete sledovať?

 

Začíname s príkrmami spísali mamy a odboníčky

Eliška Pivrncová, Judita Tkáčová, Petra Kuřátková a Tereza Vrábelová sú nutričné špecialistky a mamy, a aj autorky knihy Začíname s príkrmami. Na Lekárskej fakulte Masarykovej univerzity v Brne vyštudovali odbor nutričný terapeut a nutričný špecialista.

Každá je z inej časti Čiech a Slovenska. Spojila ich škola, resp. štúdium na rovnakej škole, ale jedna druhú začali vnímať až neskôr cez sociálne siete. Cez ne si všimli, že majú rovnaké názory na mnohé témy a rozhodli sa svoje vedomosti a skúsenosti dať na papier.

„Bolo to krásne prepojenie. Všetko, čo sme do knihy napísali, na tom sme sa zhodli a všetky štyri – odborníčky na výživu, si stojíme za každým jedným slovom v knihe,“ hovorí Eliška Pivrncová.

Rozprávali sme sa s dvomi autorkami.  S Eliškou Pivrncovou, výskumníčkou, nutričnou terapeutkou a laktačnou poradkyňou a Juditou Tkáčovou, rovnako nutričnou terapeutkou, ktorá sa špecializuje na alergie a intolerancie. Eliška sa profesionálne venuje výskumu vplyvu výživy na vývoj detského mikrobiómu v rámci doktorandského štúdia na Masarykovej univerzite a vplyvu výživy na ľudský mikrobióm a zdravie všeobecne v Mikrobiologickom ústave Akadémie vied ČR.

Judita v Prešove založila prvú profesionálnu nutričnú poradňu zameranú na liečebnú výživu. Súčasne pracuje ako nutričná terapeutka v alergologickej ambulancii Alergoimun, kde sa špecializuje najmä na potravinové alergie a intolerancie. To ju  priviedlo k projektu Pravda o atopii.

Rodičia sú pod veľkým tlakom

„Vychádzame z najčastejších otázok rodičov. Keďže sme štyri autorky, navzájom sme sa kontrolovali a verím, že sme na žiadnu podstatnú tému nezabudli. Kniha pozostáva z niekoľkých častí. V teoretickej riešime základné otázky, ale ideme do podrobností. V ďalšej časti rozoberáme konkrétne potraviny a vychádzame z praxe. V knihe nájdete aj odpovede na najčastejšie problémy, s ktorými sa rodičia stretávajú. Od zápchy po dusenie sa jedlom a k tomu veľa praktických rád. No a po teoretickej časti ponúkame aj viacero receptov,“ predstavuje Judita spoločné dielo.

Knihu si môžete kúpiť ONLINE tu:

„My mamy a vôbec rodičia podliehame veľkému tlaku na to, ako by sme mali vyzerať ako dokonalí rodičia. Denne stáť pri sporáku a všetko pripravovať doma. Potom sme ale konfrontovaní s realitou – musíme chodiť do práce, chceme cestovať, nedá sa variť vždy a všetko. A niekto na to nemá ani chuť, ale je skvelý rodič, aj keď príkrmy kupuje. Nie je to zlyhanie, keď siahneme po produktoch, ktoré nie sú pripravené doma. Treba si ale dať pozor, čo vyberáte. Napr. kaše môžu byť aj s cukrom, a to neodporúčam. Alebo príkrmy, kde nie je adekvátne množstvo mäsa, tiež nie sú vhodné,“ vysvetľuje Eliška súčasné nastavenie rodičov.

Informácií je veľa, pomocníkom nám je často internet a rôzne fóra. Vždy si treba overiť koho rady a odporúčania preberáme. Často podliehame mýtom a rôznym obavám. Judita dopĺňa, že je to celkom objektívny stav, lebo rodičia naozaj pátrajú po informáciách a často ich dostávajú takou formou, že sa ich obavám ani nečuduje. Niekedy vidíme my rodičia problém tam, kde byť nemusí a prehliadame to, kde nastať môže.

Krst knihy Začíname s príkrmami. Foto - Kristína Vlčková

„Veľa sa kladie dôraz na to, čo servírujeme a menej na to ako. Ako správne servírovať jedlo deťom, aby sme predchádzali riziku udusenia. Toto netreba podceniť. Treba byť pri deťoch a nespúšťať ich z očí,“ dopĺňa Judita a dodáva: „Niekedy nás viac zaujíma, či je ovocie vhodným prvým príkrmom, lebo je sladké a deti potom nechcú zeleninu, ale už neriešime, aké je to ovocie a či je bezpečné pre malé bábätko.“

Spoločné rodinné stravovanie deti potrebujú 

Na druhej strane, odborníčky sa často stretávajú s prehnanou opatrnosť rodičov tam, kde ju už netreba. „ Napríklad jedlo pripravujú dlho na pare a to s dobrým úmyslom, ale jedlo je tak často ochudobnené o zložky – tuky či proteíny, ktoré by tam už mohli byť,“ vysvetľuje Eliška a dodáva, že sa nemusíme báť jedlo pripravovať aj iným spôsobom s využitím masla alebo oleja. Dôraz treba klásť na rozmanitosť.

Výskumníčka Eliška Pivrncová pripomína aj dôležitosť spoločného rodinného stravovania. „Deti sa tým učia určitým zvykom, ako napr., že je dôležité nájsť si čas na jedlo, premýšľať, čo jeme. Pre deti sme veľkým vzorom a sledujú ako o jedle hovoríme, ako k nemu pristupujeme, aké sú naše zvyky a tie opakujú. To ako a čo deti jedia v útlom veku sa raz môže odraziť na nich v budúcnosti.“

V našom podcaste sme sa odborníčok na výživu tiež pýtali, kde ony čerpajú informácie, či by sme ich deti stretli so zmrzlinou v ruke, alebo na čo kládli dôraz v knihe. Ak máte chuť zorientovať sa v tom, čo je pre naše deti dôležité, na čo kladieme dôraz zbytočne a na čo naopak zabúdame, do vašej pozornosti dávame knihu – Začíname s príkrmami.