Vyskúšajte jednoduchý recept na domáce bylinkové maslo, ktoré skvele dochutí chlebík, mäso, ryby aj omáčky a zároveň uchová bylinky plné živín a vitamínov.

Bylinkové maslo

Urodilo sa vám veľa byliniek a neviete čo s nimi? Leží vám v chladničke kocka masla alebo nejaké smotany na šľahanie, ktoré by ste mali čím skôr spracovať?

Ak ste odpovedali na obe otázky áno, zbystrite pozornosť. Vyrobte si domáce bylinkové maslo. Takýto výrobok má rozhodne svoje miesto v kuchyni, využijete ho nielen na chlebík, ale aj pri príprave mäsa, rýb, omáčok či polievok.

Bylinky vďaka uchovaniu v tuku zostanú ešte dlho nabité živinami a vitamínmi a ešte budú tieto cenné látky aj lepšie využiteľné v organizme. Maslo sa po odležaní krásne prevonia bylinkovými arómami.

Aké bylinky zvolíte je kompletne na vás, môžete zvoliť jeden druh alebo ich pokombinovať. Napríklad k rybám a mäsu sa skvele hodí kombinácia rozmarínu, tymianu a petržlenovej vňate. Môžete pridať aj kúsok nastrúhaného cesnaku, prípadne rozpučený pečený cesnak. Možností je mnoho.

Môžete si postup zjednodušiť a na prípravu bylinkového masla použiť kupovanú hrudku. Alebo si môžete maslo vyrobiť – prešľahaním šľahačkovej smotany. Tento postup je síce o niečo zdĺhavejší, ale ten pocit radosti po výrobe masla je na nezaplatenie a o chuti ani nehovoríme. Vyskúšajte.

Recept na bylinkové maslo č.1

Ingrediencie:

  • 2 ks šľahačková smotana 33-40% (400 ml)
  • štipka soli
  • bylinky podľa chuti (rozmarín, tymian, petržlenová vňať, pažítka, bazalka, oregano,...)

Čas prípravy: 25 min.

Množstvo: 160-180 g masla

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup

  1. Dobre vychladené šľahačkové smotany vylejeme do veľkej misy (hlavne vysokej). Začneme šľahať.


     
  2. Šľaháme dovtedy, kým sa v mise neoddelí tuk – maslo od tekutiny – cmaru.


     
  3. Zmes oddelíme. Najlepšie je maslo premiestniť do gázy alebo plátenného vrecka a poriadne vyžmýkať. Maslo v gáze premyjeme pod čistou vodou, aby sme úplne odstránili všetok cmar. Tento krok sa dá zjednodušiť a proste len oddelíte pomocou sitka cmar od masla, avšak hrudku aspoň dobre rukami požmýkajte. Trošku tekutiny sa ešte v miske oddelí, tú vylejte.


     
  4. Cmar nevyhadzujeme – ide o kyslomliečny výrobok, ktorý je stále veľmi výživný. Buď ho vypijeme alebo zakomponujeme do nejakého smoothie či koláča.


     
  5. Hotové maslo osolíme a v miske zmiešame s nasekanými bylinkami. Hrudku dáme do potravinovej fólie, zabalíme a dáme na 15 minút do mrazničky. Potom vyberieme z fólie, zabalíme napríklad do papiera na pečenie a skladujeme v chladničke. Do 5-7 dní spotrebujeme.

Recept na bylinkové maslo z masla

Ingrediencie:

  • 250 g masla (82 %)
  • 30-45 g zmesi čerstvých nakrájaných byliniek (rozmarín, tymian, petržlenová vňať, pažítka, bazalka, oregano, medvedí cesnak, atď.)
  • Soľ podľa chuti
  • Biele mleté korenie podľa chuti
  • Parmezán podľa chuti (voliteľné)
  • Citrónová šťava podľa chuti (voliteľné)

Postup:

  1. Maslo si necháme zmäknúť pri izbovej teplote.
  2. Do mäkkého masla pridáme 30-45 g nasekaných byliniek podľa vášho výberu. Ak chceme jemnejšie bylinkové maslo bez kúskov, bylinky rozmixujeme.
  3. Dochutíme soľou a bielym mletým korením (nemusíme). Môžeme nastrúhať aj parmezán, ktorý nádherne dodá na chuti. Ak obľubujeme nakyslú chuť, pridáme citrónovú šťavu.
  4. Dôkladne premiešame.
  5. Maslo s bylinkami si navrstvíme na potravinársku fóliu (ktorú sme si na viackrát preložili). Rozotrieme. Vytvoríme si šúľok, konce uzavrieme. Dáme zachladiť. Môžeme použiť aj rôzne formičky, ktoré vystelieme fóliou. Po zachladení bylinkové maslo vyklopíme.
  6. Takto pripravené bylinkové maslo môžeme uschovať v chladničke cca dva týždne. Nakrájajme ho na pláty a dajme zamraziť. Kedykoľvek si kúsok vyberieme a môžeme ním dochutiť obľúbené pochúťky po celý rok.

Dobrú chuť! Vyskúšajte aj iné recepty s použitím rôznych byliniek. Vyskúšajte aj recept na maslo z medvedieho cesnaku.