Objavte 3 luxusné recepty, ktoré z obyčajných jahôd vytvoria gurmánske pochúťky. Jahody sú symbolom letnej sviežosti a ich univerzálna chuť sa dokonale hodí do rôznych dezertov a predjedál.
3 luxusné recepty z jahôd
Jahody patria medzi najobľúbenejšie ovocie na svete, a to nielen pre svoju sladkú a osviežujúcu chuť, ale aj pre množstvo kulinárskych možností, ktoré v kuchyni ponúkajú.
Inšpirovali sme sa pre vás v zahraničí a pripravili 3 luxusné recepty, ktoré povýšia jahody na novú úroveň. Či už hľadáte elegantný dezert pre špeciálnu príležitosť, lahodný koláč s krémovo vanilkovou náplňou alebo osviežujúci predkrm s neobvyklou kombináciou chutí.
Tieto recepty vás určite nesklamú. Vyskúšajte ich a doprajte si chuťovú rozkoš. Ale ak by ste chceli niečo tradičnejšie, tu je recept na jahodový džem. A tu je recept na jahody v čokoláde.
Luxusný jahodový dezert s mascarpone krémom
Ingrediencie:
- 500 g čerstvých jahôd
- 250 g mascarpone
- 200 ml šľahačkovej smotany
- 50 g práškového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- Lístky mäty na ozdobu
- 2 lyžice Grand Marnier, alebo iného obľúbeného likéru (voliteľné)
Postup receptu
- Príprava jahôd: Jahody umyte, odstráňte stopky a nakrájajte na polovice alebo štvrťky. Ak chcete dezertu dodať luxusný nádych, pokvapkajte ich likérom Grand Marnier, alebo vhodným likérom podľa chuti a nechajte chvíľu odpočívať.
- Príprava krému: V inej mise zmiešajte mascarpone, práškový cukor a vanilkový extrakt. Šľahačkovú smotanu vyšľahajte do tuhej šľahačky a jemne ju vmiešajte do mascarpone krému.
- Servírovanie: Do pohárov alebo misiek vrstvite striedavo krém a jahody. Vrch ozdobte lístkami mäty a podávajte chladené.
Jahodový tart s vanilkovým krémom
Ingrediencie
- Na cesto: 200 g hladkej múky - 100 g masla (studeného) - 50 g práškového cukru - 1 žĺtok - 2-3 lyžice studenej vody
- Na krém: 500 ml mlieka - 1 vanilkový struk - 100 g cukru - 4 žĺtky - 50 g hladkej múky
- Na ozdobu: 500 g čerstvých jahôd - 1 lyžica marhuľového džemu (na glazúru)
Postup receptu
- Príprava cesta: Múku, práškový cukor a studené maslo vymiešajte do jemnej zmesi. Pridajte žĺtok, studenú vodu a rýchlo vypracujte hladké cesto. Cesto zabaľte do fólie a nechajte aspoň hodinu odpočívať v chladničke.
- Pečenie cesta: Cesto vyvaľkajte na hrúbku cca 3 mm a vyložte ním okrúhlu formu na tart. Cesto popichajte vidličkou, zakryte papierom na pečenie a nasypte naň fazuľky alebo ryžu, aby sa nezdvihlo. Pečte pri 180 °C asi 15 minút, potom odstráňte papier a fazuľky a pečte ďalších 10 minút do zlatistej farby. Nechajte vychladnúť.
- Príprava krému: Mlieko spolu s vanilkovým strukom (rozpoleným a vyškrabaným) priveďte do varu. Medzitým vyšľahajte žĺtky s cukrom do peny a postupne pridávajte múku. Horúce mlieko pomaly prilievajte k žĺtkovej zmesi za stáleho miešania. Zmes vráťte na oheň a varte, kým nezhustne. Nechajte vychladnúť.
- Konečná úprava: Vychladnutý tart naplňte vanilkovým krémom. Na vrch naaranžujte jahody. Marhuľový džem rozohrejte a jahody ním jemne potrite pre lesk.
Jahodové carpaccio s balsamikovým glazé a bazalkou
Ingrediencie
- 500 g čerstvých jahôd
- 2 lyžice balsamikového octu
- 1 lyžica medu
- Lístky čerstvej bazalky
- Čerstvo mleté čierne korenie
Postup receptu
- Príprava jahôd: Jahody umyte a nakrájajte na veľmi tenké plátky. Rozložte ich na veľký tanier alebo plochý podnos.
- Balsamiková glazé: V malej miske zmiešajte balsamikový ocot s medom. Zmesou jemne pokvapkajte jahody.
- Dokončenie a servírovanie: Jahody ozdobte lístkami čerstvej bazalky a jemne posypte čerstvo mletým čiernym korením. Podávajte ako elegantný a osviežujúci predkrm alebo dezert.