Objavte 3 luxusné recepty, ktoré z obyčajných jahôd vytvoria gurmánske pochúťky. Jahody sú symbolom letnej sviežosti a ich univerzálna chuť sa dokonale hodí do rôznych dezertov a predjedál.

3 luxusné recepty z jahôd

Jahody patria medzi najobľúbenejšie ovocie na svete, a to nielen pre svoju sladkú a osviežujúcu chuť, ale aj pre množstvo kulinárskych možností, ktoré v kuchyni ponúkajú.

Inšpirovali sme sa pre vás v zahraničí a pripravili 3 luxusné recepty, ktoré povýšia jahody na novú úroveň. Či už hľadáte elegantný dezert pre špeciálnu príležitosť, lahodný koláč s krémovo vanilkovou náplňou alebo osviežujúci predkrm s neobvyklou kombináciou chutí.

Tieto recepty vás určite nesklamú. Vyskúšajte ich a doprajte si chuťovú rozkoš. Ale ak by ste chceli niečo tradičnejšie, tu je recept na jahodový džem. A tu je recept na jahody v čokoláde.

Luxusný jahodový dezert s mascarpone krémom

Ingrediencie:

  • 500 g čerstvých jahôd
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • 50 g práškového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • Lístky mäty na ozdobu
  • 2 lyžice Grand Marnier, alebo iného obľúbeného likéru (voliteľné)

Postup receptu

  1. Príprava jahôd: Jahody umyte, odstráňte stopky a nakrájajte na polovice alebo štvrťky. Ak chcete dezertu dodať luxusný nádych, pokvapkajte ich likérom Grand Marnier, alebo vhodným likérom podľa chuti a nechajte chvíľu odpočívať.
  2. Príprava krému: V inej mise zmiešajte mascarpone, práškový cukor a vanilkový extrakt. Šľahačkovú smotanu vyšľahajte do tuhej šľahačky a jemne ju vmiešajte do mascarpone krému.
  3. Servírovanie: Do pohárov alebo misiek vrstvite striedavo krém a jahody. Vrch ozdobte lístkami mäty a podávajte chladené.

Jahodový tart s vanilkovým krémom

Ingrediencie

  • Na cesto: 200 g hladkej múky - 100 g masla (studeného) - 50 g práškového cukru - 1 žĺtok - 2-3 lyžice studenej vody
  • Na krém: 500 ml mlieka - 1 vanilkový struk - 100 g cukru - 4 žĺtky - 50 g hladkej múky
  • Na ozdobu: 500 g čerstvých jahôd - 1 lyžica marhuľového džemu (na glazúru)

Postup receptu

  1. Príprava cesta: Múku, práškový cukor a studené maslo vymiešajte do jemnej zmesi. Pridajte žĺtok, studenú vodu a rýchlo vypracujte hladké cesto. Cesto zabaľte do fólie a nechajte aspoň hodinu odpočívať v chladničke.
  2. Pečenie cesta: Cesto vyvaľkajte na hrúbku cca 3 mm a vyložte ním okrúhlu formu na tart. Cesto popichajte vidličkou, zakryte papierom na pečenie a nasypte naň fazuľky alebo ryžu, aby sa nezdvihlo. Pečte pri 180 °C asi 15 minút, potom odstráňte papier a fazuľky a pečte ďalších 10 minút do zlatistej farby. Nechajte vychladnúť.
  3. Príprava krému: Mlieko spolu s vanilkovým strukom (rozpoleným a vyškrabaným) priveďte do varu. Medzitým vyšľahajte žĺtky s cukrom do peny a postupne pridávajte múku. Horúce mlieko pomaly prilievajte k žĺtkovej zmesi za stáleho miešania. Zmes vráťte na oheň a varte, kým nezhustne. Nechajte vychladnúť.
  4. Konečná úprava: Vychladnutý tart naplňte vanilkovým krémom. Na vrch naaranžujte jahody. Marhuľový džem rozohrejte a jahody ním jemne potrite pre lesk.

Jahodové carpaccio s balsamikovým glazé a bazalkou

Ingrediencie

  • 500 g čerstvých jahôd
  • 2 lyžice balsamikového octu
  • 1 lyžica medu
  • Lístky čerstvej bazalky
  • Čerstvo mleté čierne korenie

Postup receptu

  1. Príprava jahôd: Jahody umyte a nakrájajte na veľmi tenké plátky. Rozložte ich na veľký tanier alebo plochý podnos.
  2. Balsamiková glazé: V malej miske zmiešajte balsamikový ocot s medom. Zmesou jemne pokvapkajte jahody.
  3. Dokončenie a servírovanie: Jahody ozdobte lístkami čerstvej bazalky a jemne posypte čerstvo mletým čiernym korením. Podávajte ako elegantný a osviežujúci predkrm alebo dezert.