Zemiakové halušky sú jedným z najobľúbenejších a najtradičnejších jedál slovenskej kuchyne. Toto jedlo je jednoduché na prípravu a vyžaduje len základné ingrediencie.

Zemiakové halušky

Halušky sú vyrobené zo zemiakového cesta, ktoré sa pripravuje zmiešaním nastrúhaného zemiaka s hrubou múkou, vajcom a trochou soli. Výsledné cesto je vláčne a ľahko sa pretláča cez špeciálny haluškovač alebo sitko s väčšími dierami.

Zemiakové halušky sú nielen chutné, ale aj výživné a sýté. Sú ideálne na rodinné obedy a večere, kde si každý nájde svoju obľúbenú kombináciu. Tento tradičný recept prináša kúsok slovenskej kulinárskej tradície priamo na váš stôl, čo robí z každého jedla výnimočný zážitok.

Suroviny

  • 2 nastrúhané väčšie zemiaky (cca 500 g)
  • 300 g hrubej múky
  • 1/2 polievkovej lyžice soli
  • 1/2 pohárika vody podľa potreby
  • 1 ks vajce

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup

  1. Príprava cesta: Nastrúhané zemiaky, hrubú múku, soľ, vajce a vodu vložíme do veľkej misky. Všetky suroviny spolu dobre premiešame a vypracujeme cesto. Cesto by malo byť vláčne, nie príliš husté ani riedke. V prípade potreby pridáme viac múky alebo vody.
  2. Tvorba halušiek: Cesto pretláčame cez sitko s väčšími dierami priamo do vriacej osolenej vody. Alternatívne môžeme použiť špeciálny haluškovač (haluškár).
  3. Varenie halušiek: Halušky varíme vo vriacej vode, až kým nevyplávajú na povrch, čo trvá približne 5 minút. Keď sú halušky uvarené, vyberieme ich z vody a scedíme. Aby sa halušky nelepili, môžeme pridať kúsok masla, ktoré sa na nich rozpustí.
  4. Podávanie: Zemiakové halušky môžeme podávať samotné, s rôznymi prísadami ako bryndza, kyslá kapusta alebo s opečenou slaninkou podľa chuti.

Tipy

- Niektorí ľudia preferujú kombináciu rôznych typov múky (hladká, polohrubá, hrubá) pre dosiahnutie ideálnej konzistencie cesta. Vyskúšajte aká múka vyhovuje najviac práve vám.
- Ak máte radi výraznejšiu chuť, môžete do cesta pridať viac soli alebo použiť ochutené maslo pri podávaní halušiek.

Dobrú chuť!

Jednou z hlavných predností zemiakových halušiek je ich univerzálnosť. Po uvarení vo vriacej osolenej vode, až kým nevyplávajú na povrch, sa halušky scedia a môžu byť podávané na rôzne spôsoby.

Tradične sa servírujú s bryndzou, čo je slovenský syr z ovčieho mlieka, a dochutia sa opečenou slaninou a cibuľou. Táto kombinácia vytvára jedinečnú chuťovú harmóniu, ktorá je obľúbená nielen na Slovensku, ale aj medzi návštevníkmi krajiny.

Halušky sú tiež skvelou prílohou k rôznym mäsovým jedlám, ako je perkelt alebo guláš, kde ich jemná konzistencia dokonale dopĺňa bohaté a aromatické omáčky.

Ďalšou populárnou variantou je kombinácia halušiek s kyslou kapustou, známa ako strapačky, čo je vynikajúci pokrm najmä počas zimných mesiacov.

Tento recept na zemiakové halušky je ideálny aj pre začiatočníkov, pretože nevyžaduje žiadne zložité techniky ani drahé suroviny. Stačí nastrúhať zemiak, zmiešať ho s múkou, vajcom a soľou, a vytvoriť vláčne cesto, ktoré sa potom varí vo vriacej vode.

Halušky sú hotové, keď vyplávajú na povrch. Po uvarení ich môžeme podľa chuti dochutiť maslom, aby sa nelepili, alebo pridať ďalšie ingrediencie podľa preferencií.

Videorecept