Výborný grécky šalát s tradičným olivovým dresingom - rýchly recept na letné dni
Vysoké teploty počas horúcich letných dní nás často odrádzajú od varenia a pečenia. Ak hľadáte ľahký a osviežujúci recept, ktorý vám pomôže spotrebovať, čo vám záhradka dala, výborný grécky šalát je ideálnou voľbou.
Tento tradičný grécky šalát obsahuje čerstvé ingrediencie ako paradajky, čierne olivy, uhorka, červená cibuľa, olivový olej, oregano a feta syr. Môžete tiež pridať papriku alebo bazalku pre extra chuť. Skúste aj tradičné grécke tzatziki.
Ingrediencie na výborný grécky šalát
- 2-3 ks klasické paradajky (môžu byť aj cherry, ale tých bude viac)
- ½ šalátovej uhorky
- ½ červenej cibule
- ½ papriky (voliteľné)
- Malá šálka čiernych olív
- 200 g feta syru
- 4 PL panenského olivového oleja
- 2 PL šťavy z citróna
- Soľ
- Mleté čierne korenie
- Lístky oregána (môže byť aj sušené)
Postup prípravy gréckeho šalátu
Krok 1: Príprava zálievky
V menšej miske zmiešame olivový olej, soľ, čierne mleté korenie, citrónovú šťavu a nadrobno nasekané čerstvé lístky oregana. Táto tradičná zálievka obalí zeleninu a dodá šalátu autentickú grécku chuť.
Krok 2: Príprava zeleniny
Zeleninu dôkladne umyjeme. Paradajky, uhorku a papriku nakrájame na väčšie kúsky. Červenú cibuľu nakrájame na tenučké podkovičky. Všetko vložíme do veľkej misy a premiešame so zálievkou. Necháme 30 minút odstáť v chladničke, aby sa chute prepojili.
Krok 3: Servírovanie gréckeho šalátu
Pred podávaním šalát posypeme namrveným feta syrom a pokvapkáme ďalším olivovým olejom. Pre extra chuť môžeme pridať lístky bazalky. Výborný grécky šalát podávame s kúskami opečenej bagetky.