Tvarohové guľky s jahodami - Recept ako od babičky
Sladké jedlo ako od babičky – tvarohové guľky s jahodami. Vlastne môžete použiť akékoľvek iné letné sezónne ovocie: marhule, broskyne, zmes lesného bobuľovitého ovocia. Proste také, ktoré potrebujete zužitkovať.
Podstatný je recept na samotné tvarohové cesto a postup prípravy. Ponúkame základný recept, ktorý si môžete sami vyladiť. Napríklad pridajte do cesta na guľky trochu strúhanej citrusovej kôry, vanilku, škoricu, mak.
Ingrediencie na tvarohové guľky
- 250 g hrudkový tvaroh
- štipka soli
- 2 ks vajce
- 60-80 g krupice (pšeničná, ryžová, ...)
- 2-3 PL polohrubá múka (na obalenie)
- 20-25 ks jahody (alebo iné ovocie nakrájané na 20-25 kúskov)
- 1 vanilkový cukor
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.
Postup prípravy tvarohových guliek s jahodami
- Vajíčka s tvarohom, štipkou soli (s vanilkou, škoricou, makom,...) dobre zmiešame v miske.
- Krupicu pridávame postupne, bude jej treba tak 60-80 g (3-4 PL). Prisypávame dovtedy, kým cesto nie je kompaktné. Nemalo by byť príliš tuhé, ale malo by ostať trošku lepivé, aby sa dali dobre plniť a uzatvárať guľky.
- Z cesta odoberieme, v rukách vytvoríme placku, do stredu umiestnime kúsok ovocia a zabalíme – pogúľame, aby sa cesto uzavrelo. Ak je cesto lepivejšie, ovalíme guľku v troche polohrubej múky. Ukladáme na čistý tanier, podnos.
- Do vriacej vody hádžeme guľky a varíme, kým nevyplávajú na vrch. Trvá to asi 8-10 minút.
- Servírovanie guliek je taktiež vecou vašej voľby, niekomu stačí trochu masla a posypať grankom. Niekto si zas potrpí na opraženú strúhanku. Strúhanku opražíme na troche masla do zlatohneda. Hotové guľky posypeme opečenou strúhankou a práškovým cukrom. A perfektný sladký letný sýty recept je na svete!