Tvarohové guľky s jahodami - Recept ako od babičky

Sladké jedlo ako od babičky – tvarohové guľky s jahodami. Vlastne môžete použiť akékoľvek iné letné sezónne ovocie: marhule, broskyne, zmes lesného bobuľovitého ovocia. Proste také, ktoré potrebujete zužitkovať.

Podstatný je recept na samotné tvarohové cesto a postup prípravy. Ponúkame základný recept, ktorý si môžete sami vyladiť. Napríklad pridajte do cesta na guľky trochu strúhanej citrusovej kôry, vanilku, škoricu, mak.

Ingrediencie na tvarohové guľky

  • 250 g hrudkový tvaroh
  • štipka soli
  • 2 ks vajce
  • 60-80 g krupice (pšeničná, ryžová, ...)
  • 2-3 PL polohrubá múka (na obalenie)
  • 20-25 ks jahody (alebo iné ovocie nakrájané na 20-25 kúskov)
  • 1 vanilkový cukor

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup prípravy tvarohových guliek s jahodami

  1. Vajíčka s tvarohom, štipkou soli (s vanilkou, škoricou, makom,...) dobre zmiešame v miske.
  2. Krupicu pridávame postupne, bude jej treba tak 60-80 g (3-4 PL). Prisypávame dovtedy, kým cesto nie je kompaktné. Nemalo by byť príliš tuhé, ale malo by ostať trošku lepivé, aby sa dali dobre plniť a uzatvárať guľky.
  3. Z cesta odoberieme, v rukách vytvoríme placku, do stredu umiestnime kúsok ovocia a zabalíme – pogúľame, aby sa cesto uzavrelo. Ak je cesto lepivejšie, ovalíme guľku v troche polohrubej múky. Ukladáme na čistý tanier, podnos.
  4. Do vriacej vody hádžeme guľky a varíme, kým nevyplávajú na vrch. Trvá to asi 8-10 minút.
  5. Servírovanie guliek je taktiež vecou vašej voľby, niekomu stačí trochu masla a posypať grankom. Niekto si zas potrpí na opraženú strúhanku. Strúhanku opražíme na troche masla do zlatohneda. Hotové guľky posypeme opečenou strúhankou a práškovým cukrom. A perfektný sladký letný sýty recept je na svete!

Odporúčané recepty

Pozrite si podobný recept na justataste.com