Skvelý vianočný perníkový koláč, dozrievajúci recept. Dozrievajúci vianočný perníkový koláč, ktorý v Poľsku zaživa veľký comeback. Vyskúšajte aho aj vy.
Vianočný perníkový koláč, dozrievajúci - fotorecept kliknite
Je dosť možné, že vás prekvapím, že už teraz núkam recept na perník. Vianočné, aromatické, výborné cesto. Najlepšie chutí, keď je predpripravené 6 týždňov pred sviatkami, aby malo čas v chládku stuhnúť.
Keď dozrie, čiže keď sa všetky aromatické chute poprepájajú, môžeme sa týždeň pred Vianocami pustiť do pečenia a zdobenia. Cesto je už hotové!
Ak cesto nestihnete pripraviť teraz, môžete to urobiť aj neskôr, napríklad dva týždne pred Vianocami. Ale ja mám rada aj tie predprípravy ešte v novembri. Miešaním cesta akoby som štartovala čas príprav na Vianoce.
Taký ten prijemný, pohodový, aromatický štart, keď je za oknami šedo a u nás doma to rozvoniava. Určite to skúste, perník chutí neopakovateľne. 🎄
Vyslúšajte aj recept na výborný vianočný koláč, pomarančovo-brusnicový RECEPT 🎄
Vianočné recepty
Vianočný perníkový koláč, dozrievajúci – ingrediencie
- 500 gramov medu
- 1,5 pohára cukru
- 250 gramov masla
- 1 kg hladkej múky
- 3 vajíčka
- 3 lyžičky sódy bikarbóna
- 1,25 dcl mlieka
- pol lyžičky soli
- 2 – 3 balíčky perníkového korenia
ingrediencie na výzdobu a plnku
- 1 kg slivkového džemu
- čokoládová poleva
- pomleté orechy
- prípadne vanilková plnka
Skvelý vianočný perníkový koláč, dozrievajúci recept. Foto - Malgorzata Wojcieszynska
Vianočný perníkový koláč, dozrievajúci recept – postup na prípravu cesta
- Med, cukor a maslo pomaly zohrievame a vymiešame, aby sa ingrediencie spojili. Vychladíme a následne pridáme múku, rozpustenú v mlieku sódu bikarbónu, vajíčka, soľ a perníkové korenie. Vypracujeme cesto a preložíme do kamennej nádoby. Odložíme na chladné miesto – do chladničky alebo do pivnice.
- Teraz môžeme na cesto zabudnúť až na 6 týždňov! (kto zamiesi neskôr dobu čakania samozrejme musí skrátiť). Cesto je vlastne celkom vlhké a práve čakaním stuhne a troška stvrdne.
Vianočný perníkový koláč, dozrievajúci – postup receptu, keď je cesto hotové
- Po šiestich týždňoch sa bez problémov dá vaľkať. Cesto rozdelíme na tri časti. Z každej vyvaľkáme tri obdĺžniky? hrubé cca 0,5 cm, ktoré vyložíme na tri vymastené plechy s rozmermi 39 x 26 cm. Pečieme 15 – 20 minút v rúre predhriatej na teplotu 170 stupňov.
- Po upečení, keď cesto vychladne, dve časti natrieme zohriatym slivkovým džemom a poskladáme ich jeden na druhý. Cesto sa dá preložiť aj vanilkovou plnkou (napríklad Zlatý klas), ale vtedy ho treba zjesť skôr, nakoľko mliečny výrobok až tak dlho nevydrží.
- Preložene lekvárom (alebo plnkou, alebo aj, aj) cesto zaťažíme napríklad knihami a necháme ho čakať 3 – 4 dni v chladnom mieste.
- Tesne pred Vianocami krájame veľké cesto na tri časti a každú zdobíme čokoládovou polevou a posypeme pomletými orechmi, napríklad vlašskými. Perník je dlho svieži, stačí ho zabaliť do utierky alebo do papiera na pečenie.
Na záver: Neuveriteľné, však? Aj ja som bola prekvapená tým receptom, keď som ho objavila. Je to oprášený recept od starých, poľských mám. Pravdu povediac do konca som neverila, že výsledok môže byť až tak chutný. Je! Dnes si bez toho perníka Vianoce už ani nevieme predstaviť. Skúsite aj vy? Vyskúšajte aj náš recept na šťavnatý čokoládový perník.
Vybrali sme pre vás aj osvedčený recept na fantastické grilážky, domáce karamelové tyčinky