Piškótové cesto je nesmierne všestranné a môže byť základom pre množstvo dezertov, vrátane rolád, tort, pohárových dezertov a ďalších sladkostí. Môže byť použité ako základ pre prípravu koláčikov rôznych chutí a prísad.

Overený recept na piškótové cesto tak určite využijete. Vyskúšajte rokmi overený recept od žien v meste.

Piškótové cesto

 

Pripravili sme pre vás jednoduchý základný recept na klasické piškótové cesto. Vyskúšajte ho, veríme, že vám bude chutiť a vhodne zapasuje ku vášmu koláčiku. Vyskúšajte aj naše jednoduché cesto na koláč. A tu sú zase najlepšie koláče.

Ingrediencie

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

 

Postup receptu na jednoduché piškótové cesto

  1. Vajíčka vyberieme z chladu 15 minút pred pečením, aby sa oteplili. Lepšie sa vyšľahajú. Zvážime múku a primiešame k nej ¾ prášku do pečiva. Žĺtky si oddelíme od bielkov. K žĺtkom pridáme práškový cukor a vyšľaháme mixérom do peny, trvá to cca 5 minút.
     
  2. Odmeriame si 1 deciliter horúcej vody a rovnako aj slnečnicového oleja. Postupne prilievame k žĺtkovej zmesi a opakovane zašľaháme. Hmota sa nám zriedi. Ďalej na najmenšom stupni mixéru zašľaháme do cesta múku zmiešanú s práškom do pečiva.


     
  3. Nakoniec vyšľaháme bielky dotuha na sneh, ktorý opatrne vareškou zapracujeme do cesta.


     
  4. Vyšší plech o veľkosti 30x40 cm vystelieme papierom na pečenie, na ktorý opatrne rozotrieme piškótové cesto. Pečieme pri teplote 175 stupňov C cca 20-25 minút podľa potreby. Malo by mať ružovkastú farbu. Ak by sme zvolili menší plech, piškóta bude vyššia, pečieme aj dlhšie.


     
  5. Upečené piškótové cesto necháme vychladnúť. Potom ho napríklad potrieme obľúbeným džemom, najlepšie jahodovým. Pridáme nakrájané banány, rozotrieme šľahačku, posypeme Grankom a necháme stuhnúť v chladničke. Tu je kompletný recept na piškótový koláč s ovocím a šľahačkou. Dobrú chuť. Alebo skúste aj tento recept na jednoduché cesto na vykrajované vianočné pečivo. Tu je zase recept na pudingovú bábovku.