Nadýchaný, mäkký a lahodný – aj tak by sa dal opísať náš orechovo hruškový koláč. Jeho príprava je veľmi jednoduchá, rýchla a veľmi sa hodí práve na obdobie začínajúcej jesene. Zužitkujete v ňom totiž akékoľvek druhy prebytkového ovocia ako sú hrušky, jablká či slivky.
Orechovo hruškový koláč
Môžete ho okoreniť štipkou škorice, badiánu či kardamónu, ktoré práve v chladnejších nastávajúcich dňoch zahrejú a správne vás naladia na jesenné chute. Ak by ste náhodou nemali čerstvé ovocie poruke, môžete použiť aj kompót – marhule či broskyne v ňom taktiež výborne chutia.
Čas prípravy: 15 minút | Čas pečenia: 40-45 minút | Počet porcií: 12 ks
Ingrediencie:
- 6 hrušiek
- 120 g maslo
- 100 g práškový cukor
- 2 žĺtky
- 2 bielky
- 150 g hladká múka
- 2 čl kypriaci prášok
- 100 g mleté vlašské orechy
- 50 g horká čokoláda
- Hrsť vlašských orechov v celku
- 1 PL kryštálový cukor
- 1 čl škorica
Postup receptu
- Vlašské orechy pomelieme najemno. Odložíme bokom. Môžeme k nim pridať na malé kúsky nakrájanú horkú čokoládu. Do druhej misky preosejeme múku spolu s kypriacim práškom – zamiešame. Do ďalšej misky dáme zmäknuté maslo, práškový cukor a dva žĺtky. Z bielok vyšľaháme tuhý sneh. Rúru vyhrejeme na 180 stupňov.
- Práškový cukor so žĺtkami a maslom rukami zmiešame. Prisypeme múku s kypriacim práškom, pomleté orechy a nasekanú čokoládu. Rukami dobre premiešame dokopy.
- Hrušky (alebo iné ovocie) nakrájame na požadované kúsky. Ovocie zmiešame v lyžicou cukru a so škoricou.
- Do cesta opatrne a jemne primiešame tuhý sneh pomocou stierky.
- Cesto dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Poukladáme kúsky ovocia a posypeme kúskami vlašských orechov. Pečieme na 180 stupňov po dobu 40-45 minút. Kontrolujeme.
Orechovo hruškový koláč je hotový. Skúste aj náš slivkový koláč s mrveničkou. Alebo skúste aj hruškový džem.