Táto hrušková torta s karamelom, je v mojom zošite receptov je umiestnená v rubrike „Hriešne sladké“. Vyskúšajte recept z kuchyne portálu Ženy v meste.
Hrušková torta s karamelom, fotorecept kliknite
Keď vás niekto naštve, dajte si hrušku. Pozitívne pôsobí na náš nervový systém a vie človeku prinavrátiť dobrú náladu. Je výborná aj proti jesennej depresii. A úplne najlepšia je v sladkom horúcom koláči.
Priznávam, že táto torta nepatrí do skupiny zdravých koláčikov. Rubrika „Hriešne sladké“ jej jednoducho sedí, pretože hrušková torta s karamelom je presne takáto.
Jej výhodou je, že po dopečení nemusíte čakať, kým vychladne, môžete sa na ňu vrhnúť hneď. Najlepšia je ešte teplá a môžete ju podávať aj s kopčekom šľahačky. Je ideálna na jesenné sychravé dni a zvládnu ju aj úplní začiatočníci. 🍐
Vybrali sme pre vás aj recept na výborný hruškový džem s limetkou
Recept pre vás
Prečo jesť hrušky?
- Sú výborným prírodným prostriedkom proti zápche, prečisťujú črevá a pomáhajú pri detoxikácii organizmu. Tým nás zároveň chránia pred rakovinou hrubého čreva a konečníka.
- Posilňujú močový systém, majú mierny močopudný účinok.
- Obsahujú vitamíny skupiny B, preto blahodarne pôsobia na nervy.
- Z minerálnych látok v nich nájdete najmä fosfor, draslík, vápnik, horčík a meď.
- Pečené hrušky naše staré mamy kedysi používali ako prírodnú liečbu proti kašľu.
A prečo hrušková torta?
- Zohreje dušu.
Hrušková torta s karamelom - Ingrediencie
- 6 stredne mäkkých hrušiek
- 150 g polohrubej múky
- 150 g masla
- 200 g kryštálového cukru
- 1 vajce
- 1 vanilkový cukor
- 3 lyžice vlažnej vody
- štipku soli
Hrušková torta s karamelom. Foto - Monika Bothová
Hrušková torta s karamelom - recept a postup
- Najskôr si pripravíme cesto. Múku, 3 lyžice vlažnej vody, vajce, štipku soli a polovicu zmäknutého masla (75 g) spolu dobre zmiešame a následne cesto odložíme na 20 minút do chladničky. Bude sa vám lepiť na prsty, no nemajte z toho strach. Po odležaní sa s ním bude dať pekne pracovať.
- Medzitým ošúpeme hrušky a nakrájame ich na polmesiačiky hrubé tak 8 mm až 1 cm (alebo jednoducho, ako sa podarí, len nech nie sú príliš tenké, aby sa nevysušili, ani príliš hrubé, aby nezostali polosurové).
- Následne na maslom vytretú a múkou vysypanú tortovú formu (alebo použite papier na pečenie) rozložíme cesto. Prstami ho roztľapkáme tak, aby rovnomerne pokrylo celú formu a mierne vyvýšime okraje. Na cesto nahusto naukladáme hrušky, aby ani kúsok cesta nepresvital.
- Potom si pripravíme karamel – roztopíme kryštálový cukor spolu s vanilkovým cukrom a nakoniec, krátko predtým ako karamel stiahneme zo sporáka, primiešame zvyšnú polovicu masla (75 g).
- Dobre miešame, aby sa karamel nepripálil a maslo sa pekne rozpustilo. Karamel vylejeme na hrušky a dáme do vyhriatej rúry. Pečieme 40 minút na 170 ˚C.
- Dôležité upozornenie! Ideálne je, keď cesto vložíte do nižšej kompaktnej formy. Keď použijete formu s bočným otváracím systémom ako ja, kde okraje až tak dobre nepriliehajú, môžete zažiť v praxi „hrnček var“ – horúci karamel sa rozleje po celej rúre a zavretými dvierkami začne vytekať von. Kým si to všimnete, pes ho roznosí po celej kuchyni a na upokojenie nervového systému pri upratovaní tej spúšte bude treba veľmi veľa hrušiek...
Dobrú chuť. 🍐💚
Vyskúšajte aj recept na (Ne)tradičnú teplú večeru s hruškami