Najlepšia marináda na grilovanie môže urobiť kúsok mäsa alebo zeleniny niečím úplne mimoriadnym! Tu je recept na univerzálnu marinádu, ktorá dodá vášmu grilovanému jedlu skvelú chuť.
Recept na najlepšiu marinádu na grilovanie
Táto marináda je vynikajúca pre hovädzie, kuracie, bravčové alebo dokonca morské plody. Rovnako dobre funguje aj s rôznymi druhmi zeleniny, ako sú šampiňóny, papriky alebo cuketa. Užite si skvelé grilovanie!
Ingrediencie
- 1/2 šálky olivového oleja
- 1/4 šálky sójovej omáčky
- 3 lyžice medu alebo javorového sirupu
- 2 lyžice balzamikového octu
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 3 strúčiky cesnaku, pretlačené alebo nadrobno nasekané
- 1 lyžička mletej čiernej (červenej) papriky
- 1 lyžička morskej soli
- 1 lyžička sušeného rozmarínu alebo tymiánu
- 1/2 lyžičky červenej papriky (voliteľné pre pikantnú chuť)
Postup receptu
- Zmiešajte olej a omáčky: V stredne veľkej miske zmiešajte olivový olej a sójovú omáčku. Toto bude základ vašej marinády.
- Pridajte sladidlá a kyseliny: Pridajte med (alebo javorový sirup) a balzamikový ocot spolu s citrónovou šťavou. Tieto ingrediencie pomôžu zjemniť mäso a pridajú sladko-kyslú chuť.
- Pridajte cesnak a korenie: Do zmesi pridajte pretlačený cesnak, mletú papriku, soľ a sušené bylinky. Ak máte radi pikantné, pridajte aj trochu červenej pálivej papriky.
- Porazte dohladka: Dobre všetko premiešajte, aby sa chute spojili a marináda bola hladká.
- Marinovanie: Mäso alebo zeleninu namočte do marinády a nechajte odpočívať v chladničke aspoň 1 hodinu, ideálne však cez noc pre maximálnu chuť. Skúste aj recept na grilované kuracie prsia.
Videorecept