S nástupom jari sa začne meniť teplota a tlak vzduchu, dni sa predlžujú. Kým v zime produkuje naše telo viac melatonínu – hormónu spánku, s dlhším denným svetlom sa začne jeho tvorba znižovať a začínajú sa tvoriť iné hormóny, ako napríklad sérotonín.
Proces adaptácie organizmu na nové vonkajšie podmienky so sebou prináša pocity vyčerpanosti, únavy, ospalosť, aj tesne po prebudení, ťažkosti so spánkom, bolesť hlavy, malátnosťou či nesústredenosťou, ako aj podráždenosť. Príznaky pociľujú najmä meteosenzitívni ľudia, osoby s nízkym tlakom alebo seniori.
Jarná únava trvá jeden až tri týždne
Proces adaptácie organizmu na vonkajšie zmeny trvá zvyčajne asi jeden až tri týždne. "Príznaky obvykle ustupujú, keď sa telo adaptuje na vonkajšie zmeny, čo trvá zvyčajne asi jeden až tri týždne," uvádza Úrad verejného zdravotníctva.
"Ak však príznaky pretrvávajú dlhšie, môže v skutočnosti ísť o prejav ochorenia a vtedy je vhodné sa poradiť s lekárom," upozorňuje hovorkyňa ÚVZ Dáša Račková. Mladý a zdravý organizmus sa podľa nej zmenám prispôsobuje ľahšie než organizmus ľudí v strednom a vyššom veku.
Jarná únava vzniká ako reakcia organizmu na teplotné a tlakové výkyvy a zmeny v trvaní slnečného svitu. "Ako aj na zmeny v životospráve - spravidla po zimných pasívnejších mesiacoch dochádza k úprave stravy a k zvýšeniu fyzickej aktivity," doplnila Račková.
Prejavuje sa pocitom únavy, ospalosťou, ktorá môže byť prítomná aj tesne po prebudení, ťažkosťami so spánkom, bolesťami hlavy, malátnosťou či nesústredenosťou, ako aj podráždenosťou.
Proti únave pomáha pohyb aj otužovanie
"Sprievodným javom jarnej únavy je nielen nedostatok energie, ale aj zvýšená náchylnosť na infekcie," doplnila hovorkyňa. Pomôcť prekonať ju môže napríklad každodenný dostatočný a primeraný pobyt na čerstvom vzduchu.
Podľa Račkovej je vhodné aj ranné cvičenie, prechádzka či striedanie studenej a teplej vody v sprche. "Primeraným otužovaním si zároveň stimulujete obehový systém a zaháňate únavu," poukázala.
Zvýšte prísun ovocia a zeleniny, výborný je medvedí cesnak
Zvýšený prísun zeleniny a ovocia zase zvyšuje obranyschopnosť organizmu, posilňuje imunitu a chráni pred vznikom jarnej únavy. "Jedálniček odporúčame obohatiť napríklad o zeleninové šaláty, zeleninové polievky, zeleninové prívarky, ľahšie jedlá, ktoré nezaťažujú organizmus," poradila Račková. Vhodná je podľa nej aj čerstvo vylisovaná šťava či pestrá zmes ovocia bohatého na vitamín C.
Strava by mala zároveň obsahovať celozrnné obilninové výrobky, prospešné rastlinné oleje, orechy a zelené vňate, ako sú napríklad pažítka, žerucha či čerstvý medvedí cesnak. Ľudia by nemali počas tohto obdobia zabúdať aj na dostatočný prísun tekutín.