O tom, ako byť štíhli a fit, nehladovať a ako začať zdravo jesť, hovorí Antónia Mačingová, autorka kníh Najedzte sa do štíhlosti a Harmónia zdravia, krásy a vitality.
Internet je plný pozitívnych ohlasov na chudnutie „podľa Mačingovej“, prečo je také úspešné? V čom je iné?
„Iné je hlavne v tom, že nezaťažujem ľudí obmedzovaním množstva, kontrolou prijatých kalórii, vážením potravy. Ľudia postupne zisťujú, že množstvo prijatej stravy nie vždy spôsobuje nárast podkožného tuku. Práve naopak. Vhodná skladba stravy a množstvo funkčnej stravy pomáha telu zbaviť sa dôsledkov predchádzajúceho spôsobu stravovania. Veľmi dôležitý v tejto prvej fáze je však pitný režim. Veľa žien a hlavne chlapov si to neuvedomuje. Následne dochádza k zastaveniu procesu čistenia a únave organizmu.”
Antónia Mačingová dieta
Ľudia zvyčajne hovoria o diéte, Vy však vravíte, že nejde o diétu, tak ako to je?
„Diéta je o krátkodobej zmene stravovacích návykov. Ja hovorím o zmene životného štýlu. Ženy držia diéty, po ich skončení sa skôr či neskôr vrátia k pôvodným stravovacím návykom a potom sa čudujú, že sa im vrátili kilá. JOJO efekt je podľa mňa len návrat k predchádzajúcemu spôsobu stravovania a myslenia.”
Je potrebné pred zmenou stravovania absolvovať očistný 28-dňový program?
„Práve 28 dní je výborný mostík od bežného, nie práve správneho stravovania k takému, čo nám pomôže urobiť nápravy z predchádzajúceho obdobia. Ľudia sú naučení dodržiavať tabuľky, preto ten začiatok. Potom by však mali pracovať samostatne podľa princípov, ktoré doporučujem.”
Prečo práve 28 dní?
„Je to ideálna doba na zmenu návykov. Potom už záleží len na ľuďoch, ktorým smerom budú pokračovať, či sa vrátia k starému spôsobu stravovania alebo sa začnú meniť.”
Kritici Vášho stravovania tvrdia, že potraviny sú radené bez hlbšieho vysvetlenia. Z čoho ste vychádzali pri zostavovaní 28-dňového jedálnička?
„Vidíte to. Ak by s týmto stravovaním prišiel nejaký Američan, pochybujem, že by ho kritizovali. Nepoznajú môj systém, nič o ňom nevedia. Kritizujú iba na základe toho, že nespadám do tabuliek, ktoré vymyslela ešte asi Mária Terézia. Urobila som jednoduchú vec. Syntetické multivitamíny, ktoré sa za nie práve najnižšiu cenu predávajú na našom trhu, som premietla do jedálnička zloženého prevažne z čerstvých surovín. Takže ľudia sa najedia do plného pocitu nasýtenia a zároveň si doplnia potrebné živiny. A výsledky sú viditeľné. Nielenže tento môj jedálníček pomáha s likvidáciou podkožného tuku, ale zároveň pomáha pri liečbe rôznych chronických ochorení. Len je potrebné zdôrazniť, že toto nie je beh na krátku trať. Trvalé výsledky sa nedostavia po 28 dňoch. Ak sme sa nevhodne stravovali roky, aj náprava trvá dlhšiu dobu.”
Je takto zostavený spôsob stravovania skôr pre ženy alebo je vhodný aj pre mužov? Poniektorí muži sa pri 28-čke sťažovali na nedostatok energie pre šport?
„Ako som už vyššie spomínala. Problém s nedostatkom energie mali práve tí muži, ktorí podcenili dôležitosť a potrebu zvýšeného pitného režimu. Je taktiež potrebné naštudovať si, čo môžu konzumovať medzi hlavnými jedlami.”
Sú ľudia, pre ktorých takéto stravovanie nie je vhodné?
„Ja si to nemyslím. Sú len ľudia, ktorí neveria, že tak jednoduchá vec, ako je zmena stravovania im môže pomôcť. Z komunikácie s mojimi ženami sa ukazuje, že je potrebná nielen očista tela, ale hlavne mysle. Častokrát nám najväčší problém totiž robia práve získane myšlienkové vzorce . Nevhodný spôsob myslenia sa prejavuje oslabením činnosti príslušného organu. A potom je to už ako s hodinami. Aj najmenšie, nefunkčné ozubené koliesko môže spôsobiť ich zastavenie.”
Antónia Mačingová, recepty a dieta
Od čoho závisí či bude človek v chudnutí úspešný?
„Od jeho odhodlania, vytrvalosti a disciplíny. V tom to celé je. Je potrebné naučiť sa variť tak, aby sme oklamali naše chuťové bunky. Lebo práve tie nás ťahajú do záhuby. Povestne Nebíčko v papuľke totiž častokrát znamená peklo v tráviacom trakte.”
A čo tí, ktorí chcú zmeniť svoje stravovanie, no chudnúť nemusia alebo by im skôr prospelo pribrať pár kíl?
„Podváha je buď dôsledok zrýchleného metabolizmu, alebo poruchou v príjme jedla. Opäť je to o psychike. Ľudia s rýchlym metabolizmom by sa v stravovaní mali zamerať na vyšší prísun zdravých sladkých potravín. Nádherne to popisuje Ajurvéda.”
Aké chyby robíme v stravovaní najčastejšie?
„Nechávame sa zlákať reklamami. Veríme tomu, že taká, alebo onaká tabletka vyrieši náš problém. A pritom pravda je taká, že svetový biznis stoji práve na prepojení veľkých obchodných reťazcov, ktoré vďaka reklame predávajú výrobky plné aditív. Tie síce lahodia nášmu jazyku, ale keďže sú plné prázdnych kalórii a chémie, následne vytvárajú konzumentov prípravkov na chudnutie a farmaceutického priemyslu. Začnime preto premýšľať, či chceme byť zdrojmi ziskov týchto korporácií. Alebo či si chceme zarobené peniaze užiť my, nám príjemnejším spôsobom. Podporujme našich farmárov nakupovaním ich výrobkov. Investícia sa nám vráti v podobe zdravia nás a hlavne našich detí.”
Čo určite do zdravého jedálnička nepatrí?
„Určite tam nepatrí stresové stravovanie. Jesť by sme mali v príjemnom prostredí, mali by sme si na jedlo spraviť čas a pohodu. Teraz sa dosť často spomína, aby si ľudia pri nakupovaní čítali etikety. Zdá sa mi to smiešne. Potrebujeme si prečítať, čo nám poškodí? Skôr si myslím, že by sa mali postupne vyradiť z predaja potraviny s dlhou expiračnou dobou. Mali by sa vyradiť potraviny s vysokým obsahom aditív, chemických látok a farbív.”
A nie je to tak, že obchodníci ponúkajú to o čo máme záujem - a ľuďom vlastne vyhovuje, že jogurt vydrží viac ako mesiac, sladkosti a pudingový prášok aj rok?
„Obchodníci len využívajú pohodlie a neznalosť kupujúcich. Ako som už spomínala, psychológia účinku reklám na vedomie ľudí účinkuje. Namiesto toho, aby sme pátrali po príčine problému, riešime iba jeho dôsledok. Toho sa chytajú tvorcovia reklám, ktorí sú dobre platení dodávateľmi často nekvalitných produktov, a keďže cesta od výrobcu k spotrebiteľovi sa výrazne predĺžila, logicky sa musela predlžiť aj doba spotreby výrobku. A čo myslíte, čím to dosiahli ? Samozrejme použitím chémie, ktorá je pre organizmus zaťažujúca. Svoju cieľovú skupinu, väčšinou sú to ženy, presviedčajú, že s problémom nafúknutého bruška im pomôže ich výrobok. Že s celulitídou im na večné časy po troch mesiacoch užívania pomôže len a len tento ich výrobok, lebo to potvrdilo osem z desiatich žien. A ak nič nezaberie, tak im peniaze vrátia, až kým nepochopia, že pravda je niekde inde. Jednoducho povedané, kým budú chcieť byť ľudia kvôli vlastnej pohodlnosti klamaní, dovtedy budú v ponuke tieto mŕtve produkty.“
A aké zásady je vhodné si osvojiť, ak sa chcem stravovať zdravo? Čím začať?
„Začnime viacej piť, najlepšie obyčajnú vodu. Zaraďme do svojho jedálnička viacej ovocia a zeleniny, viacej funkčných potravín. Skúmajme, čo nám robí dobre. Nie všetko, čo pomáha našej susedke, či kolegyni rovnako pomôže aj nám. Začnime chodiť častejšie na čerstvý vzduch. Kyslík pomáha spaľovať tukové bunky. Prechádzky po horách, hlavne vo vyšších pásmach podporujú tvorbu červených krviniek. Zmena začína v našom myslení a postojoch.”
Antónia Mačingová, recepty
Ako hodnotíte teraz tak populárne raw stravovanie, bezlepkovú kuchyňu aj v prípade zdravých ľudí, paleo stravovanie?
„Je to v poriadku. Koľko ľudí, toľko chuti. Každý si môže a má vybrať to, po čom mu je trvalo dobre. Ja sa stravujem tak, ako to vyhovuje mne. Surová strava mne osobne nerobí dobre. Hlavne teraz v zime dosť ochladzuje moje trávenie. Ale ako som už vravela, na svete je tolko druhov potravín kvôli tomu,by si každý mohol vybrať to správne palivo.”
A čo klasická slovenská kuchyňa? Čo zmeniť, aby boli recepty zdravšie (prosím uveďte príklad)?
„Klasická slovenská kuchyňa už dávno nie je to, čo ľudia žijúci na našom území potrebujú. Jednak naša pôda neobsahuje potrebné živiny, keďže sa už dávno nehnojí klasickým organickým hnojivom, ale väčšinou čistou chémiou. Preto zelenina a ovocie už nemá potrebnú hodnotu. Na druhej strane klesá aj energetický výdaj obyvateľstva. Ak sa pýtate na zmenu, pozrite sa na moje jedla. a teraz nemám na mysli iba tie, ktoré sú v 28 dňovom programe. V mojej knihe Harmónia zdravia, krásy a vitality sú recepty, ktoré sa chuťou podobajú klasickým jedlám, ale ich zloženie nemá na telo a vitalitu neblahý účinok, ako prevážna väčšina klasických slovenských jedál.
Ale netvrdím, že raz za čas si môžeme dopriať aj klasické bryndzové halušky, či pirohy.”
RECEPT
Zelerové hranolky
Potrebujeme:
zeler, rastlinný olej, bobkový list, klinčeky, morská soľ
Postup:
Na rozohriaty rastlinný olej ochutený morskou soľou a rozdrveným klinčekom a bobkovým listom, pridáme na hranolky nakrájaný zeler a smažíme do zlatista. Po usmažení vyberieme na papierovú servítku, hranolky tak zbavíme prebytočného oleja.
Zelerové hranolky sú chutnou náhradou zemiakov. Neobsahujú škrob, a majú široké spektrum potrebných živín. Prečo sú pre organizmus prospešnejšie ako klasické zemiakové si môžete v knihe Najedzte sa do štíhlosti. U niektorých ľudí môže zeler vyvolať alergickú reakciu. Po dlhšej dobe zmenených stravovacích návykov sa tieto alergické reakcie u niektorých konzumentov už neobjavili.
Klinčeky: Znižujú množstvo hlienu v organizme a zvyšujú množstvo žlče. Odstraňujú parazitov a liečia plynatosť spôsobenú parazitmi v žalúdku, alebo črevách.
Bobkový list: Pomáha pri bolesti kĺbov.
(Viac antonialifestyle28.com)