Dobré jablkové pité
Jedným z najznámejších jablkových koláčov je jednoznačne toto naše dobré jablkové pité. Mnohým z nás sa tento koláčik spája najmä s domovom, kde ten najlepší piekla práve stará mama alebo mama.
Sezóna jabĺk pomaly, ale isto začína a tento koláčik ich spotrebuje naozaj hojne. Spojenie sladkých škoricových jabĺk a krehkého maslového cesta, je to pravé jablkové.
V zásade sú recepty na tento koláč pomerne jednotné, no nájdu sa odlišnosti v pomere ingrediencií alebo v postupe. Každý pekár či pekárka si musí nájsť ten svoj overený postup a recept a možno to bude práve tento, ktorý ponúkame.
Uvedené množstvá vystačia na menší plech s rozmermi cca 20x26cm, ak chcete piecť na klasický veľký plech, množstvá zdvojnásobte.
- Čas prípravy: 25 min. - Čas pečenia: 25-30 min. - Počet porcií: 8-10 ks
Ingrediencie
- 300 g múka hladká,
- 190 g maslo,
- 110 g práškový cukor,
- 1 čl vanilka mletá (alebo vanilkový cukor),
- 1 balík kypriaci prášok,
- 1 ks vajce,
- 700 g jabĺk,
- 2 PL cukor kryštálový,
- 1-2 čl škorica mletá,
Postup receptu dobrého jablkového pité
- V miske zmiešame najprv suché suroviny: múku, práškový cukor, vanilku a kypriaci prášok.
- Potom pridáme do zmiešanej suchej zmesi vajíčko a na kocky nakrájané zmäknuté maslo.
- Rukami vypracujeme cesto – miešame dovtedy, kým nebudeme mať ruky suché – teda cesto sa nebude lepiť. Môže to trvať aj 8-10 minút. Výsledné cesto rozdelíme na de polovice, každú zabalíme do potravinovej fólie a dáme na pol hodinu stuhnúť do chladničky.
- Potom každú polovicu cesta rozvaľkáme (medzi dvomi papiermi na pečenie). Jednu polku položíme na spodok plechu.
- Nastrúhame jablká (ak sú veľmi šťavnaté, trochu šťavy z nich vytlačíme rukami – nie však úplne).
- Nastrúhané jablká poukladáme na spodný plát cesta na plechu. Posypeme 1-2PL cukru a mletou škoricou.
- Prikryjeme druhým vyvaľkaným plátom cesta a popicháme vidličkou. Dáme piecť na 170 stupňov po dobu 25-30 minút. Treba sledovať, keď cesto chytá jemnú hnedú farbu, vyberáme. Dobré jablkové pité krájame a podávame vychladené, posypané práškovým cukrom.
Dobrú chuť. Skúste aj naše ďalšie recepty na jablkový koláč. Alebo skúste tento holandský appeltaart.
Tradičné a naozaj dobré jablkové pité. Foto - Andrea