Dobré jablkové pité

Jedným z najznámejších jablkových koláčov je jednoznačne toto naše dobré jablkové pité. Mnohým z nás sa tento koláčik spája najmä s domovom, kde ten najlepší piekla práve stará mama alebo mama.

Sezóna jabĺk pomaly, ale isto začína a tento koláčik ich spotrebuje naozaj hojne. Spojenie sladkých škoricových jabĺk a krehkého maslového cesta, je to pravé jablkové.

V zásade sú recepty na tento koláč pomerne jednotné, no nájdu sa odlišnosti v pomere ingrediencií alebo v postupe. Každý pekár či pekárka si musí nájsť ten svoj overený postup a recept a možno to bude práve tento, ktorý ponúkame.

Uvedené množstvá vystačia na menší plech s rozmermi cca 20x26cm, ak chcete piecť na klasický veľký plech, množstvá zdvojnásobte.

  • Čas prípravy: 25 min. - Čas pečenia: 25-30 min. - Počet porcií: 8-10 ks

Ingrediencie

  • 300 g múka hladká,
  • 190 g maslo,
  • 110 g práškový cukor,
  • 1 čl vanilka mletá (alebo vanilkový cukor),
  • 1 balík kypriaci prášok,
  • 1 ks vajce,
  • 700 g jabĺk,
  • 2 PL cukor kryštálový,
  • 1-2 čl škorica mletá,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu dobrého jablkového pité

  1. V miske zmiešame najprv suché suroviny: múku, práškový cukor, vanilku a kypriaci prášok.
  2. Potom pridáme do zmiešanej suchej zmesi vajíčko a na kocky nakrájané zmäknuté maslo.
  3. Rukami vypracujeme cesto – miešame dovtedy, kým nebudeme mať ruky suché – teda cesto sa nebude lepiť. Môže to trvať aj 8-10 minút. Výsledné cesto rozdelíme na de polovice, každú zabalíme do potravinovej fólie a dáme na pol hodinu stuhnúť do chladničky.
  4. Potom každú polovicu cesta rozvaľkáme (medzi dvomi papiermi na pečenie). Jednu polku položíme na spodok plechu.
  5. Nastrúhame jablká (ak sú veľmi šťavnaté, trochu šťavy z nich vytlačíme rukami – nie však úplne).
  6. Nastrúhané jablká poukladáme na spodný plát cesta na plechu. Posypeme 1-2PL cukru a mletou škoricou.
  7. Prikryjeme druhým vyvaľkaným plátom cesta a popicháme vidličkou. Dáme piecť na 170 stupňov po dobu 25-30 minút. Treba sledovať, keď cesto chytá jemnú hnedú farbu, vyberáme. Dobré jablkové pité krájame a podávame vychladené, posypané práškovým cukrom.

Dobrú chuť. Skúste aj naše ďalšie recepty na jablkový koláč. Alebo skúste tento holandský appeltaart.

Tradičné a naozaj dobré jablkové pité. Foto - Andrea